Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

W kuchni greckiej znaleźć można wiele pysznych inspiracji na kolorowe posiłki. Jednym z jej symboli jest ser feta, który obowiązkowo gości w wielu sałatkach. W tym przepisie stał się jednak składnikiem pysznych drobiowych klopsików, serwowanych w towarzystwie sosu tzatziki.

Greckie klopsikiGreckie klopsiki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Klopsiki niejedno mają imię, ale w greckim wydaniu smakują po prosto obłędnie. Delikatne mięso z kurczaka, podkręcone dodatkiem wyrazistej fety i suszonych pomidorów rozpływa się w ustach. Jak na danie inspirowane Grecją przystało, nie mogło zabraknąć również kultowego sosu tzatziki. Talerz jest kolorowy i zdrowy, a zawartość tak pyszna, że nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Greckie klopsiki z serem feta

To danie łączy w sobie delikatność kurczaka z wyrazistymi smakami śródziemnomorskimi. Klopsiki zyskają aromat dzięki suszonym pomidorom, świeżej mięcie i czosnkowi, a sos tzatziki doda im orzeźwiającej nuty.

Klopsiki będą soczyste dzięki mleku i fecie, a jednocześnie zwarte dzięki bułce tartej. Świetnie sprawdzą się na obiad, lekki lunch czy zjawiskową kolację.

Składniki:

Klopsiki:

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 100 g sera fety,
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szczypta soli.

Sos tzatziki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 zielony ogórek,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • ½ cytryny - sok,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¾ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone z kurczaka. Dodaj bułkę tartą, pokruszony ser feta, pokrojoną czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Dorzuć posiekaną miętą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mleko oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Pulpeciki po grecku obfitują w składniki
Pulpeciki po grecku obfitują w składniki © Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj klopsiki i podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 15 minut.

Klopsiki
Klopsiki © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki. Jogurt grecki połącz ze starym i odciśniętym z wody ogórkiem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Sos tzatziki
Sos tzatziki © Pyszności

Krok 4. Upieczone klopsiki podaj z sosem tzatziki. Dorzuć świeże lub grillowane warzywa i polej dobrej jakości oliwą. Smacznego!

Greckie klopsiki z tzatziki
Greckie klopsiki z tzatziki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze