Wszyscy aż podskakują, kiedy widzą te roladki. Hit na Andrzejki

Te roladki z szynki to nasze najnowsze odkrycie, które prawdopodobnie już na stałe wpisze się w nasz regularny imprezowy repertuar kulinarny. Zobacz recepturę i wypróbuj na najbliższym przyjęciu. Może na Andrzejkach? Sam się przekonasz, jaka będzie reakcja twoich gości!

Roladki z szynki podbiją każdą imprezęRoladki z szynki podbiją każdą imprezę
Źródło zdjęć: © YouTube | Przepiski

Każdy gospodarz i organizator rodzinnych zjazdów wie, że przygotowanie jadłospisu, który zachwyci wszystkich gości, to nie bułka z masłem. Wiemy to i my. I chociaż zdaje nam się, że w małym palcu mieścimy receptury na nieskończoną ilość imprezowych przekąsek, to akurat tego konkretnego dnia w głowie pozostaje pustka. Wiedząc to, już wiele lat temu przygotowaliśmy sobie wielką księgę przekąsek, którą co jakiś czas aktualizujemy o nowe przepisy. Od niedawna honorowe miejsce zajmują tam roladki z szybki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Szynka, serek śmietankowy, ulubione warzywa (między innymi niezastąpione na wszelkiego rodzaju rodzinnych spędach ogórki konserwowe) i twoje roladki imprezowe będą gotowe. Zobacz przepis pochodzący z kanału na YouTube "Przepiski" i zainspiruj się nim, ale pamiętaj, że wybór konkretnych składników to już jedynie twoje widzimisię. W końcu kto lepiej, niż ty, zna twoją rodzinę i wie, co im posmakuje?

Roladki z szynki na imprezę

Składniki:

  • 8 plastrów kwadratowej szynki konserwowej (lub ile tylko chcesz!),
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 8 pieczarek marynowanych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 150 g serka śmietankowego,

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe, szynka, serek i roladki z szynki gotowe
Ogórki konserwowe, szynka, serek i roladki z szynki gotowe © Canva | Anthony Rosenberg
  1. Najpierw przygotuj swój "farsz". Ogórki konserwowe pokrój w półplastry, a marynowane pieczarki posiekaj. Oba składniki umieść w misce.
  2. Teraz do wyżej wymienionych produktów dodaj serek śmietankowy i majonez. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Szynkę konserwową ułóż na blacie, na którym wcześniej musisz umieścić kawałek folii spożywczej. Każdy plasterek połóż obok siebie, w dwóch rzędach — całość powinna uformować duży prostokąt.
  4. Na powstałym "blacie" rozprowadź przygotowany wcześniej farsz. Ciasno zawiń, a następnie zabezpiecz folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę, a następnie pokrój w plastry. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej