Tak przygotuj smalec. W lodówce będzie stać tygodniami

W polskiej kuchni smalec odgrywał ważną rolę. Dziś zszedł z podium najpopularniejszego tłuszczu do smażenia, ale wciąż ma swoich wiernych fanów. Warto zadbać o to, by w lodówce przetrwał długi czas.

SmalecSmalec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Smalec to nieodzowny dodatek do pajd z chleba, które dostać można na wielu jarmarkach i festynach. Najczęściej ma w sobie zatopione skwarki ze słoniny, czasem również jabłko i cebulę. W kuchni najlepiej jest jednak używać smalcu bez żadnych dodatków, by przedłużyć jego świeżość. Dzięki temu w lodówce postoi przez długie tygodnie, będąc przy tym uniwersalnym tłuszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Smalec w polskiej kuchni

Smalec to jeden z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych produktów polskiej kuchni. Wyrabiany ze świeżej słoniny, często z dodatkiem przypraw takich jak czosnek, majeranek czy ziele angielskie, stanowił przez wieki podstawę wielu posiłków.

Chleb ze smalcem
Chleb ze smalcem © archiwum prywatne

Dawniej pełnił ważną rolę podczas świnobicia - zalewano nim przygotowane kiełbasy, konserwując je przy tym na długi czas. Smalec dodawano do gulaszów, smażono na nim mięso, smarowano kanapki czy też polewano nim ziemniaki. Podnosił kaloryczność dania, dzięki czemu nawet pracujący ciężko na polu mężczyźni mogli najeść się obiadem.

Przepis na smalec bez dodatków

Chociaż najbardziej kuszący wydaje się być smalec ze skwarkami i jabłkiem, to w domu lepiej jest postawić na naturalną odsłonę. Dzięki temu będzie mógł długo stać w lodówce, stanie się również uniwersalnym tłuszczem do wielu potraw.

Składniki:

  • 700 g słoniny,
  • 0,5-1 łyżeczka soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel słoninę w maszynce.
  2. Wrzuć zmieloną słoninę do garnka.
  3. Aby przyspieszyć proces topienia i zapobiec przypaleniu, dodaj około 60 ml wody.
  4. Roztapiaj ją na małym ogniu, aż skwarki staną się złocisto brązowe. Trwa to ok. 30 minut.
  5. Gdy smalec będzie już gotowy, dopraw go solą według własnego gustu.
  6. Przecedź gorący smalec przez sito do wybranego słoika.

Złociste skwarki możesz wykorzystać do przygotowania innych potraw. Sam tłuszcz stanie się za to bazą do smażenia jajecznicy, gulaszów czy też dań mięsnych. Smalec wykorzystywany jest również do smażenia pączków, możesz dodawać go również do ciasta, jeśli jest neutralny w smaku.

Smalec
Smalec © Adobe Stock | Viktor

Przechowuj go w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku - tłuszcz lubi wchłaniać aromaty z lodówki. Dobrze zamknięty postoi w niej jednak długie tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska