Pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami. Każdy poprosi o dokładkę
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
20.04.2023 | aktual.: 25.04.2023 07:52
Pulpety po cygańsku to doskonały przepis na obiad lub pyszne danie na święta, imprezy i spotkania rodzinne. Proste danie na dwa dni.
Klopsiki z mielonej wieprzowiny w towarzystwie papryki, pieczarek i ogórków to mój sprawdzony patent na pożywny obiad. Zawsze przygotowuję podwójną porcję, dzięki czemu moja rodzina cieszy się tym daniem przez dwa dni. Ten patent wykorzystuję również wtedy, gdy zapowiada się mała impreza lub rodzinne przyjęcie. Moim kuchennym pomocnikiem jest Cook4Me marki Tefal, który skraca czas przygotowania i oszczędza energię elektryczną. Nieoceniony sprzęt w kuchni sprawdzi się również podczas podgrzewania, smażenia czy gotowania na parze.
Pulpety po cygańsku
Składniki:
Pulpety
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1/3 szklanka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Reszta składników
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1\3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 400-500 ml bulionu
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję bułkę tartą, jajko, suszony majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja najchętniej wybieram mięso z łopatki, ale możesz sięgnąć również po wieprzowo-wołowe.
2. Dokładnie wyrabiam całość, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Z powstałej masy formuję średniej wielkości pulpeciki. Jeśli masa klei mi się do rąk, nawilżam je zimną wodą.
4. W Cook4Me ustawiam program ręczny i mocne podsmażanie.
5. Wlewam olej roślinny i wkładam przygotowane klopsy. Podsmażam, aż się zarumienią.
6. Po wyjęciu pulpetów do urządzenia wrzucam pokrojoną cebulę oraz czerwoną i żółtą paprykę. Smażę przez chwilę.
7. Następnie doprawiam warzywa słodką i ostrą papryką, wlewam pomidory krojone z puszki, dorzucam pokrojone pieczarki i ogórki.
8. Dodaję sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i podsmażone wcześniej pulpety.
9. Zalewam całość bulionem i mieszam.
10. Zamykam urządzenie i wybieram tryb ręczny - pod ciśnieniem - wysokie ciśnienie. Ustawiam czas gotowania na 10 minut.