Otwierasz puszkę sardynek, a w środku jest inna ryba? Zobacz, jak nie dać się oszukać

Sardynki w puszce, podobnie do anchois, uważa się za towary delikatesowe. Przez to konsumenci gotowi są zapłacić za nie więcej. Bezlitośnie korzystają z tego producenci, którzy do "delikatesowych" puszek pakują tańsze ryby. A to wszystko pod parasolem unijnych rozporządzeń. Sprawdź, jak nie dać się oszukać i na co zwracać uwagę podczas zakupów.

ObrazekProdukt o nazwie "sardynki w puszce", według unijnych rozporządzeń, nie musi zawierać sardynek - Pyszności; Fot. Pixabay

Sprawdziliście kiedyś etykietę, kupując sardynki w puszce? Nie bądźcie zdziwieni, jeśli w składzie nie znajdziecie ani grama ryby tego właśnie gatunku. Możecie poczuć się oszukani, jednak na takie nadużycia pozwalają unijne rozporządzenia. Jeśli według urzędników marchew to owoc, to dlaczego szproty nie mogłyby być sardynkami? Okazuje się, że bardzo często je udają w rybnych konserwach.

Ile jest sardynki w sardynce?

Jak tłumaczy Interia.pl, problemem jest to, na co zezwalają unijne przepisy. Z jednej strony nakazują, by wprowadzane na rynek produkty pod nazwą "sardynki konserwowane" były przygotowane z ryb gatunku Sardina pilchardus (sardynki europejskiej). Z drugiej natomiast zezwalają na sprzedaż towaru "typu sardynka", który - co gorsza - może być "prezentowany w taki sam sposób jak konserwowane sardynki".

Oznacza to, że do obrotu trafiają rybne konserwy, wyglądające jak sardynki, ale mające niewiele z nimi wspólnego. W Rozporządzeniu Komisji Parlamentu Europejskiego nr 1181/2003 znajdziemy listę ponad 20 łacińskich nazw ryb, których sprzedaż jest dozwolona pod nazwą "sardynki". To m.in. sardyny, śledzie atlantyckie i sardele. Najczęściej jednak sardynkę zastępują szproty.

Obrazek
Sprawdź dokładnie, z czym masz do czynienia, zanim kupisz sardynki w puszce - Pyszności; Fot. Pixabay

Sardynki sardynkopodobne. Jak nie dać się oszukać?

Konsument musi być świadomy tego, że na etykiecie produktu znajdzie nazwę ryby, z której zrobiono konserwę, ale tę łacińską (tzw. konserwowane produkty pokrewne sardynce mogą być nazywane "sardynką", jeśli w opisie umieszczona zostanie dokładna nazwa handlowa z nazwą łacińską). Jeśli więc nie chcesz dać się nabrać, złap telefon w dłoń i sprawdź, co oznaczają enigmatycznie brzmiące nazwy ryb wymienione w składach sardynek w puszce. Nie bądźcie zdziwieni, jeśli sardynek tam nie znajdziecie.

Warto też wiedzieć, że producenci, używając w nazwie konserwy rybnej ze szproty słowa "sardynka", mamią nas i zawyżają ceny. Co więcej, jak wskazuje Interia.pl, to samo tyczy się np. anchois. Prawdziwe powstaje wyłącznie z sardeli europejskiej o łacińskiej nazwie Engraulis encrasicolus. W sklepach znajdziemy pod nazwą tą ukryte np. szprotki. I mimo że można praktykę tę nazwać nieuczciwą, jest w pełni legalna.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇