Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Wytrawne paszteciki to idealne połączenie smaków, które dobrze znasz. Znajdziesz tu ciasto z dodatkiem ziemniaków i farsz kapuściano-jajeczny, czyli to, z czego słynie polska kuchnia. Proste i sycące danie to perełka kulinarna ziemi lubelskiej. Zanim domowe wypieki trafią do piekarnika, koniecznie posmaruj je roztopionym masłem i posyp czarnuszką. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Na oficjalnej stronie gov.pl można przeczytać, że mieszek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze" w lutym 2025 roku. Jego korzenie sięgają okolic Bełżyc w województwie lubelskim. Gotowe paszteciki najlepiej podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tradycyjnie serwuje się je z czerwonym barszczem.

Składniki na farsz:

  • 400 g białej kapusty (po szatkowaniu),
  • 2 łyżki masła do smażenia,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 3 ugotowane jajka.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • sól do smaku.

Dodatki:

  • 30 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki czarnuszki.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od poszatkowania kapusty. Następnie zblanszuj ją w gorącej wodzie i odcedź. Warzywo powinno być gotowe po ok. 3 minutach od zanurzenia we wrzątku.
  2. Ugotuj jajka, obierz je i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Do przygotowania ciasta użyj ziemniaków typu B. Na ich bazie bez problemu przygotujesz idealnie gładkie i sprężyste ciasto, z którego uformujesz mieszki.
  4. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić. Następnie wystarczy połączyć je z pozostałymi składnikami i zagnieść. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  5. Po kwadransie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać z niego krążki o średnicy ok. 10 cm.
  6. Po uformowaniu mieszków umieść je w formie do pieczenia.
  7. Roztopione masło rozprowadź przy pomocy kuchennego pędzelka. Każdą sakiewkę dodatkowo posyp czarnuszką i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Wytrawne paszteciki piecz ok. 30 minut. Smacznego.
Więcej wideo
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki