Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Halibut to ryba, o której wielu z nas już prawie zapomniało. A szkoda, bo jej delikatne, białe mięso zawiera solidną porcję białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Dobrze przyrządzony, smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji. Wystarczy prosty sos, żeby wydobyć z niego pełnię smaku.
Choć kiedyś gościł na polskich stołach częściej niż łosoś, dziś halibut znów wraca do łask. Ta chuda ryba morska, przez lata niedoceniana, potrafi zaskoczyć swoją strukturą i subtelnym smakiem. Idealna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest lekkostrawna, a przy tym bardzo pożywna. W 100 gramach ma zaledwie 115 kcal, a jedna porcja pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na selen. Do tego posiada sporo kwasów omega-3, witamin z grupy B i D, czyli wszystko, czego potrzeba, by wzmocnić serce i układ nerwowy.
Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut
Dlaczego warto jeść halibuta częściej?
Halibut to ryba, która nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera organizm na wielu poziomach. Zawiera pełnowartościowe białko, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako alternatywa dla mięsa. Obecne w nim kwasy omega-3 łagodzą stany zapalne, wspomagają regenerację mięśni i obniżają poziom cholesterolu LDL. W połączeniu z witaminą B12 i niacyną wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i samopoczucie.
Warto jednak pamiętać, że halibut to ryba drapieżna, więc nie należy przesadzać z częstotliwością spożycia. Porcja raz w tygodniu w zupełności wystarczy, by czerpać wszystkie korzyści. Dlaczego? Ryby drapieżne kumulują w sobie niewielkie ilości metali ciężkich, jak rtęć
Halibut w sosie koperkowo-cytrynowym
Składniki:
- 500 g filetów z halibuta,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- pęczek świeżego koperku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety osusz papierowym ręcznikiem, lekko oprósz solą i białym pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Delikatnie obsmaż halibuta z obu stron po ok. 2 minuty, aż lekko się zarumieni. Zdejmij i odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij przeciśnięty czosnek. Wlej sok z cytryny i bulion, gotuj chwilę, by smaki się połączyły.
- Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
- Włóż ponownie rybę, przykryj i duś jeszcze 5 minut na minimalnym ogniu.
Tak oto powstaje kremowy, lekki sos, który otula miękkie, delikatne mięso. Cytryna podbija smak ryby, a koperek dodaje świeżości. Halibut w sosie smakuje z młodymi ziemniakami, frytkami z batatów lub kaszą. Możesz też dodać pieczone warzywa, na przykład brokuły, cukinię lub bakłażana.