Pasują do wszystkiego i zawsze się sprawdzają. Klopsiki, które warto mieć w lodówce

Pieczone klopsiki wołowe to prosty sposób na danie, które zawsze się udaje. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a efekt za każdym razem zaskakuje domowym smakiem i uniwersalnością. Sprawdzą się zarówno na główny posiłek, jak i na dodatek do makaronu, kaszy, sosu lub sałatki, a po schłodzeniu można je wykorzystać nawet w lunchboxie oraz kanapce.
KlopsikiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Artem Stepanov

Wołowina dostarcza pełnowartościowe białko, żelazo i cynk, czyli składniki niezbędne dla utrzymania energii, koncentracji i siły mięśni. Dzięki pieczeniu klopsiki zachowują soczystość w środku i mają lekko chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ten efekt nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Klopsiki zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku, ponieważ pasują do wszystkiego, szybko się odgrzewają i zawsze ratują dzień, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jak zrobić klopsiki wołowe w piekarniku? Poznaj prosty przepis.

Przepis na klopsiki wołowe

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wołowego,
  • sól,
  • pieprz.
Klopsiki wołowe przepis
Uformuj klopsiki i wstaw do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
  2. Uformuj mokrymi dłońmi małej wielkości kuleczki. Klopsiki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj między każdym klopsikiem niewielki odstęp.
  3. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 7-10 min.
  4. Mniej więcej w połowie przełóż klopsiki na drugą stronę. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika. Wyłóż na talerz.
Klopsiki wołowe przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione