Dodaj odrobinę do panierki. Ryba będzie o niebo lepsza niż ta ze smażalni nad morzem

Marzy ci się najlepsza w życiu ryba w panierce? Wypróbuj przepis, który twoje kubki smakowe zapamiętają na zawsze. Gwarantujemy, że będziesz do niego często wracał.

Najbardziej chrupiąca ryba w panierce, jaką kiedykolwiek jadłeśNajbardziej chrupiąca ryba w panierce, jaką kiedykolwiek jadłeś
Źródło zdjęć: © canva.com

Smażona w panierce ryba wywołuje oczywiste skojarzenia: wakacje, nadmorskie kurorty i... wysokie rachunki. Od kilku lat już te ostatnie są wyjątkowo bolesne, a paragony grozy znad Bałtyku odbijają się głośnym echem w całej Polsce. O ile jeszcze smak i świeżość takiej ryby "ze złota" są wzorowe, o tyle można to jakoś przeżyć. Kiedy jednak przychodzi nam zapłacić kilkadziesiąt złotych za średniej jakości filet z mrożonego halibuta (bo przecież ta ryba nie występuje w naszym morzu), żal nam każdej złotówki.

Taka refleksja nie dotyczy jedynie redakcji Pyszności, ale również znakomitej części polskich turystów. To dlatego część kurortów nad Bałtykiem nie przeżywa już takiego oblężenia, jak w poprzednich latach. Kolejnym następstwem jest wzmożone zainteresowanie przepisami na rybę w panierce, które można wykorzystać w domu. Po pierwsze - za o wiele mniejsze pieniądze. Po drugie - ten smak i ta chrupkość będzie niezapomniana. A wszystko dzięki jednemu nietypowemu składnikowi...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Udka kurczaka na ziemniakach

Najbardziej chrupiąca ryba w panierce

Składniki:

  • 4 filety ulubionej ryby,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • świeża kolendra,
  • tymianek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Ryba w panierce będzie chrupiąca, jeśli dodasz do niej odrobinę orzechów włoskich
Ryba w panierce będzie chrupiąca, jeśli dodasz do niej odrobinę orzechów włoskich © canva.com
  1. Orzechy włoskie, czyli głównego bohatera tej chrupiącej panierki, posiekaj. To samo zrób ze świeżymi ziołami: natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem.
  2. Tak przygotowane składniki połącz teraz w misce z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszaj - tak, żeby smaki równomiernie się rozeszły.
  3. Filety rybne oczyść i osusz. To ważna czynność, dzięki której panierka dobrze przylgnie do mięsa. Oprósz je solą i pieprzem.
  4. Teraz możesz już przystąpić do panierowania. Obtocz rybę w mące, a następnie zanurz w roztrzepanych jajkach. Na koniec panieruj w przygotowanej mieszance bułki tartej, ziół i orzechów włoskich.
  5. Ryba jest już niemal gotowa do smażenia. Daj jej jeszcze "poleżeć" przez kilka minut (by nadmiar panierki opadł), a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Entuzjaści takiej formy posiłku lubią na koniec skropić rybę sokiem z cytryny - dlatego i ty nie omieszkaj tego zrobić. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej