PrzepisDania główneZa komuny uważane za produkt drugiej kategorii, dziś hit w najdroższych restauracjach. Soczyste i delikatne mięso

Za komuny uważane za produkt drugiej kategorii, dziś hit w najdroższych restauracjach. Soczyste i delikatne mięso

Policzki wieprzowe to jeden z najbardziej cenionych gatunków wieprzowiny. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego posiadają wyrazisty smak. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przed laty były niedoceniane, a teraz stają się ważną pozycją w wielu eleganckich restauracjach.

Poliki wieprzowe - Pyszności
Poliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.11.2023 13:01

Policzki wieprzowe przed laty traktowane były jako produkty drugiej kategorii, jednak po latach wróciły z przytupem na salony. Duszone poliki wieprzowe można znaleźć również w dobrych restauracjach, bo nie ustępują smakiem tym z wołowiny. Są na tyle uniwersalne, że można je przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najpopularniejsze jest duszenie ich w sosie własnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy poliki wieprzowe są zdrowe?

Poliki mogą one być częścią zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Są dobrym źródłem białka - 100 g tego produktu zawiera nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Dodatkowo, policzki wieprzowe są bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie można również zapomnieć o aminokwasach i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. To jednak wciąż wieprzowina, którą zaleca się jeść z umiarem.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami© Getty Images | Studioimagen73

Poliki wieprzowe w sosie własnym

Policzki wieprzowe, które zostały odpowiednio przyrządzone, są bardzo delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najwybredniejsi smakosze.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Poliki pokrój na mniejsze kawałki. Oprószy je mąką i wymieszaj, aby równomiernie pokryła mięso.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
  4. Następnie przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzuć marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. i podsmażaj całość przez kilka minut.
  5. Dolej gorącą wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykry patelnię pokrywką i duś policzki na małym ogniu przez około 2 godziny lub do miękkości mięsa.
  6. Podawaj duszone policzki wieprzowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.

Pod koniec duszenia można dodać do sosu odrobinę śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zagęść go odrobiną mąki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie