Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Wytrawne paszteciki to idealne połączenie smaków, które dobrze znasz. Znajdziesz tu ciasto z dodatkiem ziemniaków i farsz kapuściano-jajeczny, czyli to, z czego słynie polska kuchnia. Proste i sycące danie to perełka kulinarna ziemi lubelskiej. Zanim domowe wypieki trafią do piekarnika, koniecznie posmaruj je roztopionym masłem i posyp czarnuszką. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Na oficjalnej stronie gov.pl można przeczytać, że mieszek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze" w lutym 2025 roku. Jego korzenie sięgają okolic Bełżyc w województwie lubelskim. Gotowe paszteciki najlepiej podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tradycyjnie serwuje się je z czerwonym barszczem.

Składniki na farsz:

  • 400 g białej kapusty (po szatkowaniu),
  • 2 łyżki masła do smażenia,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 3 ugotowane jajka.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • sól do smaku.

Dodatki:

  • 30 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki czarnuszki.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od poszatkowania kapusty. Następnie zblanszuj ją w gorącej wodzie i odcedź. Warzywo powinno być gotowe po ok. 3 minutach od zanurzenia we wrzątku.
  2. Ugotuj jajka, obierz je i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Do przygotowania ciasta użyj ziemniaków typu B. Na ich bazie bez problemu przygotujesz idealnie gładkie i sprężyste ciasto, z którego uformujesz mieszki.
  4. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Następnie wystarczy połączyć je z pozostałymi składnikami i zagnieść. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  5. Po kwadransie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać z niego krążki o średnicy ok. 10 cm.
  6. Po uformowaniu mieszków umieść je w formie do pieczenia.
  7. Roztopione masło rozprowadź przy pomocy kuchennego pędzelka. Każdą sakiewkę dodatkowo posyp czarnuszką i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Wytrawne paszteciki piecz ok. 30 minut.
  8. Z wyżej podanych proporcji wychodzi ok. 9-10 mieszków.
Więcej wideo
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra