Unikałem jak ognia, a teraz tylko tak robię śledzie. Genialne w swojej prostocie

Śledzie z ketchupem? Przez długi czas nie mogłem zaakceptować takiego połączenia, ale gdy dałem mu szansę, zrozumiałem, że takie rozwiązanie ma sens. Śledzie po cygańsku to pyszna przekąska, która rewelacyjnie uzupełnia każdy imprezowy bądź świąteczny poczęstunek. Jej przygotowanie to totalna łatwizna!

Śledzie po cygańsku Śledzie po cygańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to nie tylko okazja do nadrobienia rodzinnych zaległości, ale także idealny moment na delikatne kulinarne eksperymenty. Jedną z przekąsek, które warto postawić na świątecznym stole, są oczywiście śledzie. Przez wiele lat sięgałem tylko po sprawdzone receptury, a śledzie w śmietanie czy po kaszubsku były dla mnie jasną oczywistością. Od jakiegoś czasu stawiam na inne rozwiązanie, i chociaż nie zaniedbuję starych przyzwyczajeń, to nową, obowiązkową pozycją świąteczną stały się śledzie po cygańsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Przepis na tę pyszną potrawę z początku wydawał mi się dziwaczny, ale – jak już wspomniałem – śledzie, ketchup i kilka innych dodatków okazały się rewelacyjną i przepyszną kompozycją. Genialna prostota: te dwa słowa idealnie określają śledzie po cygańsku. Gwarantuję, że ta przekąska posmakuje również tobie.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych z soli,
  • 200 g pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 60 g marynowanych grzybków,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczę w zimnej wodzie do momentu, w którym ich słoność stanie się dla mnie optymalna. Potem osuszam i kroję je na cieńsze paski.
  2. Cebulę siekam i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na patelnię dodaję teraz musztardę i ketchup. Mieszam, trzymam chwilę na ogniu i zdejmuję.
  4. Następnie mieszam ostudzoną mieszankę ze śledziami, pokrojonymi w kostkę ogórkami i grzybkami.
  5. Doprawiam do smaku pieprzem i słodką papryką.
  6. Przekładam do słoika i wkładam do lodówki. Po kilku godzinach ta przekąska jest już gotowa do spożycia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯