Kiedy mam ochotę na klopsiki, nie jadę do IKEI. Jeszcze smaczniejsze robię w domu

Klopsiki serwowane w restauracjach szwedzkich sklepów IKEA stały się kulinarnym fenomenem na całym świecie. Co sprawia, że te małe mięsiwa zyskają tak wielką popularność?

Klopsiki jak z IKEIKlopsiki jak z IKEI
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Skąd pochodzi fenomen klopsików

Klopsiki w IKEA to znacznie więcej niż tylko danie serwowane przy okazji zakupów. Ich wyjątkowy smak i prostota przygotowania sprawiły, że stały się kultowym przysmakiem dla wielu odwiedzających. Sklep oferuje nie tylko klasyczne klopsiki z mięsa wołowego i wieprzowego, ale także alternatywne wersje, które zadowolą różnorodne gusta. Słynne "köttbullar" to przede wszystkim soczyste kuleczki zanurzone w pysznym sosie, które zajadają się wszyscy bez względu na wiek.

Przygotuj klopsiki w domowym zaciszu

Nie trzeba wybierać się do sklepu meblowego, aby cieszyć się szwedzkimi klopsikami. Prosty przepis pozwala na przygotowanie tych przysmaków we własnej kuchni. Opcje są różne – od standardowych mięsnych kulek po wegańskie alternatywy. Większość przepisu bazuje na wołowinie mieszanej z odrobiną wieprzowiny, przyprawami i sosem śmietanowym. Ważnym elementem jest także dodatek konfitury z borówek, który nadaje daniu charakterystyczny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Klasyczne szwedzkie klopsiki - przepis

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Niepełna szklanka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Oliwa z oliwek do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego,
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Do dużej miski wrzuć mięso wołowe i wieprzowe, dodaj cebulę, czosnek, mleko, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Z powstałej masy formuj małe kulki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Piekarnik nagrzej do 170 st. C w trybie góra-dół. Klopsiki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut. Po przestygnięciu odłóż na bok.
  5. W międzyczasie, na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  6. Dodaj do patelni bulion wołowy i warzywny oraz sos sojowy, musztardę i śmietanę. Gotuj, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj klopsiki polane sosem śmietanowym z ziemniakami purée, groszkiem i konfiturą z borówek lub żurawiną.

Dzięki tym wskazówkom przygotujesz pyszne i soczyste klopsiki w domu, przypominające te z popularnej sieci.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości