Za komuny uważane za produkt drugiej kategorii, dziś hit w najdroższych restauracjach. Soczyste i delikatne mięso

Policzki wieprzowe to jeden z najbardziej cenionych gatunków wieprzowiny. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego posiadają wyrazisty smak. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Przed laty były niedoceniane, a teraz stają się ważną pozycją w wielu eleganckich restauracjach.

Poliki wieprzowe - PysznościPoliki wieprzowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe przed laty traktowane były jako produkty drugiej kategorii, jednak po latach wróciły z przytupem na salony. Duszone poliki wieprzowe można znaleźć również w dobrych restauracjach, bo nie ustępują smakiem tym z wołowiny. Są na tyle uniwersalne, że można je przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najpopularniejsze jest duszenie ich w sosie własnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Czy poliki wieprzowe są zdrowe?

Poliki mogą one być częścią zdrowej i dobrze zbilansowanej diety pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Są dobrym źródłem białka - 100 g tego produktu zawiera nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Dodatkowo, policzki wieprzowe są bogate w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie można również zapomnieć o aminokwasach i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. To jednak wciąż wieprzowina, którą zaleca się jeść z umiarem.

Poliki wieprzowe z ziemniakami
Poliki wieprzowe z ziemniakami © Getty Images | Studioimagen73

Poliki wieprzowe w sosie własnym

Policzki wieprzowe, które zostały odpowiednio przyrządzone, są bardzo delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najwybredniejsi smakosze.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Poliki pokrój na mniejsze kawałki. Oprószy je mąką i wymieszaj, aby równomiernie pokryła mięso.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć policzki. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
  4. Następnie przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzuć marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. i podsmażaj całość przez kilka minut.
  5. Dolej gorącą wodę, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykry patelnię pokrywką i duś policzki na małym ogniu przez około 2 godziny lub do miękkości mięsa.
  6. Podawaj duszone policzki wieprzowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.

Pod koniec duszenia można dodać do sosu odrobinę śmietany lub jogurtu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, zagęść go odrobiną mąki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni