Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki

Są jednym z podstawowych składników obiadu. Dlatego gdy słyszę "tłuczone ziemniaki", deser to ostatnia rzecz, o jakiej myślę – a tym bardziej pączki. Ten przepis udowadnia jednak, że czasem warto wyjść poza utarty schemat.

Pyszne pączki z tuczonych ziemniakówPyszne pączki z tłuczonych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Tradycyjne pączki przygotowuje się z puszystego ciasta drożdżowego na bazie mąki, jajek, mleka, masła i drożdży, najczęściej nadziewanego konfiturą lub kremem, na przykład czekoladowym lub orzechowym. Mimo że jest to przepis dobrze znany i wielokrotnie sprawdzony, nie oznacza to, że nie warto spróbować czegoś innego, zwłaszcza jeśli jesteś fanem niemarnowania jedzenia. W tej wersji klasykę przełamuje nietypowy dodatek w postaci tłuczonych ziemniaków.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Pączki z ziemniaków

Tu pojawia się ważne pytanie: po co robić pączki z ziemniaków? Oczywiście jest to sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie, ale także na poprawę struktury ciasta. Dzięki naturalnej zawartości wody pomagają utrzymać wilgotność, co sprawia, że pączki są bardziej miękkie. Z kolei skrobia zawarta w ziemniakach poprawia elastyczność ciasta, przez co staje się ono bardziej puszyste i sprężyste.

Przepis na pączki z tłuczonych ziemniaków

Składniki na pączki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g tłuczonych ziemniaków,
  • 80 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 15 ml wódki,
  • wanilia w proszku,
  • szczypta soli.

Składniki na dodatki:

  • 200 g konfitury truskawkowej,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop masło. Dodaj do niego mleko i wanilię, lekko podgrzej. Następnie wsyp 20 g mąki, pół łyżeczki cukru i pokruszone drożdże; wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut.
  2. W dużej misce połącz tłuczone ziemniaki, przesianą mąkę, jajka, cukier, wódkę, szczyptę soli oraz przygotowany zaczyn.
  3. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem na gładką, miękką i lekko klejącą masę.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.
  5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 12 porcji, każdą spłaszcz, nałóż porcję konfitury i dokładnie zlep brzegi, formując pączki.
  6. Układaj je zlepieniem do dołu na oprószonym mąką blacie, przykryj i odstaw na 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  8. Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
  9. Następnie wyciągnij je i odsącz na papierowym ręczniku i zaczekaj, aż ostygną.
  10. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥