Najzdrowszy chleb zrobisz z łatwością. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Czy kiedykolwiek marzyłeś o upieczeniu chleba, który nie tylko zadowoli twoje kubki smakowe, ale także dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych? Jeżeli tak, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przygotuj się na odkrycie świata nowoczesnego pieczenia, gdzie zdrowie i smak "nie kłócą się". Ten chleb jest świetnym wyborem dla osób unikających glutenu.

ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zapraszamy cię do świata wypieków, w którym tradycja spotyka się z innowacją, a zdrowie harmonizuje z wyjątkowym smakiem. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis, dzięki któremu inaczej spojrzysz na wypieki. Ten chleb nie ma sobie grama mąki, a najważniejszą rolę odgrywają w nim ziarna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Półfinał konkursu "Wielka Feta na TikToku". Poznaj finalistów!

Chlebek świetnie smakuje z najróżniejszymi dodatkami. Możesz spróbować go na przykład ze świeżymi warzywami, awokado, pastą jajeczną, hummusem lub z najlepszym na świecie masłem orzechowym. Pasują do niego także sery. Chleb może być również dodatkiem do różnych zup.

Ten zdrowy chleb zawróci ci w głowie

Składniki to podstawa tego przepisu. W chlebie znajdziemy:

  • bogate w błonnik płatki owsiane, dzięki którym szybko będziemy syci i pełni energii,
  • pełne zdrowych tłuszczów, białek i witaminy E migdały,
  • będące źródłem błonnika i kwasów omega-3 siemię lniane,
  • nasiona słonecznika, które walczą ze stresem oksydacyjnym i wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego.

Przygotuj się na kulinarną podróż, która wprowadzi do twojego menu wiele energii i zdrowia, a do tego rozpieści twoje kubki smakowe. Chleb bez mąki i z dodatkiem ziaren całkowicie zawróci ci w głowie.

Chleb
Chleb © Pixabay

Chleb bez mąki - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • łyżka syropu z agawy,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • letnia woda,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Połowę siemienia lnianego zmiel. Migdały posiekaj. Umieść je w miseczce z pozostałymi suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do szklanki wlej wodę (powinno być jej o połowę mniej niż suchych składników), syrop z agawy i olej kokosowy.
  3. Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa zgęstnieje.
  4. Chleb z ziaren przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  5. Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika.
  6. Chleb wyjmij z foremki i pokrój od razu po wystudzeniu.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀