PrzepisPrzekąskiRozgnieć widelcem i wymieszaj z tymi ziarnami. W 15 minut dżem będzie gotowy

Rozgnieć widelcem i wymieszaj z tymi ziarnami. W 15 minut dżem będzie gotowy

Dżem borówkowy - Pyszności
Dżem borówkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.04.2024 15:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko pojawią się soczyste, pełne smaki borówki, zabieram się za przygotowanie pysznego dżemu. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby wyczarować i zamknąć smak lata w słoiczku. Jeden dodatek sprawi, że konsystencja dżemu będzie idealna.

Uwielbiam robić domowe przetwory, w szczególności dżemy. Od kiedy odkryłam przepis na dżem borówkowy z nasionami chia, nie może go zabraknąć w mojej spiżarni. Dodatek nasion zastępuję pektynę, zagęszczając i żelując masę. Jest ekspresowo, bo w 15 minut słoiczek jest już gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem borówkowy z chia

Nasiona chia popularne są już od dłuższego czasu, głównie za sprawą modnych i smacznych puddingów. Ich żelujące właściwości, odkryte już przez Azteków, doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu dżemów bez dodatku cukru czy sztucznych zagęstników. Przygotowanie dżemu z chia i borówek jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się pysznym i zdrowym smakołykiem.

Dżem borówkowy - Pyszności
Dżem borówkowy - Pyszności© Canva | Liudmila Chernetska

Dżem z chia i borówek to nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser. Borówki są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały, a nasiona chia dostarczają błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Połączenie tych dwóch składników daje nam produkt pełen wartości odżywczych, idealny na śniadanie, do kanapek lub jako dodatek do ciast i deserów. W moim domu dżem borówkowy z chia znika w mgnieniu oka - jest tak pyszny, że wszyscy wyjadają go łyżeczką ze słoika.

Składniki:

  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym),
  • sok z połówki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć umyte owoce, dosyp nasiona chia oraz cukier kokosowy.
  2. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do zawartości patelni.
  3. Podgrzewaj całość, rozgniatając borówki tłuczkiem do mięsa.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. Gotowy dżemu przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki. Aby przechowywać go dłużej, poddaj go pasteryzacji.

Borówkowy dżem z nasionami chia świetnie pasuje do naleśników i gofrów, podkręci poranną owsiankę, placuszki czy jogurt, a i zniknie szybko wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także