Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet
03.08.2023 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Omlet z tuńczykiem z puszki, cheddarem i pomidorami to przepis na pyszny obiad lub pożywne śniadanie. Dostarczy energii na cały dzień.
Uwielbiam omlety z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Przygotowuję je nie tylko na śniadanie, ale również zdarza mi się zjeść go na obiad, gdy mój dzień jest zabiegany, a ja nie mam ochoty na ciężki posiłek. Połączenie tuńczyka z pomidorami i aromatycznym serem cheddar z pewnością przypadnie ci do gustu. Ten przepis to idealny pomysł na fit śniadanie, prosty obiad lub kolację dla każdego. Do tego dania wykorzystuję tuńczyka w oleju.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami
Składniki:
- 3 jaja,
- 1 pomidor,
- 120 g tuńczyka w oleju,
- 80 g tartego cheddara,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam trzy jajka i roztrzepuję je przy pomocy trzepaczki lub widelca. Następnie dorzucam tuńczyka odsączonego z oleju.
2. Do masy dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek oraz starty ser cheddar. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Wyrazisty, nieco ostry smak sera cheddar świetnie sprawdza się w plackach i omletach.
3. Powstałą masę przekładam na rozgrzaną patelnię i rozprowadzam równomiernie po jej powierzchni.
4. Gdy omlet zetnie się od spodu, odwracam go przy pomocy pokrywki lub talerza i smażę, żeby ściął się również od drugiej strony.