Szybki domowy chleb, który jest świeży nawet przez tydzień. Bez drożdży, zakwasu i wyrabiania ciasta

Kiedy w pojemniku na pieczywo widać jedynie okruszki, chętnie sięgam po przepis na ten chleb. Długo pozostaje świeży, a przygotowanie go jest proste i szybkie. Nie potrzebujesz drożdży, zakwasu ani mąki pszennej.

Chleb z ziaren - PysznościChleb z ziaren - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Nastco
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pieczenia chleba w domu może być prawdziwą przyjemnością, wystarczy tylko odpowiedni przepis. Jeśli obawiasz się, że zamiast puszystego bochenka z piekarnika wyjdzie zakalec, skorzystaj z mojego patentu na pyszny chleb. Jego bazą są ziarna, orzechy i kasza, dzięki czemu możesz zapomnieć o długim wyrabianiu, odpowiednim zakwasie czy problemach z wyrastaniem. Na dodatek długo pozostaje świeży, jest sycący i przy tym bardzo smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Chleb bez zakwasu i drożdży

Chleb z ziaren jest bogaty w błonnik i inne składniki odżywcze. Idealnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, którzy po prostu nie chcą używać mąki do wypieków. Można również pożegnać się z długim wyrabianiem - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Ten przepis na chleb z samych ziaren to prawdziwy game changer dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w domowym wypieku chleba.

Chleb z ziaren - Pyszności
Chleb z ziaren - Pyszności © Adobe Stock

Składniki:

  • 65 g orzechów laskowych,
  • 100 g lekko zmielonej kaszy gryczanej,
  • 135 g pestek dyni,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 145 g zmielonych płatków owsianych,
  • 90 g siemienia lnianego,
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki, z wyjątkiem pestek dyni oraz orzechów laskowych. Wymieszaj.
  2. Dodaj pół litra mleka i wymieszaj krótko, do połączenia. Masa zacznie gęstnieć.
  3. Dodaj olej kokosowy.
  4. Orzechy laskowe podpraż chwilę na suchej patelni, delikatnie rozgnieć i dorzuć wraz z dynią do masy. Wymieszaj. Prażenie pomoże wydobyć z orzechów więcej smaku. Zamiast orzechów laskowych możesz wybrać też migdały.
  5. Dodaj sól oraz miód i połącz składniki.
  6. Powstałą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstaw na 20 minut.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 18o st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu odstaw chleb, aby wystygł. Jeśli pokroisz go za wcześnie, może łatwo się pokruszyć. Gdy będzie się wystudzony, pokój na kromki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny