Zawiń w ciasto francuskie i wstaw do piekarnika. Nie ma lepszej przekąski na andrzejki

Andrzejki to czas wróżb, zabaw i oczywiście pysznego jedzenia. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i łatwą przekąskę, która zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na parówki w cieście francuskim z serem.

Parówki w cieście francuskimParówki w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz
Marcin Michałowski

Andrzejki to czas radości, zabawy i pysznych przekąsek. Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na ten magiczny wieczór, parówki w cieście francuskim są strzałem w dziesiątkę. To danie, które zadowoli podniebienia zarówno najmłodszych, jak i tych nieco starszych. Szybkie, łatwe do przygotowania i niezwykle efektowne – idealne na andrzejkową ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 5 parówek,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • 2 łyżeczki ketchupu,
  • 1 jajko,
  • sezam (do posypania).

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego 5 równych prostokątów.
  3. Na każdym prostokącie ciasta rozłóż po 1 plasterku sera żółtego i posmaruj ketchupem.
  4. Na środku każdego prostokąta umieść po 1 parówce.
  5. Zawiń ciasto wokół parówki, tworząc rulon.
  6. Ułóż ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rozkłóć jajko i posmaruj nim każdy rulon.
  8. Posyp ruloniki sezamem.
  9. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Parówki w cieście francuskim podawaj na ciepło lub na zimno. Można je podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem, np. ketchupem, musztardą lub czosnkowym.

Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo stworzyć wyjątkową przekąskę, która rozgrzeje atmosferę każdej imprezy. Podaj je na eleganckim stole andrzejkowym i ciesz się uśmiechami zadowolenia swoich gości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej