Kuzynka przywiozła mi przepis na litewskie placki ziemniaczane. Farsz mnie zaskoczył

Myślałam, że znam już wszystkie sposoby na placki ziemniaczane, ale kuzynka przywiozła mi przepis i mnie zaskoczyła. Litewskie placki ziemniaczane mają kremowy środek, a połączenie ugotowanych i surowych ziemniaków daje im wyjątkową strukturę - chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.

Placki ziemniaczane po litewsku to świetna propozycja na obiadPlacki ziemniaczane po litewsku to świetna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na Litwie ziemniaki to narodowe dobro. Robi się z nich wszystko od cepelinów, przez babki ziemniaczane, po placki w wersjach, których u nas raczej nie spotkasz. Litewskie placki ziemniaczane, czyli bulviniai blynai to klasyka kuchni naszych sąsiadów, ale z nietypowym twistem.

Nie są cienkie i chrupiące jak nasze, lecz grubsze, puszyste i z nadzieniem, które zaskakuje delikatnością. W środku jest bowiem niespodzianka - farsz z białego sera, żółtego sera, koperku i odrobiny śmietany.

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Litewskie placki ziemniaczane i ich sekret

W przeciwieństwie do nas Litwini używają zarówno ziemniaków surowych, jak i ugotowanych. To połączenie daje idealny balans, bo smażone placki są chrupiące z wierzchu, a miękkie i kremowe w środku. Ugotowane ziemniaki nadają masie gładkości i wiążą całość, dzięki czemu placki się nie rozpadają.

Kolejny trik? Bardzo pomaga przygotowanie składników wcześniej. Ugotowane ziemniaki możesz rozgnieść dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Surowe zetrzyj tuż przed smażeniem, żeby nie ściemniały. Dzięki temu wszystko pójdzie sprawnie, a smak będzie jeszcze lepszy.

Litewski farsz nie ma mięsa, kapusty ani grzybów; za to jest twaróg, śmietana, koperek i żółty ser. Taki środek sprawia, że placki smakują jak połączenie pierogów ruskich z chrupiącym plackiem ziemniaczanym. W niektórych wersjach dodaje się też drobno posiekaną cebulę dymkę, która podbija smak i nadaje lekkości.

Przepis na litewskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 700 g surowych ziemniaków,
  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g twarogu,
  • 1-2 łyżki startego sera żółtego,
  • 2-4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki koperku,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: posiekana cebula dymka ze szczypiorkiem.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie utłucz.
  2. Drugą połowę zetrzyj na tarce i dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
  3. Połącz oba rodzaje ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Masa ma być gęsta i lepka.
  4. W osobnej misce połącz twaróg, śmietanę, żółty ser, koperek i ewentualnie dymkę. Dopraw do smaku.
  5. Z masy ziemniaczanej uformuj placki. Na każdy połóż łyżeczkę farszu, przykryj kolejną porcją masy i spłaszcz.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z kleksem śmietany lub sosem jogurtowym.

Litewskie placki ziemniaczane to połączenie prostoty i pomysłowości. Są sycące, aromatyczne i zupełnie inne niż polska klasyka. Dzięki farszowi ze świeżych ziół i sera nabierają delikatności, a chrupiąca skórka dopełnia całość.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟