Pasują do wszystkiego i zawsze się sprawdzają. Klopsiki, które warto mieć w lodówce

Pieczone klopsiki wołowe to prosty sposób na danie, które zawsze się udaje. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a efekt za każdym razem zaskakuje domowym smakiem i uniwersalnością. Sprawdzą się zarówno na główny posiłek, jak i na dodatek do makaronu, kaszy, sosu lub sałatki, a po schłodzeniu można je wykorzystać nawet w lunchboxie oraz kanapce.
KlopsikiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Artem Stepanov

Wołowina dostarcza pełnowartościowe białko, żelazo i cynk, czyli składniki niezbędne dla utrzymania energii, koncentracji i siły mięśni. Dzięki pieczeniu klopsiki zachowują soczystość w środku i mają lekko chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ten efekt nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Klopsiki zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku, ponieważ pasują do wszystkiego, szybko się odgrzewają i zawsze ratują dzień, gdy brakuje czasu na gotowanie. Jak zrobić klopsiki wołowe w piekarniku? Poznaj prosty przepis.

Przepis na klopsiki wołowe

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wołowego,
  • sól,
  • pieprz.
Klopsiki wołowe przepis
Uformuj klopsiki i wstaw do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W miseczce umieść mięso. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wyrób łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
  2. Uformuj mokrymi dłońmi małej wielkości kuleczki. Klopsiki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj między każdym klopsikiem niewielki odstęp.
  3. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 7-10 min.
  4. Mniej więcej w połowie przełóż klopsiki na drugą stronę. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika. Wyłóż na talerz.
Klopsiki wołowe przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥