Kiedy mam ochotę na klopsiki, nie jadę do IKEI. Jeszcze smaczniejsze robię w domu

Klopsiki serwowane w restauracjach szwedzkich sklepów IKEA stały się kulinarnym fenomenem na całym świecie. Co sprawia, że te małe mięsiwa zyskają tak wielką popularność?

Klopsiki jak z IKEIKlopsiki jak z IKEI
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Skąd pochodzi fenomen klopsików

Klopsiki w IKEA to znacznie więcej niż tylko danie serwowane przy okazji zakupów. Ich wyjątkowy smak i prostota przygotowania sprawiły, że stały się kultowym przysmakiem dla wielu odwiedzających. Sklep oferuje nie tylko klasyczne klopsiki z mięsa wołowego i wieprzowego, ale także alternatywne wersje, które zadowolą różnorodne gusta. Słynne "köttbullar" to przede wszystkim soczyste kuleczki zanurzone w pysznym sosie, które zajadają się wszyscy bez względu na wiek.

Przygotuj klopsiki w domowym zaciszu

Nie trzeba wybierać się do sklepu meblowego, aby cieszyć się szwedzkimi klopsikami. Prosty przepis pozwala na przygotowanie tych przysmaków we własnej kuchni. Opcje są różne – od standardowych mięsnych kulek po wegańskie alternatywy. Większość przepisu bazuje na wołowinie mieszanej z odrobiną wieprzowiny, przyprawami i sosem śmietanowym. Ważnym elementem jest także dodatek konfitury z borówek, który nadaje daniu charakterystyczny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Klasyczne szwedzkie klopsiki - przepis

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Niepełna szklanka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Oliwa z oliwek do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego,
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Do dużej miski wrzuć mięso wołowe i wieprzowe, dodaj cebulę, czosnek, mleko, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Z powstałej masy formuj małe kulki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Piekarnik nagrzej do 170 st. C w trybie góra-dół. Klopsiki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut. Po przestygnięciu odłóż na bok.
  5. W międzyczasie, na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  6. Dodaj do patelni bulion wołowy i warzywny oraz sos sojowy, musztardę i śmietanę. Gotuj, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj klopsiki polane sosem śmietanowym z ziemniakami purée, groszkiem i konfiturą z borówek lub żurawiną.

Dzięki tym wskazówkom przygotujesz pyszne i soczyste klopsiki w domu, przypominające te z popularnej sieci.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik