Dodaj odrobinę do panierki. Ryba będzie o niebo lepsza niż ta ze smażalni nad morzem

Dodaj odrobinę do panierki. Ryba będzie o niebo lepsza niż ta ze smażalni nad morzem

Najbardziej chrupiąca ryba w panierce, jaką kiedykolwiek jadłeś
Najbardziej chrupiąca ryba w panierce, jaką kiedykolwiek jadłeś
Źródło zdjęć: © canva.com
13.08.2023 12:33

Marzy ci się najlepsza w życiu ryba w panierce? Wypróbuj przepis, który twoje kubki smakowe zapamiętają na zawsze. Gwarantujemy, że będziesz do niego często wracał.

Smażona w panierce ryba wywołuje oczywiste skojarzenia: wakacje, nadmorskie kurorty i... wysokie rachunki. Od kilku lat już te ostatnie są wyjątkowo bolesne, a paragony grozy znad Bałtyku odbijają się głośnym echem w całej Polsce. O ile jeszcze smak i świeżość takiej ryby "ze złota" są wzorowe, o tyle można to jakoś przeżyć. Kiedy jednak przychodzi nam zapłacić kilkadziesiąt złotych za średniej jakości filet z mrożonego halibuta (bo przecież ta ryba nie występuje w naszym morzu), żal nam każdej złotówki.

Taka refleksja nie dotyczy jedynie redakcji Pyszności, ale również znakomitej części polskich turystów. To dlatego część kurortów nad Bałtykiem nie przeżywa już takiego oblężenia, jak w poprzednich latach. Kolejnym następstwem jest wzmożone zainteresowanie przepisami na rybę w panierce, które można wykorzystać w domu. Po pierwsze - za o wiele mniejsze pieniądze. Po drugie - ten smak i ta chrupkość będzie niezapomniana. A wszystko dzięki jednemu nietypowemu składnikowi...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najbardziej chrupiąca ryba w panierce

Składniki:

  • 4 filety ulubionej ryby,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • świeża kolendra,
  • tymianek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Ryba w panierce będzie chrupiąca, jeśli dodasz do niej odrobinę orzechów włoskich
Ryba w panierce będzie chrupiąca, jeśli dodasz do niej odrobinę orzechów włoskich© canva.com
  1. Orzechy włoskie, czyli głównego bohatera tej chrupiącej panierki, posiekaj. To samo zrób ze świeżymi ziołami: natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem.
  2. Tak przygotowane składniki połącz teraz w misce z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj - tak, żeby smaki równomiernie się rozeszły.
  3. Filety rybne oczyść i osusz. To ważna czynność, dzięki której panierka dobrze przylgnie do mięsa. Oprósz je solą i pieprzem.
  4. Teraz możesz już przystąpić do panierowania. Obtocz rybę w mące, a następnie zanurz w roztrzepanych jajkach. Na koniec panieruj w przygotowanej mieszance bułki tartej, ziół i orzechów włoskich.
  5. Ryba jest już niemal gotowa do smażenia. Daj jej jeszcze "poleżeć" przez kilka minut (by nadmiar panierki opadł), a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Entuzjaści takiej formy posiłku lubią na koniec skropić rybę sokiem z cytryny - dlatego i ty nie omieszkaj tego zrobić. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także