WideoZapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Greckie klopsiki
Greckie klopsiki
Źródło zdjęć: © Pyszności

06.10.2024 13:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W kuchni greckiej znaleźć można wiele pysznych inspiracji na kolorowe posiłki. Jednym z jej symboli jest ser feta, który obowiązkowo gości w wielu sałatkach. W tym przepisie stał się jednak składnikiem pysznych drobiowych klopsików, serwowanych w towarzystwie sosu tzatziki.

Klopsiki niejedno mają imię, ale w greckim wydaniu smakują po prosto obłędnie. Delikatne mięso z kurczaka, podkręcone dodatkiem wyrazistej fety i suszonych pomidorów rozpływa się w ustach. Jak na danie inspirowane Grecją przystało, nie mogło zabraknąć również kultowego sosu tzatziki. Talerz jest kolorowy i zdrowy, a zawartość tak pyszna, że nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Greckie klopsiki z serem feta

To danie łączy w sobie delikatność kurczaka z wyrazistymi smakami śródziemnomorskimi. Klopsiki zyskają aromat dzięki suszonym pomidorom, świeżej mięcie i czosnkowi, a sos tzatziki doda im orzeźwiającej nuty.

Klopsiki będą soczyste dzięki mleku i fecie, a jednocześnie zwarte dzięki bułce tartej. Świetnie sprawdzą się na obiad, lekki lunch czy zjawiskową kolację.

Składniki:

Klopsiki:

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 100 g sera fety,
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szczypta soli.

Sos tzatziki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 zielony ogórek,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • ½ cytryny - sok,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¾ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone z kurczaka. Dodaj bułkę tartą, pokruszony ser feta, pokrojoną czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Dorzuć posiekaną miętą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mleko oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Pulpeciki po grecku obfitują w składniki
Pulpeciki po grecku obfitują w składniki© Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj klopsiki i podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 15 minut.

Klopsiki
Klopsiki© Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki. Jogurt grecki połącz ze starym i odciśniętym z wody ogórkiem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Sos tzatziki
Sos tzatziki© Pyszności

Krok 4. Upieczone klopsiki podaj z sosem tzatziki. Dorzuć świeże lub grillowane warzywa i polej dobrej jakości oliwą. Smacznego!

Greckie klopsiki z tzatziki
Greckie klopsiki z tzatziki© Pyszności
przepisobiad dla całej rodzinywideo