Tak przygotuj smalec. W lodówce będzie stać tygodniami
W polskiej kuchni smalec odgrywał ważną rolę. Dziś zszedł z podium najpopularniejszego tłuszczu do smażenia, ale wciąż ma swoich wiernych fanów. Warto zadbać o to, by w lodówce przetrwał długi czas.
14.11.2024 09:07
Smalec to nieodzowny dodatek do pajd z chleba, które dostać można na wielu jarmarkach i festynach. Najczęściej ma w sobie zatopione skwarki ze słoniny, czasem również jabłko i cebulę. W kuchni najlepiej jest jednak używać smalcu bez żadnych dodatków, by przedłużyć jego świeżość. Dzięki temu w lodówce postoi przez długie tygodnie, będąc przy tym uniwersalnym tłuszczem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smalec w polskiej kuchni
Smalec to jeden z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych produktów polskiej kuchni. Wyrabiany ze świeżej słoniny, często z dodatkiem przypraw takich jak czosnek, majeranek czy ziele angielskie, stanowił przez wieki podstawę wielu posiłków.
Dawniej pełnił ważną rolę podczas świnobicia - zalewano nim przygotowane kiełbasy, konserwując je przy tym na długi czas. Smalec dodawano do gulaszów, smażono na nim mięso, smarowano kanapki czy też polewano nim ziemniaki. Podnosił kaloryczność dania, dzięki czemu nawet pracujący ciężko na polu mężczyźni mogli najeść się obiadem.
Przepis na smalec bez dodatków
Chociaż najbardziej kuszący wydaje się być smalec ze skwarkami i jabłkiem, to w domu lepiej jest postawić na naturalną odsłonę. Dzięki temu będzie mógł długo stać w lodówce, stanie się również uniwersalnym tłuszczem do wielu potraw.
Składniki:
- 700 g słoniny,
- 0,5-1 łyżeczka soli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zmiel słoninę w maszynce.
- Wrzuć zmieloną słoninę do garnka.
- Aby przyspieszyć proces topienia i zapobiec przypaleniu, dodaj około 60 ml wody.
- Roztapiaj ją na małym ogniu, aż skwarki staną się złocisto brązowe. Trwa to ok. 30 minut.
- Gdy smalec będzie już gotowy, dopraw go solą według własnego gustu.
- Przecedź gorący smalec przez sito do wybranego słoika.
Złociste skwarki możesz wykorzystać do przygotowania innych potraw. Sam tłuszcz stanie się za to bazą do smażenia jajecznicy, gulaszów czy też dań mięsnych. Smalec wykorzystywany jest również do smażenia pączków, możesz dodawać go również do ciasta, jeśli jest neutralny w smaku.
Przechowuj go w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku - tłuszcz lubi wchłaniać aromaty z lodówki. Dobrze zamknięty postoi w niej jednak długie tygodnie.