Niezwykłe ogórki konserwowe według siostry Anastazji - przepis kochany przez wszystkich

Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane przetwory. Szczególnym uwielbieniem u nas cieszą się ogórki konserwowe, kiszone i małosolne. Jak zrobić idealne ogórki konserwowe? To pytanie pojawia się bardzo często, dlatego przygotowaliśmy niezawodne przepisy siostry Anastazji, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze ogórki konserwowe w kilku wersjach. Oto nasze sprawdzone sposoby.

Obrazek
Paulina

Przygotowanie ogórków konserwowych to nic trudnego. Oto pierwszy przepis na te warzywa w łagodnej zalewie.

Składniki:

  • ogórki - małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:

  • ½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania ogórków w łagodnej zalewie:

Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki. Następnie umieść je w słoiku. Dodaj koper, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodatkowo umieść cebule, ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i pokrojoną marchewkę, najlepiej w plasterki. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i przestudź. Ważne by zalewa była zimna, gdy zalewamy ogórki. Zakręć szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Obrazek

Składniki

  • ogórki - małe
  • strąki świeżej papryki ostrej
  • czosnek
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 1½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania ogórków w ostrej zalewie

Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki oraz paprykę. Następnie umieść je w słoiku. Do każdego ze słoików włóż 1 liść laurowy, 3-4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i strąki świeżej ostrej papryki. Następnie z podanych produktów przygotuj zalewę. Gotuj wszystkie składniki w garnku i zalej gorącą zalew warzywa w słoikach. Zakręć dokładnie i pasteryzuje przez około 10-15 minut.

Obrazek

Składniki

  • ogórki - dowolna liczba
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki - zalewa

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania ogórków w zalewie curry

Ogórki dokładnie oczyść i obierz. Następnie pokrój wzdłuż lub nawet na 4 części. Na dno każdego słoika włóż kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli i napełnij słoiki ogórkami. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i gorącą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez ok. 3 min.

Oprócz ogórków, możesz jeszcze przygotować pyszną surówkę z marchewki w zalewie, oto nasz przepis:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni