PrzepisNie w nudnej panierce, a w chrupiącym cieście. Ryba w takim wydaniu jest najlepsza

Nie w nudnej panierce, a w chrupiącym cieście. Ryba w takim wydaniu jest najlepsza

Ryba w wydaniu obiadowym z tego przepisu stanie się prawdziwym hitem. Wystarczy, że zamienisz nudną panierkę na chrupiące i lekkie ciasto. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Adobe Stock
Adobe Stock
Marzena Pęcak

08.08.2023 | aktual.: 08.08.2023 16:20

Wiem, że ryba kojarzy się nam głównie z panierką na bazie bułki tartej. I wcale nie twierdzę, że jest coś w niej nie tak, ale chyba zgodzisz się ze mną, że od czasu do czasu każdy z nas potrzebuje zmian. Nawet najlepsza ryba w panierce jedzona na okrągło może się szybko przejeść. Dlatego też warto znać ciekawe alternatywy.

I tak się składa, że mam coś wyjątkowego na tego typu okazję. Przepis na rybę w pysznym cieście stał się hitem w moim domu. Kiedy ją serwuje, znika z talerzy w mgnieniu oka. U ciebie będzie tak samo!

Ryba w cieście naleśnikowym

Wiem, że początkowo pomysł połączenia ryby z ciastem naleśnikowym może wydawać się czymś wręcz szalonym, ale daj mi chwilę. Wystarczy jeden kęs, aby przekonać się, że ta kombinacja to prawdziwe niebo w gębie. Delikatna i miękka ryba w połączeniu z chrupiącym i złocistym ciastem dosłownie rozpływa się w ustach.

Obok takiej kombinacji nie możesz przejść obojętnie. Tym bardziej że przygotowanie całego dania to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego jeśli szukasz pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce!

Mega chrupiąca rybka w cieście naleśnikowym/źródło: robert6666/Adobe Stock
Mega chrupiąca rybka w cieście naleśnikowym/źródło: robert6666/Adobe Stock

Jak zrobić rybę w cieście krok po kroku?

Skoro już wiesz, na jakie profity możesz liczyć, przygotowując pyszną rybę w cieście naleśnikowym, czas przejść do szczegółowej instrukcji. I już na samym wstępie uspokajam, wszystkie działania są bardzo proste, więc na pewno sobie z nimi poradzisz!

Składniki:

  • 4 filety rybne,
  • 1/2 szt. cytryny,
  • 180 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów rybnych. W tym celu dokładnie je umyj i oczyść. Gdyby była taka potrzeba, podziel je na mniejsze kawałki, po czym skropl sokiem z cytryny.
  2. W osobnej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz przyprawy.
  3. Po wymieszaniu składników i otrzymaniu jednolitej mieszanki zanurz każdy filet w cieście naleśnikowym.
  4. Następnie dobrze rozgrzej patelnię i umieść na niej filety rybne w naleśnikowym cieście.
  5. Smaż przez kilka minut na każdej ze stron. Do chwili, aż każda ryba nabierze złocistych rumieńców. Smacznego!

Po zdjęciu ryb z patelni polecam odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Później możesz serwować je z dowolnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tutaj kultowe frytki, ziemniaczane purée, ryż oraz kolorowa sałatka. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada!

Wybrane dla Ciebie