Tak przygotuj smalec. W lodówce będzie stać tygodniami

W polskiej kuchni smalec odgrywał ważną rolę. Dziś zszedł z podium najpopularniejszego tłuszczu do smażenia, ale wciąż ma swoich wiernych fanów. Warto zadbać o to, by w lodówce przetrwał długi czas.

SmalecSmalec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Smalec to nieodzowny dodatek do pajd z chleba, które dostać można na wielu jarmarkach i festynach. Najczęściej ma w sobie zatopione skwarki ze słoniny, czasem również jabłko i cebulę. W kuchni najlepiej jest jednak używać smalcu bez żadnych dodatków, by przedłużyć jego świeżość. Dzięki temu w lodówce postoi przez długie tygodnie, będąc przy tym uniwersalnym tłuszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Smalec w polskiej kuchni

Smalec to jeden z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych produktów polskiej kuchni. Wyrabiany ze świeżej słoniny, często z dodatkiem przypraw takich jak czosnek, majeranek czy ziele angielskie, stanowił przez wieki podstawę wielu posiłków.

Chleb ze smalcem
Chleb ze smalcem © archiwum prywatne

Dawniej pełnił ważną rolę podczas świnobicia - zalewano nim przygotowane kiełbasy, konserwując je przy tym na długi czas. Smalec dodawano do gulaszów, smażono na nim mięso, smarowano kanapki czy też polewano nim ziemniaki. Podnosił kaloryczność dania, dzięki czemu nawet pracujący ciężko na polu mężczyźni mogli najeść się obiadem.

Przepis na smalec bez dodatków

Chociaż najbardziej kuszący wydaje się być smalec ze skwarkami i jabłkiem, to w domu lepiej jest postawić na naturalną odsłonę. Dzięki temu będzie mógł długo stać w lodówce, stanie się również uniwersalnym tłuszczem do wielu potraw.

Składniki:

  • 700 g słoniny,
  • 0,5-1 łyżeczka soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel słoninę w maszynce.
  2. Wrzuć zmieloną słoninę do garnka.
  3. Aby przyspieszyć proces topienia i zapobiec przypaleniu, dodaj około 60 ml wody.
  4. Roztapiaj ją na małym ogniu, aż skwarki staną się złocisto brązowe. Trwa to ok. 30 minut.
  5. Gdy smalec będzie już gotowy, dopraw go solą według własnego gustu.
  6. Przecedź gorący smalec przez sito do wybranego słoika.

Złociste skwarki możesz wykorzystać do przygotowania innych potraw. Sam tłuszcz stanie się za to bazą do smażenia jajecznicy, gulaszów czy też dań mięsnych. Smalec wykorzystywany jest również do smażenia pączków, możesz dodawać go również do ciasta, jeśli jest neutralny w smaku.

Smalec
Smalec © Adobe Stock | Viktor

Przechowuj go w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku - tłuszcz lubi wchłaniać aromaty z lodówki. Dobrze zamknięty postoi w niej jednak długie tygodnie.

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek