WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Zapomnij o rybie po grecku. Prosty przepis na rybę po japońsku, który zaskoczy twoich gości

Szukasz wyjątkowego dania na świąteczny stół lub po prostu chcesz urozmaicić swoje codzienne menu? Ryba po japońsku to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników ryb. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także prostotą przygotowania.

Prosty przepis na rybę po japońsku.Prosty przepis na rybę po japońsku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ryba po japońsku to wyjątkowa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Jej pełny, wyrazisty smak i delikatna konsystencja sprawiają, że zyskuje coraz większe grono zwolenników. Miękkie kawałki ryby otoczone aromatycznym ciastem naleśnikowym i zanurzone w warzywno-pomidorowym sosie to propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas codziennego obiadu. Co więcej, jej przygotowanie jest szybkie, proste i nie wymaga trudno dostępnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Poznaj przepis na rybę po japońsku, która dzięki swojej uniwersalności i prostocie podbija serca smakoszy. Zaskocz swoich gości nowoczesnym podejściem do tradycyjnych dań rybnych!

Ryba po japońsku – aromatyczna i prosta w przygotowaniu

Ryba po japońsku to danie, które łączy w sobie soczystość filetu, chrupiące ciasto naleśnikowe oraz delikatność warzyw w słodko-kwaśnym sosie. Jego największą zaletą jest wszechstronność – doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako przystawka, danie główne, a nawet element bufetu na imprezach.

Przepis na rybę po japońsku

Składniki:

  • 600 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby),
  • 3 połówki papryki konserwowej,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 duże cebule,
  • olej do smażenia.

Do ciasta naleśnikowego:

  • 1 jajko,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól, pieprz.

Do zalewy:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Filety pokrój na porcje o wielkości około 5 cm.
  2. Przygotuj ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Każdy kawałek ryby obtocz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki zalewy w misce.
  5. Pokrój cebulę w piórka, paprykę i ogórki w paski.
  6. Na patelnię dodaj cebulę i podsmaż. Następnie dodaj paprykę i ogórki. Zalej wszystko przygotowaną zalewą i zagotuj.
  7. Na półmisku ułóż warstwami smażoną rybę i warzywa w zalewie.

Ryba po japońsku to danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟