Niezwykłe ogórki konserwowe według siostry Anastazji - przepis kochany przez wszystkich
Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane przetwory. Szczególnym uwielbieniem u nas cieszą się ogórki konserwowe, kiszone i małosolne. Jak zrobić idealne ogórki konserwowe? To pytanie pojawia się bardzo często, dlatego przygotowaliśmy niezawodne przepisy siostry Anastazji, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze ogórki konserwowe w kilku wersjach. Oto nasze sprawdzone sposoby.
08.07.2022 13:06
Przygotowanie ogórków konserwowych to nic trudnego. Oto pierwszy przepis na te warzywa w łagodnej zalewie.
Składniki:
- ogórki - małe
- marchewka
- koper
- czosnek
- cebula
- ziarna gorczycy
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
Zalewa:
- ½ szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 5-6 łyżek cukru kryształu
- 2 płaskie łyżki soli
Sposób przygotowania ogórków w łagodnej zalewie:
Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki. Następnie umieść je w słoiku. Dodaj koper, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodatkowo umieść cebule, ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i pokrojoną marchewkę, najlepiej w plasterki. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i przestudź. Ważne by zalewa była zimna, gdy zalewamy ogórki. Zakręć szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.
Składniki
- ogórki - małe
- strąki świeżej papryki ostrej
- czosnek
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
Zalewa:
- 1½ szklanki octu 10%
- 2 szklanki wody
- 20 dag cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Sposób przygotowania ogórków w ostrej zalewie
Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki oraz paprykę. Następnie umieść je w słoiku. Do każdego ze słoików włóż 1 liść laurowy, 3-4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i strąki świeżej ostrej papryki. Następnie z podanych produktów przygotuj zalewę. Gotuj wszystkie składniki w garnku i zalej gorącą zalew warzywa w słoikach. Zakręć dokładnie i pasteryzuje przez około 10-15 minut.
Składniki
- ogórki - dowolna liczba
- łodygi zielonego selera
- ziarna gorczycy
- cebula
Składniki - zalewa
- 3 szklanki wody
- ½ szklanki octu 10%
- 25 dag cukru kryształu
- ½ łyżki soli
- 2 łyżeczki przyprawy curry
Sposób przygotowania ogórków w zalewie curry
Ogórki dokładnie oczyść i obierz. Następnie pokrój wzdłuż lub nawet na 4 części. Na dno każdego słoika włóż kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli i napełnij słoiki ogórkami. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i gorącą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez ok. 3 min.
Oprócz ogórków, możesz jeszcze przygotować pyszną surówkę z marchewki w zalewie, oto nasz przepis: