PoradyWiększość Polaków uważa, że te produkty są niezdrowe. Michał Wrzosek obala mit

Większość Polaków uważa, że te produkty są niezdrowe. Michał Wrzosek obala mit

Doktor dietetyki udał się do sklepu i postanowił pokazać, że pozory mylą — i to bardzo często. W kilka chwil udało mu się wskazać mnóstwo produktów, które są powszechnie uznawane za niezdrowe, a w rzeczywistości wcale takie nie są. Zobacz przykłady artykułów spożywczych, które pokazał Michał Wrzosek.

Michał Wrzosek wskazał produkty, które — choć mają złą opinię — tak naprawdę są bardzo zdrowe
Michał Wrzosek wskazał produkty, które — choć mają złą opinię — tak naprawdę są bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Dr Michał Wrzosek, Minerva Studio

24.11.2023 11:27

Nie wszystko złoto, co się świeci. I na odwrót. W świecie produktów spożywczych ta zasada potwierdza się na co dzień. Pięknie wyglądający (i wcale nie tani!) łosoś hodowlany w rzeczywistości jest jednym z najbardziej toksycznych mięs na świecie. Tymczasem ser żółty, powszechnie uznawany za zło w czystej postaci, to tak naprawdę dobre źródło witamin i wapnia, a nawet — do pewnego momentu — wsparcie w odchudzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego rodzaju paradoksy występują w każdym sklepie spożywczym. Jest ich tam naprawdę sporo, co w swoim niedawnym nagraniu udowodnił dr Michał Wrzosek — dietetyk kliniczny i trener sportowy, którego porady w mediach społecznościowych doceniły już dziesiątki tysięcy ludzi. Które produkty spożywcze wskazał specjalista?

Michał Wrzosek obala spożywcze mity

Na początku swojego nagrania Michał Wrzosek wymienił dwa produkty: tortillę pszenną i wieloziarnistą. Chyba każdy z nas, gdyby miał wybór tylko między tymi dwoma artykułami, jako zdrowszy wskazałby tortillę wieloziarnista, prawda? Tymczasem prawda prezentuje się inaczej. Jak zauważył dietetyk, więcej błonnika pokarmowego ma pszenna wersja meksykańskiego placka.

Czas na ryż: basmati i zwykły biały. Zgodzisz się z nami, że to o basmati mówi się jako o zdrowszej alternatywie klasycznego ryżu? I po raz kolejny zaskoczenie: okazuje się, że oba te produkty mają dokładnie tyle samo węglowodanów, błonnika i białka. Tymczasem makaron pełnoziarnisty wychodzi w tej potyczce znacznie lepiej niż brązowy ryż, który przecież od zawsze był synonimem zdrowego odżywiania.

Na koniec dr Wrzosek wskazał dwa produkty, które często są uznawane za niezdrowe, a w rzeczywistości ciężko jest powiedzieć o nich coś złego: niektóre mrożonki i kawa rozpuszczalna. Jak przekonuje dietetyk — a trzeba tu podkreślić, że za przykład wziął mrożone danie o nazwie "kebab z kurczaka z warzywami" - tego rodzaju gotowce miewają bardzo dobry skład. Również kawa rozpuszczalna, chociaż obrosła w wiele niepochlebnych mitów, jest produktem zdrowym. Więcej o tym, jaki ma ona wpływ na organizm, możesz przeczytać tutaj.

Wybrane dla Ciebie