Domowy smalec z 1 ekstra dodatkiem. Oprócz skwarków dorzucam sezonowy produkt

Smalec, choć kojarzony głównie z tradycyjną polską kuchnią, wciąż cieszy się dużą popularnością. Dzięki nowym recepturom możemy go odkryć na nowo. Jednym z takich przepisów jest smalec ze śliwką, który dzięki jednemu składnikowi zyskuje wyjątkowy smak.

Smalec ze śliwkami - domowe smarowidłoSmalec ze śliwkami - domowe smarowidło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Smalec ze śliwką to przepis, który łączy w sobie esencję klasycznej kuchni polskiej z odrobiną niecodziennej innowacji. W skład tego przepisu wchodzą zarówno dobrze znane, jak i zaskakujące składniki, które wspólnie tworzą niezapomniany smakowy duet. Śliwki dodają smalcowi delikatnej słodyczy i lekkiej kwasowości, co idealnie kontrastuje z wyrazistością tłuszczu.

Jakie śliwki do smalcu?

Jedne z najpopularniejszych śliwek to śliwki węgierki. Drobne owoce będą łatwe w obróbce - sprawnie usuniesz z nich pestki i pokroisz na mniejsze kawałki. Bardziej słodki niż kwaśny smak również przemawia na ich korzyść. Drugie z kolei śliwki, które mogą sprawdzić się do smalcu to renklody. Nieco większe i wymagające czasu, aby dojrzeć i zmięknąć, bywają w smaku bardziej wytrawne, więc nie zawsze dobrze zbalansują smak smalcu.

Przepis na smalec ze śliwkami

Przygotowanie tego przysmaku jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 500 g słoniny wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 200 g śliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na początku słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Smaż ją na małym ogniu, często mieszając, aby wytopił się tłuszcz, a skwarki stały się chrupiące.
  3. Kiedy słonina zaczyna się wytapiać, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
  4. Gdy cebula stanie się złocista, dodaj pokrojone na drobne kawałki śliwki oraz resztę składników – liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą, a smalec nabierze bogatego smaku i aromatu.
  6. Gotowy smalec przelej do glinianych lub szklanych misek i odstaw do przestygnięcia.

Jak podać smalec ze śliwką?

Smalec najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie. Grubo posmarowane pajdy chleba najlepiej podawać z plastrami ogórków kiszonych, zielonych czy pomidorów. Śliwki w smalcu nadają mu delikatną słodycz, która idealnie kontrastuje z wyrazistymi nutami przypraw i smażonej cebuli. Smalec ze śliwką można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do chleba na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione