To najdroższa ryba w Polsce. Gdy zobaczysz cenę, złapiesz się za głowę
Mięso ryby nie należy do najtańszych, bowiem cena za kilogram waha się od 20 do 80 złotych. Na polskim rynku dostępny jest jeszcze jeden gatunek ryby. Cena za kilogram może przyprawić o zawrót głowy. Zobacz, ile kosztuje najdroższa ryba w Polsce.
25.08.2023 17:20
Zdaniem dietetyków, ryba powinna gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryby jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze, w tym cenne kwasy z grupy omega, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.
Niestety, ryba nie należy do najtańszych przyjemności. Cena za kilogram wynosi średnio 40 złotych. W przypadku lubianego łososia i halibuta to aż 60 złotych. To jednak nic w porównaniu do polędwicy z tuńczyka. Kilogram kosztuje aż 169 złotych. Wyjaśniamy, skąd bierze się tak wysoka cena i gdzie można dostać wysokiej jakości tuńczyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najdroższa ryba w Polsce. Dlaczego tuńczyk aż tyle kosztuje?
Mięso z tuńczyka jest niskokaloryczne, a przy tym, bogate w białko i cenne składniki odżywcze, takie jak witamina A, E, D i PP. Wiele osób zastanawia się, dlaczego surowe mięso z tuńczyka jest takie drogie, skoro w puszce kosztuje 7 złotych. Różnica w cenie wynika z tego, że to dwa inne gatunki ryby. W puszce ląduje tuńczyk biały, a ten, który wykorzystywany jest m.in. w wysokiej klasy susharniach to tuńczyk błękitnopłetwy.
Tuńczyki błękitnopłetwe jeszcze do niedawna uznawane były za gatunek zagrożony wyginięciem, a to wszystko przez niekontrolowane połowy na Pacyfiku. Dopiero niedawno nałożono restrykcje na rybaków, co spowodowało, że populacja tego gatunku zaczęła się odbudowywać.
Gdzie kupić dobrego tuńczyka?
Polędwicę z tuńczyka kupisz w dobrze zaopatrzonych marketach spożywczych. Niestety, słono za niego zapłacisz, bowiem niewielki kawałek polędwicy kosztuje ok. 30 złotych. Pamiętaj jednak, że nie jest to ryba najlepszej jakości i nie nadaje się np. do sushi.
Gdzie można zaopatrzyć się w tuńczyka wysokiej jakości? W sklepach rybnych, a także przez internet. Wiele sklepów rybnych przeniosło się bowiem do sieci. Sprzedawane ryby są świeże, zwykle pakowane próżniowo. Przesyłka kurierska spełnia wszystkie warunki sanitarne. Nie musisz więc martwić się o to, czy zakupiona ryba będzie zdatna do spożycia.