Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Omlet z tuńczykiem z puszki, cheddarem i pomidorami to przepis na pyszny obiad lub pożywne śniadanie. Dostarczy energii na cały dzień.

Omlet z tuńczykiem i pomidorami- PysznościOmlet z tuńczykiem i pomidorami- Pyszności
Ewa

Uwielbiam omlety z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Przygotowuję je nie tylko na śniadanie, ale również zdarza mi się zjeść go na obiad, gdy mój dzień jest zabiegany, a ja nie mam ochoty na ciężki posiłek. Połączenie tuńczyka z pomidorami i aromatycznym serem cheddar z pewnością przypadnie ci do gustu. Ten przepis to idealny pomysł na fit śniadanie, prosty obiad lub kolację dla każdego. Do tego dania wykorzystuję tuńczyka w oleju.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1 pomidor,
  • 120 g tuńczyka w oleju,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam trzy jajka i roztrzepuję je przy pomocy trzepaczki lub widelca. Następnie dorzucam tuńczyka odsączonego z oleju.

Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, pomidorami i cheddarem- Pyszności

2. Do masy dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek oraz starty ser cheddar. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Dosypuję mąkę i ponownie mieszam. Wyrazisty, nieco ostry smak sera cheddar świetnie sprawdza się w plackach i omletach.

3. Powstałą masę przekładam na rozgrzaną patelnię i rozprowadzam równomiernie po jej powierzchni.

Obrazek
Omlet z tuńczykiem- Pyszności

4. Gdy omlet zetnie się od spodu, odwracam go przy pomocy pokrywki lub talerza i smażę, żeby ściął się również od drugiej strony.

5. Gotowy omlet przekładam na talerz i kroję na cztery części.

Obrazek
Gotowy omlet- Pyszności

6. Omlet przekładam na talerz i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności
Omlet z tuńczykiem, cheddarem i pomidorami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie