Pasują do wszystkiego i zawsze się sprawdzają. Klopsiki, które warto mieć w lodówce
Pieczone klopsiki wołowe to prosty sposób na danie, które zawsze się udaje. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a efekt za każdym razem zaskakuje domowym smakiem i uniwersalnością. Sprawdzą się zarówno na główny posiłek, jak i na dodatek do makaronu, kaszy, sosu lub sałatki, a po schłodzeniu można je wykorzystać nawet w lunchboxie oraz kanapce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Artem Stepanov
Wołowina dostarcza pełnowartościowe białko, żelazo i cynk, czyli składniki niezbędne dla utrzymania energii, koncentracji i siły mięśni. Dzięki pieczeniu klopsiki zachowują soczystość w środku i mają lekko chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ten efekt nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Klopsiki zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku, ponieważ pasują do wszystkiego, szybko się odgrzewają i zawsze ratują dzień, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jak zrobić klopsiki wołowe w piekarniku? Poznaj prosty przepis.
Przepis na klopsiki wołowe
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego wołowego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
- Uformuj mokrymi dłońmi małej wielkości kuleczki. Klopsiki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj między każdym klopsikiem niewielki odstęp.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 7-10 min.
- Mniej więcej w połowie przełóż klopsiki na drugą stronę. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika. Wyłóż na talerz.