Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Omlet z tuńczykiem z puszki, cheddarem i pomidorami to przepis na pyszny obiad lub pożywne śniadanie. Dostarczy energii na cały dzień.

Omlet z tuńczykiem i pomidorami- PysznościOmlet z tuńczykiem i pomidorami- Pyszności
Ewa

Uwielbiam omlety z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Przygotowuję je nie tylko na śniadanie, ale również zdarza mi się zjeść go na obiad, gdy mój dzień jest zabiegany, a ja nie mam ochoty na ciężki posiłek. Połączenie tuńczyka z pomidorami i aromatycznym serem cheddar z pewnością przypadnie ci do gustu. Ten przepis to idealny pomysł na fit śniadanie, prosty obiad lub kolację dla każdego. Do tego dania wykorzystuję tuńczyka w oleju.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1 pomidor,
  • 120 g tuńczyka w oleju,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam trzy jajka i roztrzepuję je przy pomocy trzepaczki lub widelca. Następnie dorzucam tuńczyka odsączonego z oleju.

Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności

2. Do masy dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek oraz starty ser cheddar. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Wyrazisty, nieco ostry smak sera cheddar świetnie sprawdza się w plackach i omletach.

3. Powstałą masę przekładam na rozgrzaną patelnię i rozprowadzam równomiernie po jej powierzchni.

Obrazek
Omlet z tuńczykiem- Pyszności

4. Gdy omlet zetnie się od spodu, odwracam go przy pomocy pokrywki lub talerza i smażę, żeby ściął się również od drugiej strony.

5. Gotowy omlet przekładam na talerz i kroję na cztery części.

Obrazek
Gotowy omlet- Pyszności

6. Omlet przekładam na talerz i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇