PrzepisPrzekąskiUnikałem jak ognia, a teraz tylko tak robię śledzie. Genialne w swojej prostocie

Unikałem jak ognia, a teraz tylko tak robię śledzie. Genialne w swojej prostocie

Śledzie z ketchupem? Przez długi czas nie mogłem zaakceptować takiego połączenia, ale gdy dałem mu szansę, zrozumiałem, że takie rozwiązanie ma sens. Śledzie po cygańsku to pyszna przekąska, która rewelacyjnie uzupełnia każdy imprezowy bądź świąteczny poczęstunek. Jej przygotowanie to totalna łatwizna!

Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

20.11.2024 11:25

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to nie tylko okazja do nadrobienia rodzinnych zaległości, ale także idealny moment na delikatne kulinarne eksperymenty. Jedną z przekąsek, które warto postawić na świątecznym stole, są oczywiście śledzie. Przez wiele lat sięgałem tylko po sprawdzone receptury, a śledzie w śmietanie czy po kaszubsku były dla mnie jasną oczywistością. Od jakiegoś czasu stawiam na inne rozwiązanie, i chociaż nie zaniedbuję starych przyzwyczajeń, to nową, obowiązkową pozycją świąteczną stały się śledzie po cygańsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na tę pyszną potrawę z początku wydawał mi się dziwaczny, ale – jak już wspomniałem – śledzie, ketchup i kilka innych dodatków okazały się rewelacyjną i przepyszną kompozycją. Genialna prostota: te dwa słowa idealnie określają śledzie po cygańsku. Gwarantuję, że ta przekąska posmakuje również tobie.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych z soli,
  • 200 g pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 60 g marynowanych grzybków,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczę w zimnej wodzie do momentu, w którym ich słoność stanie się dla mnie optymalna. Potem osuszam i kroję je na cieńsze paski.
  2. Cebulę siekam i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Na patelnię dodaję teraz musztardę i ketchup. Mieszam, trzymam chwilę na ogniu i zdejmuję.
  4. Następnie mieszam ostudzoną mieszankę ze śledziami, pokrojonymi w kostkę ogórkami i grzybkami.
  5. Doprawiam do smaku pieprzem i słodką papryką.
  6. Przekładam do słoika i wkładam do lodówki. Po kilku godzinach ta przekąska jest już gotowa do spożycia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie