Wszyscy aż podskakują, kiedy widzą te roladki. Hit na Andrzejki
23.11.2023 16:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Te roladki z szynki to nasze najnowsze odkrycie, które prawdopodobnie już na stałe wpisze się w nasz regularny imprezowy repertuar kulinarny. Zobacz recepturę i wypróbuj na najbliższym przyjęciu. Może na Andrzejkach? Sam się przekonasz, jaka będzie reakcja twoich gości!
Każdy gospodarz i organizator rodzinnych zjazdów wie, że przygotowanie jadłospisu, który zachwyci wszystkich gości, to nie bułka z masłem. Wiemy to i my. I chociaż zdaje nam się, że w małym palcu mieścimy receptury na nieskończoną ilość imprezowych przekąsek, to akurat tego konkretnego dnia w głowie pozostaje pustka. Wiedząc to, już wiele lat temu przygotowaliśmy sobie wielką księgę przekąsek, którą co jakiś czas aktualizujemy o nowe przepisy. Od niedawna honorowe miejsce zajmują tam roladki z szybki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szynka, serek śmietankowy, ulubione warzywa (między innymi niezastąpione na wszelkiego rodzaju rodzinnych spędach ogórki konserwowe) i twoje roladki imprezowe będą gotowe. Zobacz przepis pochodzący z kanału na YouTube "Przepiski" i zainspiruj się nim, ale pamiętaj, że wybór konkretnych składników to już jedynie twoje widzimisię. W końcu kto lepiej, niż ty, zna twoją rodzinę i wie, co im posmakuje?
Roladki z szynki na imprezę
Składniki:
- 8 plastrów kwadratowej szynki konserwowej (lub ile tylko chcesz!),
- 3 ogórki konserwowe,
- 8 pieczarek marynowanych,
- 2 łyżki majonezu,
- 150 g serka śmietankowego,
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj swój "farsz". Ogórki konserwowe pokrój w półplastry, a marynowane pieczarki posiekaj. Oba składniki umieść w misce.
- Teraz do wyżej wymienionych produktów dodaj serek śmietankowy i majonez. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Szynkę konserwową ułóż na blacie, na którym wcześniej musisz umieścić kawałek folii spożywczej. Każdy plasterek połóż obok siebie, w dwóch rzędach — całość powinna uformować duży prostokąt.
- Na powstałym "blacie" rozprowadź przygotowany wcześniej farsz. Ciasno zawiń, a następnie zabezpiecz folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę, a następnie pokrój w plastry. Smacznego!