PrzepisGofryDo gofrów dodaję serek wiejski. Wychodzą chrupiące i delikatne jak nigdy wcześniej

Do gofrów dodaję serek wiejski. Wychodzą chrupiące i delikatne jak nigdy wcześniej

Gofry z serkiem wiejskim - Pyszności
Gofry z serkiem wiejskim - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora

26.04.2024 14:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące gofry to smak wakacji nadmorskich budek, gdzie ustawiają się zawsze kolejki spragnionych fanów słodkości. Gdy zatęsknię za tym smakiem, sięgam po sprawdzony przepis i wyczarowuję chrupiące gofry w domu. Jeden prosty dodatek podnosi ich wartości odżywcze.

Przepis na gofry jest bardzo prosty, ale ja podkręcam je dodatkowo serkiem wiejskim. Dzięki temu mają więcej białka i są bardziej sycące. Na dodatek gofry są też neutralne w smaku, dzięki czemu można podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie chrupią i mają magiczne zdolności - błyskawicznie znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry z serkiem wiejskim

Gofry z serka wiejskiego doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie lub deser. Sięgam po nie również wtedy, gdy w domu skończy się pieczywo - można potraktować je jako bazę do kanapki. Wystarczy wtedy zrezygnować z dodatku cukru do masy.

gofr gofry na słono
gofr gofry na słono© Pixabay

Dodatek serka wiejskiego nadaje im delikatnego, kremowego smaku i sprawia, że stają się idealną bazą do zarówno słodkich, jak i wytrawnych kompozycji. Sekretem puszystych gofrów jest osobne ubicie białek i dodanie ich do pozostałej masy. Po upieczeniu gofry układam na kratce, aby nie rozmiękły. Pamiętaj również o dobrym rozgrzaniu gofrownicy.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  2. W misce połącz ze sobą mleko, serek wiejski, cukier oraz żółtka.
  3. Do ubitych białek dodawaj stopniowo masę z serkiem, mieszając całość szpatułką.
  4. Piecz w rozgrzanej gofrownicy, aż gofry będą rumiane.

Gofry podaj z ulubionymi dodatkami. W wersji na słodko sprawdzi się cukier puder, bita śmietana czy dżem. W wersji wytrawnej potraktuj je jak pieczywo - połóż rukolę, ulubioną wędlinę, jajko w koszulce, szczypiorek i polej całość sosem holenderskim. Pyszne, chrupiące gofry aż proszą się o różne eksperymenty. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także