Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę
W kuchni greckiej znaleźć można wiele pysznych inspiracji na kolorowe posiłki. Jednym z jej symboli jest ser feta, który obowiązkowo gości w wielu sałatkach. W tym przepisie stał się jednak składnikiem pysznych drobiowych klopsików, serwowanych w towarzystwie sosu tzatziki.
06.10.2024 13:38
Klopsiki niejedno mają imię, ale w greckim wydaniu smakują po prosto obłędnie. Delikatne mięso z kurczaka, podkręcone dodatkiem wyrazistej fety i suszonych pomidorów rozpływa się w ustach. Jak na danie inspirowane Grecją przystało, nie mogło zabraknąć również kultowego sosu tzatziki. Talerz jest kolorowy i zdrowy, a zawartość tak pyszna, że nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Greckie klopsiki z serem feta
To danie łączy w sobie delikatność kurczaka z wyrazistymi smakami śródziemnomorskimi. Klopsiki zyskają aromat dzięki suszonym pomidorom, świeżej mięcie i czosnkowi, a sos tzatziki doda im orzeźwiającej nuty.
Klopsiki będą soczyste dzięki mleku i fecie, a jednocześnie zwarte dzięki bułce tartej. Świetnie sprawdzą się na obiad, lekki lunch czy zjawiskową kolację.
Składniki:
Klopsiki:
- 400 g mielonego mięsa z kurczaka,
- ⅓ szklanki bułki tartej,
- 100 g sera fety,
- 40 g suszonych pomidorów w oleju,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 garść świeżej mięty,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mleka,
- 1 szczypta soli.
Sos tzatziki:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1 zielony ogórek,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- ½ cytryny - sok,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ¾ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone z kurczaka. Dodaj bułkę tartą, pokruszony ser feta, pokrojoną czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Dorzuć posiekaną miętą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mleko oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Z powstałej masy uformuj klopsiki i podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 15 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki. Jogurt grecki połącz ze starym i odciśniętym z wody ogórkiem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Upieczone klopsiki podaj z sosem tzatziki. Dorzuć świeże lub grillowane warzywa i polej dobrej jakości oliwą. Smacznego!