PrzepisWeź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Omlet z tuńczykiem i pomidorami- Pyszności
Omlet z tuńczykiem i pomidorami- Pyszności
Ewa

03.08.2023 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Omlet z tuńczykiem z puszki, cheddarem i pomidorami to przepis na pyszny obiad lub pożywne śniadanie. Dostarczy energii na cały dzień.

Uwielbiam omlety z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Przygotowuję je nie tylko na śniadanie, ale również zdarza mi się zjeść go na obiad, gdy mój dzień jest zabiegany, a ja nie mam ochoty na ciężki posiłek. Połączenie tuńczyka z pomidorami i aromatycznym serem cheddar z pewnością przypadnie ci do gustu. Ten przepis to idealny pomysł na fit śniadanie, prosty obiad lub kolację dla każdego. Do tego dania wykorzystuję tuńczyka w oleju.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1 pomidor,
  • 120 g tuńczyka w oleju,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam trzy jajka i roztrzepuję je przy pomocy trzepaczki lub widelca. Następnie dorzucam tuńczyka odsączonego z oleju.

Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności

2. Do masy dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek oraz starty ser cheddar. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Wyrazisty, nieco ostry smak sera cheddar świetnie sprawdza się w plackach i omletach.

3. Powstałą masę przekładam na rozgrzaną patelnię i rozprowadzam równomiernie po jej powierzchni.

Omlet z tuńczykiem- Pyszności
Omlet z tuńczykiem- Pyszności

4. Gdy omlet zetnie się od spodu, odwracam go przy pomocy pokrywki lub talerza i smażę, żeby ściął się również od drugiej strony.

5. Gotowy omlet przekładam na talerz i kroję na cztery części.

Gotowy omlet- Pyszności
Gotowy omlet- Pyszności

6. Omlet przekładam na talerz i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności