Szybki domowy chleb, który jest świeży nawet przez tydzień. Bez drożdży, zakwasu i wyrabiania ciasta
Kiedy w pojemniku na pieczywo widać jedynie okruszki, chętnie sięgam po przepis na ten chleb. Długo pozostaje świeży, a przygotowanie go jest proste i szybkie. Nie potrzebujesz drożdży, zakwasu ani mąki pszennej.
20.02.2024 | aktual.: 26.04.2024 12:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczenia chleba w domu może być prawdziwą przyjemnością, wystarczy tylko odpowiedni przepis. Jeśli obawiasz się, że zamiast puszystego bochenka z piekarnika wyjdzie zakalec, skorzystaj z mojego patentu na pyszny chleb. Jego bazą są ziarna, orzechy i kasza, dzięki czemu możesz zapomnieć o długim wyrabianiu, odpowiednim zakwasie czy problemach z wyrastaniem. Na dodatek długo pozostaje świeży, jest sycący i przy tym bardzo smaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb bez zakwasu i drożdży
Chleb z ziaren jest bogaty w błonnik i inne składniki odżywcze. Idealnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, którzy po prostu nie chcą używać mąki do wypieków. Można również pożegnać się z długim wyrabianiem - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Ten przepis na chleb z samych ziaren to prawdziwy game changer dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w domowym wypieku chleba.
Składniki:
- 65 g orzechów laskowych,
- 100 g lekko zmielonej kaszy gryczanej,
- 135 g pestek dyni,
- 2 łyżki nasion chia,
- 145 g zmielonych płatków owsianych,
- 90 g siemienia lnianego,
- 500 ml mleka
- 2 łyżki miodu,
- płaska łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki, z wyjątkiem pestek dyni oraz orzechów laskowych. Wymieszaj.
- Dodaj pół litra mleka i wymieszaj krótko, do połączenia. Masa zacznie gęstnieć.
- Dodaj olej kokosowy.
- Orzechy laskowe podpraż chwilę na suchej patelni, delikatnie rozgnieć i dorzuć wraz z dynią do masy. Wymieszaj. Prażenie pomoże wydobyć z orzechów więcej smaku. Zamiast orzechów laskowych możesz wybrać też migdały.
- Dodaj sól oraz miód i połącz składniki.
- Powstałą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na 20 minut.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 18o st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut.
Po upieczeniu odstaw chleb, aby wystygł. Jeśli pokroisz go za wcześnie, może łatwo się pokruszyć. Gdy będzie się wystudzony, pokój na kromki. Smacznego!