Nie w nudnej panierce, a w chrupiącym cieście. Ryba w takim wydaniu jest najlepsza
Ryba w wydaniu obiadowym z tego przepisu stanie się prawdziwym hitem. Wystarczy, że zamienisz nudną panierkę na chrupiące i lekkie ciasto. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
08.08.2023 | aktual.: 08.08.2023 16:20
Wiem, że ryba kojarzy się nam głównie z panierką na bazie bułki tartej. I wcale nie twierdzę, że jest coś w niej nie tak, ale chyba zgodzisz się ze mną, że od czasu do czasu każdy z nas potrzebuje zmian. Nawet najlepsza ryba w panierce jedzona na okrągło może się szybko przejeść. Dlatego też warto znać ciekawe alternatywy.
I tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tego typu okazję. Przepis na rybę w pysznym cieście stał się hitem w moim domu. Kiedy ją serwuje, znika z talerzy w mgnieniu oka. U ciebie będzie tak samo!
Nie przegap:Jest najzdrowszą rybą z polskiego morza. Polacy o niej zapomnieli, więc dietetyk przypomina
Ryba w cieście naleśnikowym
Wiem, że początkowo pomysł połączenia ryby z ciastem naleśnikowym może wydawać się czymś wręcz szalonym, ale daj mi chwilę. Wystarczy jeden kęs, aby przekonać się, że ta kombinacja to prawdziwe niebo w gębie. Delikatna i miękka ryba w połączeniu z chrupiącym i złocistym ciastem dosłownie rozpływa się w ustach.
Obok takiej kombinacji nie możesz przejść obojętnie. Tym bardziej że przygotowanie całego dania to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego jeśli szukasz pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce!
Jak zrobić rybę w cieście krok po kroku?
Skoro już wiesz, na jakie profity możesz liczyć, przygotowując pyszną rybę w cieście naleśnikowym, czas przejść do szczegółowej instrukcji. I już na samym wstępie uspokajam, wszystkie działania są bardzo proste, więc na pewno sobie z nimi poradzisz!
Składniki:
- 4 filety rybne,
- 1/2 szt. cytryny,
- 180 g mąki,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów rybnych. W tym celu dokładnie je umyj i oczyść. Gdyby była taka potrzeba, podziel je na mniejsze kawałki, po czym skropl sokiem z cytryny.
- W osobnej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz przyprawy.
- Po wymieszaniu składników i otrzymaniu jednolitej mieszanki zanurz każdy filet w cieście naleśnikowym.
- Następnie dobrze rozgrzej patelnię i umieść na niej filety rybne w naleśnikowym cieście.
- Smaż przez kilka minut na każdej ze stron. Do chwili, aż każda ryba nabierze złocistych rumieńców. Smacznego!
Po zdjęciu ryb z patelni polecam odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Później możesz serwować je z dowolnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tutaj kultowe frytki, ziemniaczane purée, ryż oraz kolorowa sałatka. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada!