PrzepisŚniadanieNajzdrowszy chleb zrobisz z łatwością. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Najzdrowszy chleb zrobisz z łatwością. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Czy kiedykolwiek marzyłeś o upieczeniu chleba, który nie tylko zadowoli twoje kubki smakowe, ale także dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych? Jeżeli tak, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przygotuj się na odkrycie świata nowoczesnego pieczenia, gdzie zdrowie i smak "nie kłócą się". Ten chleb jest świetnym wyborem dla osób unikających glutenu.

Chleb
Chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.11.2023 11:21

Zapraszamy cię do świata wypieków, w którym tradycja spotyka się z innowacją, a zdrowie harmonizuje z wyjątkowym smakiem. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis, dzięki któremu inaczej spojrzysz na wypieki. Ten chleb nie ma sobie grama mąki, a najważniejszą rolę odgrywają w nim ziarna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek świetnie smakuje z najróżniejszymi dodatkami. Możesz spróbować go na przykład ze świeżymi warzywami, awokado, pastą jajeczną, hummusem lub z najlepszym na świecie masłem orzechowym. Pasują do niego także sery. Chleb może być również dodatkiem do różnych zup.

Ten zdrowy chleb zawróci ci w głowie

Składniki to podstawa tego przepisu. W chlebie znajdziemy:

  • bogate w błonnik płatki owsiane, dzięki którym szybko będziemy syci i pełni energii,
  • pełne zdrowych tłuszczów, białek i witaminy E migdały,
  • będące źródłem błonnika i kwasów omega-3 siemię lniane,
  • nasiona słonecznika, które walczą ze stresem oksydacyjnym i wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego.

Przygotuj się na kulinarną podróż, która wprowadzi do twojego menu wiele energii i zdrowia, a do tego rozpieści twoje kubki smakowe. Chleb bez mąki i z dodatkiem ziaren całkowicie zawróci ci w głowie.

Chleb
Chleb© Pixabay

Chleb bez mąki - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 6 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • łyżka syropu z agawy,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • letnia woda,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Połowę siemienia lnianego zmiel. Migdały posiekaj. Umieść je w miseczce z pozostałymi suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do szklanki wlej wodę (powinno być jej o połowę mniej niż suchych składników), syrop z agawy i olej kokosowy.
  3. Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa zgęstnieje.
  4. Chleb z ziaren przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  5. Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika.
  6. Chleb wyjmij z foremki i pokrój od razu po wystudzeniu.
Wybrane dla Ciebie