Zapomnij o rybie po grecku. Prosty przepis na rybę po japońsku, który zaskoczy twoich gości

Szukasz wyjątkowego dania na świąteczny stół lub po prostu chcesz urozmaicić swoje codzienne menu? Ryba po japońsku to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników ryb. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także prostotą przygotowania.

Prosty przepis na rybę po japońsku.Prosty przepis na rybę po japońsku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ryba po japońsku to wyjątkowa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Jej pełny, wyrazisty smak i delikatna konsystencja sprawiają, że zyskuje coraz większe grono zwolenników. Miękkie kawałki ryby otoczone aromatycznym ciastem naleśnikowym i zanurzone w warzywno-pomidorowym sosie to propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennego obiadu. Co więcej, jej przygotowanie jest szybkie, proste i nie wymaga trudno dostępnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Poznaj przepis na rybę po japońsku, która dzięki swojej uniwersalności i prostocie podbija serca smakoszy. Zaskocz swoich gości nowoczesnym podejściem do tradycyjnych dań rybnych!

Ryba po japońsku – aromatyczna i prosta w przygotowaniu

Ryba po japońsku to danie, które łączy w sobie soczystość filetu, chrupiące ciasto naleśnikowe oraz delikatność warzyw w słodko-kwaśnym sosie. Jego największą zaletą jest wszechstronność – doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako przystawka, danie główne, a nawet element bufetu na imprezach.

Przepis na rybę po japońsku

Składniki:

  • 600 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby),
  • 3 połówki papryki konserwowej,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 duże cebule,
  • olej do smażenia.

Do ciasta naleśnikowego:

  • 1 jajko,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól, pieprz.

Do zalewy:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Filety pokrój na porcje o wielkości około 5 cm.
  2. Przygotuj ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki zalewy w misce.
  5. Pokrój cebulę w piórka, paprykę i ogórki w paski.
  6. Na patelnię dodaj cebulę i podsmaż. Następnie dodaj paprykę i ogórki. Zalej wszystko przygotowaną zalewą i zagotuj.
  7. Na półmisku ułóż warstwami smażoną rybę i warzywa w zalewie.

Ryba po japońsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów