Pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami. Każdy poprosi o dokładkę

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Pulpety po cygańsku- PysznościPulpety po cygańsku- Pyszności
Ewa

Pulpety po cygańsku to doskonały przepis na obiad lub pyszne danie na święta, imprezy i spotkania rodzinne. Proste danie na dwa dni.

Klopsiki z mielonej wieprzowiny w towarzystwie papryki, pieczarek i ogórków to mój sprawdzony patent na pożywny obiad. Zawsze przygotowuję podwójną porcję, dzięki czemu moja rodzina cieszy się tym daniem przez dwa dni. Ten patent wykorzystuję również wtedy, gdy zapowiada się mała impreza lub rodzinne przyjęcie. Moim kuchennym pomocnikiem jest Cook4Me marki Tefal, który skraca czas przygotowania i oszczędza energię elektryczną. Nieoceniony sprzęt w kuchni sprawdzi się również podczas podgrzewania, smażenia czy gotowania na parze.

Pulpety po cygańsku

Składniki:

Pulpety

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1\3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 400-500 ml bulionu

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję bułkę tartą, jajko, suszony majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja najchętniej wybieram mięso z łopatki, ale możesz sięgnąć również po wieprzowo-wołowe.

2. Dokładnie wyrabiam całość, aby składniki dobrze się połączyły.

Pulpety po cygańsku- Pyszności
Pulpety po cygańsku- Pyszności

3. Z powstałej masy formuję średniej wielkości pulpeciki. Jeśli masa klei mi się do rąk, nawilżam je zimną wodą.

4. W Cook4Me ustawiam program ręczny i mocne podsmażanie.

5. Wlewam olej roślinny i wkładam przygotowane klopsy. Podsmażam, aż się zarumienią.

Pulpety po cygańsku- Pyszności
Pulpety po cygańsku- Pyszności

6. Po wyjęciu pulpetów do urządzenia wrzucam pokrojoną cebulę oraz czerwoną i żółtą paprykę. Smażę przez chwilę.

7. Następnie doprawiam warzywa słodką i ostrą papryką, wlewam pomidory krojone z puszki, dorzucam pokrojone pieczarki i ogórki.

8. Dodaję sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i podsmażone wcześniej pulpety.

9. Zalewam całość bulionem i mieszam.

Pulpety po cygańsku- Pyszności
Pulpety po cygańsku- Pyszności

10. Zamykam urządzenie i wybieram tryb ręczny - pod ciśnieniem - wysokie ciśnienie. Ustawiam czas gotowania na 10 minut.

11. Po tym czasie danie jest już gotowe. Najczęściej podaję je w towarzystwie pieczywa, ugotowanych ziemniaków lub ryżu. Smacznego!

Pulpety po cygańsku- Pyszności
Pulpety po cygańsku- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej