PrzepisPrzekąskiRozgnieć widelcem i wymieszaj z tymi ziarnami. W 15 minut dżem będzie gotowy

Rozgnieć widelcem i wymieszaj z tymi ziarnami. W 15 minut dżem będzie gotowy

Kiedy tylko pojawią się soczyste, pełne smaki borówki, zabieram się za przygotowanie pysznego dżemu. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby wyczarować i zamknąć smak lata w słoiczku. Jeden dodatek sprawi, że konsystencja dżemu będzie idealna.

Dżem borówkowy - Pyszności
Dżem borówkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.04.2024 15:16

Uwielbiam robić domowe przetwory, w szczególności dżemy. Od kiedy odkryłam przepis na dżem borówkowy z nasionami chia, nie może go zabraknąć w mojej spiżarni. Dodatek nasion zastępuję pektynę, zagęszczając i żelując masę. Jest ekspresowo, bo w 15 minut słoiczek jest już gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem borówkowy z chia

Nasiona chia popularne są już od dłuższego czasu, głównie za sprawą modnych i smacznych puddingów. Ich żelujące właściwości, odkryte już przez Azteków, doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu dżemów bez dodatku cukru czy sztucznych zagęstników. Przygotowanie dżemu z chia i borówek jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym smakołykiem.

Dżem borówkowy - Pyszności
Dżem borówkowy - Pyszności© Canva | Liudmila Chernetska

Dżem z chia i borówek to nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser. Borówki są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały, a nasiona chia dostarczają błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Połączenie tych dwóch składników daje nam produkt pełen wartości odżywczych, idealny na śniadanie, do kanapek lub jako dodatek do ciast i deserów. W moim domu dżem borówkowy z chia znika w mgnieniu oka - jest tak pyszny, że wszyscy wyjadają go łyżeczką ze słoika.

Składniki:

  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym),
  • sok z połówki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć umyte owoce, dosyp nasiona chia oraz cukier kokosowy.
  2. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do zawartości patelni.
  3. Podgrzewaj całość, rozgniatając borówki tłuczkiem do mięsa.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. Gotowy dżemu przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki. Aby przechowywać go dłużej, poddaj go pasteryzacji.

Borówkowy dżem z nasionami chia świetnie pasuje do naleśników i gofrów, podkręci poranną owsiankę, placuszki czy jogurt, a i zniknie szybko wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjedżem
Wybrane dla Ciebie