Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni

Przygotowanie i usmażenie placków ziemniaczanych to niemała przeprawa. Często w trakcie gotowania mamy ochotę zrobić je od razu na zapas, ale jak wiadomo, nie jest to najlepsza potrawa do przetrzymania na następny dzień, zwłaszcza gdy nie wiemy, jak robić to dobrze. Na szczęście są sposoby, aby nawet dwa dni później nadal cieszyć się ich smakiem i chrupkością.

Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczaneTak przechowuję usmażone placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki ziemniaczane najlepiej smakują na świeżo. Zaraz po usmażeniu są chrupiące i najsmaczniejsze, a im dłużej czekają na to, aby trafić na nasz talerz, tym więcej tracą smaku. Niedługo później stają się całkowicie nieapetyczne i często lądują w koszu, a to wielka szkoda, ponieważ wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby przedłużyć ich świeżość nawet o parę dni.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Schładzanie placków

Pierwszą i podstawową rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest schłodzenie placków. Dopiero po tym przejdź do dalszych kroków. Włożenie gorących placków do lodówki to jeden z najczęstszych błędów, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury powoduje skraplanie się pary wodnej, przez co placki tracą chrupkość, stają się wilgotne, gumowate, a nawet mogą szybciej się zepsuć.

Przechowywanie w lodówce

Placki możesz przechować w lodówce albo zamrozić, w zależności od tego, za ile chcesz je zjeść. Jeśli wystarczy krótszy czas, 2-3 dni, możesz wykorzystać lodówkę. Schłodzone placki przełóż do szczelnego pojemnika, tak aby nie sklejały się ze sobą i w tym celu użyj ręczników papierowych, które ułóż między plackami.

Co ważne, nie przechowuj ich w otwartych pojemnikach, aby nie wysychały i nie chłonęły zapachów. W przeciwnym razie podczas jedzenia będziesz wyczuwał nieprzyjemny aromat lodówki.

Mrożenie placków ziemniaczanych

Jeśli 2-3 dni to dla ciebie za mało, możesz zdecydować się na ich zamrożenie. Układaj placki pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprósz je mąką, aby nie straciły swojej formy. Następnie wstaw blachę do zamrażarki na około dwie godziny. Kiedy placki dobrze się zamrożą, przełóż je do szczelnych woreczków lub pojemników, co zapobiegnie ich sklejaniu i ułatwi późniejsze porcjowanie. Tak przygotowane placki możesz przechowywać nawet do trzech miesięcy.

Odgrzewanie placków ziemniaczanych

Najlepszymi sposobami na odgrzewanie placków są patelnia lub piekarnik. Jeśli wybierzesz pierwszy sposób, zacznij od rozgrzania na patelni odrobiny oleju. Natomiast jeśli wolisz piekarnik, podgrzewaj placki przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo, jeśli placki były mrożone, przed odgrzaniem rozmroź je w lodówce, a dla lepszego efektu możesz lekko posmarować je olejem.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀