Otwierasz puszkę sardynek, a w środku jest inna ryba? Zobacz, jak nie dać się oszukać

Sardynki w puszce, podobnie do anchois, uważa się za towary delikatesowe. Przez to konsumenci gotowi są zapłacić za nie więcej. Bezlitośnie korzystają z tego producenci, którzy do "delikatesowych" puszek pakują tańsze ryby. A to wszystko pod parasolem unijnych rozporządzeń. Sprawdź, jak nie dać się oszukać i na co zwracać uwagę podczas zakupów.

ObrazekProdukt o nazwie "sardynki w puszce", według unijnych rozporządzeń, nie musi zawierać sardynek - Pyszności; Fot. Pixabay

Sprawdziliście kiedyś etykietę, kupując sardynki w puszce? Nie bądźcie zdziwieni, jeśli w składzie nie znajdziecie ani grama ryby tego właśnie gatunku. Możecie poczuć się oszukani, jednak na takie nadużycia pozwalają unijne rozporządzenia. Jeśli według urzędników marchew to owoc, to dlaczego szproty nie mogłyby być sardynkami? Okazuje się, że bardzo często je udają w rybnych konserwach.

Ile jest sardynki w sardynce?

Jak tłumaczy Interia.pl, problemem jest to, na co zezwalają unijne przepisy. Z jednej strony nakazują, by wprowadzane na rynek produkty pod nazwą "sardynki konserwowane" były przygotowane z ryb gatunku Sardina pilchardus (sardynki europejskiej). Z drugiej natomiast zezwalają na sprzedaż towaru "typu sardynka", który - co gorsza - może być "prezentowany w taki sam sposób jak konserwowane sardynki".

Oznacza to, że do obrotu trafiają rybne konserwy, wyglądające jak sardynki, ale mające niewiele z nimi wspólnego. W Rozporządzeniu Komisji Parlamentu Europejskiego nr 1181/2003 znajdziemy listę ponad 20 łacińskich nazw ryb, których sprzedaż jest dozwolona pod nazwą "sardynki". To m.in. sardyny, śledzie atlantyckie i sardele. Najczęściej jednak sardynkę zastępują szproty.

Obrazek
Sprawdź dokładnie, z czym masz do czynienia, zanim kupisz sardynki w puszce - Pyszności; Fot. Pixabay

Sardynki sardynkopodobne. Jak nie dać się oszukać?

Konsument musi być świadomy tego, że na etykiecie produktu znajdzie nazwę ryby, z której zrobiono konserwę, ale tę łacińską (tzw. konserwowane produkty pokrewne sardynce mogą być nazywane "sardynką", jeśli w opisie umieszczona zostanie dokładna nazwa handlowa z nazwą łacińską). Jeśli więc nie chcesz dać się nabrać, złap telefon w dłoń i sprawdź, co oznaczają enigmatycznie brzmiące nazwy ryb wymienione w składach sardynek w puszce. Nie bądźcie zdziwieni, jeśli sardynek tam nie znajdziecie.

Warto też wiedzieć, że producenci, używając w nazwie konserwy rybnej ze szproty słowa "sardynka", mamią nas i zawyżają ceny. Co więcej, jak wskazuje Interia.pl, to samo tyczy się np. anchois. Prawdziwe powstaje wyłącznie z sardeli europejskiej o łacińskiej nazwie Engraulis encrasicolus. W sklepach znajdziemy pod nazwą tą ukryte np. szprotki. I mimo że można praktykę tę nazwać nieuczciwą, jest w pełni legalna.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej