WAŻNE
TERAZ

Trump jednak nie spotka się z Putinem w Budapeszcie? "Nie ma planu"

Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki

Są jednym z podstawowych składników obiadu. Dlatego gdy słyszę "tłuczone ziemniaki", deser to ostatnia rzecz, o jakiej myślę – a tym bardziej pączki. Ten przepis udowadnia jednak, że czasem warto wyjść poza utarty schemat.

Pyszne pączki z tuczonych ziemniakówPyszne pączki z tłuczonych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Tradycyjne pączki przygotowuje się z puszystego ciasta drożdżowego na bazie mąki, jajek, mleka, masła i drożdży, najczęściej nadziewanego konfiturą lub kremem, na przykład czekoladowym lub orzechowym. Mimo że jest to przepis dobrze znany i wielokrotnie sprawdzony, nie oznacza to, że nie warto spróbować czegoś innego, zwłaszcza jeśli jesteś fanem niemarnowania jedzenia. W tej wersji klasykę przełamuje nietypowy dodatek w postaci tłuczonych ziemniaków.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Pączki z ziemniaków

Tu pojawia się ważne pytanie: po co robić pączki z ziemniaków? Oczywiście jest to sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie, ale także na poprawę struktury ciasta. Dzięki naturalnej zawartości wody pomagają utrzymać wilgotność, co sprawia, że pączki są bardziej miękkie. Z kolei skrobia zawarta w ziemniakach poprawia elastyczność ciasta, przez co staje się ono bardziej puszyste i sprężyste.

Przepis na pączki z tłuczonych ziemniaków

Składniki na pączki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g tłuczonych ziemniaków,
  • 80 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 15 ml wódki,
  • wanilia w proszku,
  • szczypta soli.

Składniki na dodatki:

  • 200 g konfitury truskawkowej,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop masło. Dodaj do niego mleko i wanilię, lekko podgrzej. Następnie wsyp 20 g mąki, pół łyżeczki cukru i pokruszone drożdże; wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut.
  2. W dużej misce połącz tłuczone ziemniaki, przesianą mąkę, jajka, cukier, wódkę, szczyptę soli oraz przygotowany zaczyn.
  3. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem na gładką, miękką i lekko klejącą masę.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.
  5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 12 porcji, każdą spłaszcz, nałóż porcję konfitury i dokładnie zlep brzegi, formując pączki.
  6. Układaj je zlepieniem do dołu na oprószonym mąką blacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  8. Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
  9. Następnie wyciągnij je i odsącz na papierowym ręczniku i zaczekaj, aż ostygną.
  10. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo