Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosem tzatziki przeniesie na greckie wakacje. Cieszy oko i podniebienie
Pita wypełniona pysznym kurczakiem, warzywami i sosem to przepis na obiad, który zaskakuje swoją lekkością. Uciszy burczenie w brzuchu i nasyci na długo bez uczucia ciężkości.
28.07.2024 | aktual.: 28.07.2024 12:41
Pita z kurczakiem i sosem tzatziki kojarzy się głównie z greckimi wakacjami. Kiedy zatęsknisz za tym smakiem, sięgnij po ten przepis, który błyskawicznie przeniesie cię na wakacyjną wyspę. Świetnie sprawdzi się na letni obiad - jest świeżo, lekko i pysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sos tzatziki
Przepis na domowy sos tzatziki jest naprawdę prosty. Wystarczy połączyć jogurt z przyprawami, ogórkiem oraz świeżymi ziołami. Dodaje lekkość i świeżości, świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla lub do greckiej pity z kurczakiem. Sprawdzi się również jako dip do zanurzania warzyw, zastępując trochę polski twarożek.
Najlepsze do tzatziki są ogórki o cienkiej skórce i małych nasionach. Greccy kucharze usuwają cały miąższ, używając najczęściej samej twardszej części warzywa. Po posoleniu ogórka warto odstawić go na kilka minut, aby puścił sok. Następnie odcisnąć go delikatnie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Pita z marynowanym kurczakiem
Pity z kurczakiem sprawdzą się nie tylko na szybki obiad, ale też bardziej odświętne okazje, będąc odskocznią od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak w przyprawach i orzeźwiający sos tzatziki tworzą połączenie po prostu idealną na obiad w ciepłe dni. Możesz dowolnie modyfikować przepis, dodając ulubione warzywa, sosy i przyprawy. Ja stawiam na klasyk, czyli sos tzatziki, paprykę i pomidorki, które właśnie teraz smakują najlepiej.
Składniki:
Sos tzatziki:
- ½ szklanki świeżego koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka soli.
Kurczak:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1.5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 1 czerwona papryka szpiczasta,
- 1 czerwona cebula,
- 1 szczypior,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 4 pszenne pity.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Koperek oraz czosnek drobno siekam, ogórka ścieram na tarce. Dorzucam przygotowane składniki do jogurtu greckiego, dodaję oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki.
Krok 2. Filety z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Dodaję oliwę, suszone oregano, czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam i odkładam do marynowania na minimum 20 minut i maksymalnie godzinę.
Krok 3. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie paseczki, czerwoną cebulę kroję w pióra, szczypior siekam, pomidorki kroję na pół. Sałatę również kroję.
Krok 4. Zamarynowane mięso przekładam na blaszkę i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piekę przez około 15 minut.
Krok 5. Pitę wypełniam sosem tzatziki, świeżymi warzywami oraz kurczakiem. Na wierzchu dokładam dodatkową porcję sosu. Smacznego!