Zawiń w ciasto francuskie i wstaw do piekarnika. Nie ma lepszej przekąski na andrzejki
Andrzejki to czas wróżb, zabaw i oczywiście pysznego jedzenia. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i łatwą przekąskę, która zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na parówki w cieście francuskim z serem.
24.11.2023 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Andrzejki to czas radości, zabawy i pysznych przekąsek. Jeśli szukasz prostego i smacznego pomysłu na ten magiczny wieczór, parówki w cieście francuskim są strzałem w dziesiątkę. To danie, które zadowoli podniebienia zarówno najmłodszych, jak i tych nieco starszych. Szybkie, łatwe do przygotowania i niezwykle efektowne – idealne na andrzejkową ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 5 parówek,
- 5 plastrów sera żółtego,
- 2 łyżeczki ketchupu,
- 1 jajko,
- sezam (do posypania).
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego 5 równych prostokątów.
- Na każdym prostokącie ciasta rozłóż po 1 plasterku sera żółtego i posmaruj ketchupem.
- Na środku każdego prostokąta umieść po 1 parówce.
- Zawiń ciasto wokół parówki, tworząc rulon.
- Ułóż ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozkłóć jajko i posmaruj nim każdy rulon.
- Posyp ruloniki sezamem.
- Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Parówki w cieście francuskim podawaj na ciepło lub na zimno. Można je podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem, np. ketchupem, musztardą lub czosnkowym.
Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo stworzyć wyjątkową przekąskę, która rozgrzeje atmosferę każdej imprezy. Podaj je na eleganckim stole andrzejkowym i ciesz się uśmiechami zadowolenia swoich gości.