PrzepisPrzekąskiZawiń w ciasto francuskie i wstaw do piekarnika. Nie ma lepszej przekąski na andrzejki

Zawiń w ciasto francuskie i wstaw do piekarnika. Nie ma lepszej przekąski na andrzejki

Andrzejki to czas wróżb, zabaw i oczywiście pysznego jedzenia. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i łatwą przekąskę, która zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na parówki w cieście francuskim z serem.

Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

24.11.2023 13:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Andrzejki to czas radości, zabawy i pysznych przekąsek. Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na ten magiczny wieczór, parówki w cieście francuskim są strzałem w dziesiątkę. To danie, które zadowoli podniebienia zarówno najmłodszych, jak i tych nieco starszych. Szybkie, łatwe do przygotowania i niezwykle efektowne – idealne na andrzejkową ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5 parówek,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • 2 łyżeczki ketchupu,
  • 1 jajko,
  • sezam (do posypania).

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego 5 równych prostokątów.
  3. Na każdym prostokącie ciasta rozłóż po 1 plasterku sera żółtego i posmaruj ketchupem.
  4. Na środku każdego prostokąta umieść po 1 parówce.
  5. Zawiń ciasto wokół parówki, tworząc rulon.
  6. Ułóż ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rozkłóć jajko i posmaruj nim każdy rulon.
  8. Posyp ruloniki sezamem.
  9. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Parówki w cieście francuskim podawaj na ciepło lub na zimno. Można je podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem, np. ketchupem, musztardą lub czosnkowym.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo stworzyć wyjątkową przekąskę, która rozgrzeje atmosferę każdej imprezy. Podaj je na eleganckim stole andrzejkowym i ciesz się uśmiechami zadowolenia swoich gości.