Za komuny uważane za produkt drugiej kategorii, dziś hit w najdroższych restauracjach. Soczyste i delikatne mięso
Policzki wieprzowe to jeden z najbardziej cenionych gatunków wieprzowiny. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego posiadają wyrazisty smak. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przed laty były niedoceniane, a teraz stają się ważną pozycją w wielu eleganckich restauracjach.
23.11.2023 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Policzki wieprzowe przed laty traktowane były jako produkty drugiej kategorii, jednak po latach wróciły z przytupem na salony. Duszone poliki wieprzowe można znaleźć również w dobrych restauracjach, bo nie ustępują smakiem tym z wołowiny. Są na tyle uniwersalne, że można je przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najpopularniejsze jest duszenie ich w sosie własnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy poliki wieprzowe są zdrowe?
Poliki mogą one być częścią zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Są dobrym źródłem białka - 100 g tego produktu zawiera nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Dodatkowo, policzki wieprzowe są bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie można również zapomnieć o aminokwasach i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. To jednak wciąż wieprzowina, którą zaleca się jeść z umiarem.
Poliki wieprzowe w sosie własnym
Policzki wieprzowe, które zostały odpowiednio przyrządzone, są bardzo delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najwybredniejsi smakosze.
Składniki:
- 500 g policzków wieprzowych,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
- Poliki pokrój na mniejsze kawałki. Oprószy je mąką i wymieszaj, aby równomiernie pokryła mięso.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
- Następnie przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzuć marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. i podsmażaj całość przez kilka minut.
- Dolej gorącą wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykry patelnię pokrywką i duś policzki na małym ogniu przez około 2 godziny lub do miękkości mięsa.
- Podawaj duszone policzki wieprzowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.
Pod koniec duszenia można dodać do sosu odrobinę śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zagęść go odrobiną mąki. Smacznego!