Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Są jednym z podstawowych składników obiadu. Dlatego gdy słyszę "tłuczone ziemniaki", deser to ostatnia rzecz, o jakiej myślę – a tym bardziej pączki. Ten przepis udowadnia jednak, że czasem warto wyjść poza utarty schemat.
Tradycyjne pączki przygotowuje się z puszystego ciasta drożdżowego na bazie mąki, jajek, mleka, masła i drożdży, najczęściej nadziewanego konfiturą lub kremem, na przykład czekoladowym lub orzechowym. Mimo że jest to przepis dobrze znany i wielokrotnie sprawdzony, nie oznacza to, że nie warto spróbować czegoś innego, zwłaszcza jeśli jesteś fanem niemarnowania jedzenia. W tej wersji klasykę przełamuje nietypowy dodatek w postaci tłuczonych ziemniaków.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Pączki z ziemniaków
Tu pojawia się ważne pytanie: po co robić pączki z ziemniaków? Oczywiście jest to sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie, ale także na poprawę struktury ciasta. Dzięki naturalnej zawartości wody pomagają utrzymać wilgotność, co sprawia, że pączki są bardziej miękkie. Z kolei skrobia zawarta w ziemniakach poprawia elastyczność ciasta, przez co staje się ono bardziej puszyste i sprężyste.
Przepis na pączki z tłuczonych ziemniaków
Składniki na pączki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g tłuczonych ziemniaków,
- 80 g masła,
- 60 g cukru,
- 3 jajka,
- 50 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 15 ml wódki,
- wanilia w proszku,
- szczypta soli.
Składniki na dodatki:
- 200 g konfitury truskawkowej,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W garnku roztop masło. Dodaj do niego mleko i wanilię, lekko podgrzej. Następnie wsyp 20 g mąki, pół łyżeczki cukru i pokruszone drożdże; wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut.
- W dużej misce połącz tłuczone ziemniaki, przesianą mąkę, jajka, cukier, wódkę, szczyptę soli oraz przygotowany zaczyn.
- Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem na gładką, miękką i lekko klejącą masę.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na 12 porcji, każdą spłaszcz, nałóż porcję konfitury i dokładnie zlep brzegi, formując pączki.
- Układaj je zlepieniem do dołu na oprószonym mąką blacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
- Następnie wyciągnij je i odsącz na papierowym ręczniku i zaczekaj, aż ostygną.
- Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.