Do gofrów dodaję serek wiejski. Wychodzą chrupiące i delikatne jak nigdy wcześniej
Chrupiące gofry to smak wakacji nadmorskich budek, gdzie ustawiają się zawsze kolejki spragnionych fanów słodkości. Gdy zatęsknię za tym smakiem, sięgam po sprawdzony przepis i wyczarowuję chrupiące gofry w domu. Jeden prosty dodatek podnosi ich wartości odżywcze.
26.04.2024 14:17
Przepis na gofry jest bardzo prosty, ale ja podkręcam je dodatkowo serkiem wiejskim. Dzięki temu mają więcej białka i są bardziej sycące. Na dodatek gofry są też neutralne w smaku, dzięki czemu można podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie chrupią i mają magiczne zdolności - błyskawicznie znikają z talerzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry z serkiem wiejskim
Gofry z serka wiejskiego doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie lub deser. Sięgam po nie również wtedy, gdy w domu skończy się pieczywo - można potraktować je jako bazę do kanapki. Wystarczy wtedy zrezygnować z dodatku cukru do masy.
Dodatek serka wiejskiego nadaje im delikatnego, kremowego smaku i sprawia, że stają się idealną bazą do zarówno słodkich, jak i wytrawnych kompozycji. Sekretem puszystych gofrów jest osobne ubicie białek i dodanie ich do pozostałej masy. Po upieczeniu gofry układam na kratce, aby nie rozmiękły. Pamiętaj również o dobrym rozgrzaniu gofrownicy.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 łyżki mleka,
- 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę.
- W misce połącz ze sobą mleko, serek wiejski, cukier oraz żółtka.
- Do ubitych białek dodawaj stopniowo masę z serkiem, mieszając całość szpatułką.
- Piecz w rozgrzanej gofrownicy, aż gofry będą rumiane.
Gofry podaj z ulubionymi dodatkami. W wersji na słodko sprawdzi się cukier puder, bita śmietana czy dżem. W wersji wytrawnej potraktuj je jak pieczywo - połóż rukolę, ulubioną wędlinę, jajko w koszulce, szczypiorek i polej całość sosem holenderskim. Pyszne, chrupiące gofry aż proszą się o różne eksperymenty. Smacznego!