WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Rozgnieć widelcem i wymieszaj z tymi ziarnami. W 15 minut dżem będzie gotowy

Kiedy tylko pojawią się soczyste, pełne smaki borówki, zabieram się za przygotowanie pysznego dżemu. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby wyczarować i zamknąć smak lata w słoiczku. Jeden dodatek sprawi, że konsystencja dżemu będzie idealna.

Dżem borówkowy - PysznościDżem borówkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uwielbiam robić domowe przetwory, w szczególności dżemy. Od kiedy odkryłam przepis na dżem borówkowy z nasionami chia, nie może go zabraknąć w mojej spiżarni. Dodatek nasion zastępuję pektynę, zagęszczając i żelując masę. Jest ekspresowo, bo w 15 minut słoiczek jest już gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Dżem borówkowy z chia

Nasiona chia popularne są już od dłuższego czasu, głównie za sprawą modnych i smacznych puddingów. Ich żelujące właściwości, odkryte już przez Azteków, doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu dżemów bez dodatku cukru czy sztucznych zagęstników. Przygotowanie dżemu z chia i borówek jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym smakołykiem.

Dżem borówkowy - Pyszności
Dżem borówkowy - Pyszności © Canva | Liudmila Chernetska

Dżem z chia i borówek to nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser. Borówki są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały, a nasiona chia dostarczają błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Połączenie tych dwóch składników daje nam produkt pełen wartości odżywczych, idealny na śniadanie, do kanapek lub jako dodatek do ciast i deserów. W moim domu dżem borówkowy z chia znika w mgnieniu oka - jest tak pyszny, że wszyscy wyjadają go łyżeczką ze słoika.

Składniki:

  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym),
  • sok z połówki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć umyte owoce, dosyp nasiona chia oraz cukier kokosowy.
  2. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do zawartości patelni.
  3. Podgrzewaj całość, rozgniatając borówki tłuczkiem do mięsa.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. Gotowy dżemu przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki. Aby przechowywać go dłużej, poddaj go pasteryzacji.

Borówkowy dżem z nasionami chia świetnie pasuje do naleśników i gofrów, podkręci poranną owsiankę, placuszki czy jogurt, a i zniknie szybko wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat