Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie

Halibut to ryba, o której wielu z nas już prawie zapomniało. A szkoda, bo jej delikatne, białe mięso zawiera solidną porcję białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Dobrze przyrządzony, smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji. Wystarczy prosty sos, żeby wydobyć z niego pełnię smaku.

Halibut w sosie koperkowym smakuje wybornieHalibut w sosie koperkowym smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć kiedyś gościł na polskich stołach częściej niż łosoś, dziś halibut znów wraca do łask. Ta chuda ryba morska, przez lata niedoceniana, potrafi zaskoczyć swoją strukturą i subtelnym smakiem. Idealna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest lekkostrawna, a przy tym bardzo pożywna. W 100 gramach ma zaledwie 115 kcal, a jedna porcja pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na selen. Do tego posiada sporo kwasów omega-3, witamin z grupy B i D, czyli wszystko, czego potrzeba, by wzmocnić serce i układ nerwowy.

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Dlaczego warto jeść halibuta częściej?

Halibut to ryba, która nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera organizm na wielu poziomach. Zawiera pełnowartościowe białko, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako alternatywa dla mięsa. Obecne w nim kwasy omega-3 łagodzą stany zapalne, wspomagają regenerację mięśni i obniżają poziom cholesterolu LDL. W połączeniu z witaminą B12 i niacyną wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i samopoczucie.

Warto jednak pamiętać, że halibut to ryba drapieżna, więc nie należy przesadzać z częstotliwością spożycia. Porcja raz w tygodniu w zupełności wystarczy, by czerpać wszystkie korzyści. Dlaczego? Ryby drapieżne kumulują w sobie niewielkie ilości metali ciężkich, jak rtęć

Halibut w sosie koperkowo-cytrynowym

Składniki:

  • 500 g filetów z halibuta,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety osusz papierowym ręcznikiem, lekko oprósz solą i białym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Delikatnie obsmaż halibuta z obu stron po ok. 2 minuty, aż lekko się zarumieni. Zdejmij i odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni zeszklij przeciśnięty czosnek. Wlej sok z cytryny i bulion, gotuj chwilę, by smaki się połączyły.
  4. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Włóż ponownie rybę, przykryj i duś jeszcze 5 minut na minimalnym ogniu.

Tak oto powstaje kremowy, lekki sos, który otula miękkie, delikatne mięso. Cytryna podbija smak ryby, a koperek dodaje świeżości. Halibut w sosie smakuje z młodymi ziemniakami, frytkami z batatów lub kaszą. Możesz też dodać pieczone warzywa, na przykład brokuły, cukinię lub bakłażana.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków