Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Od wyczarowania pysznego deseru dzielą cię zaledwie dwa składniki. Tylko tyle wystarczy, by zrobić ekspresowe pączki. W połączeniu z cynamonowo-cukrową posypką staną się deserem wartym słodkiego grzechu.

Pączki bananowePączki bananowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kilka minut w kuchni, trochę czasu na pieczenie i pączki są gotowe do jedzenia. Powstają z tego, co zazwyczaj jest w domu lub można to kupić od ręki w niemal każdym sklepie - bananów i mąki. Owoce sprawiają, że pączki są słodkie i pyszne, dzięki czemu nie trzeba używać dodatkowej porcji cukru do przygotowania ciasta. Całość otula słodka posypka z cynamonową nutą. Po prostu palce lizać!

Deser z airfryera

Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa, to urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało sposób przygotowywania potraw. W ostatnich latach bije rekordy popularności i coraz więcej osób sięga po ten sprzęt w swojej kuchni. Zastępuje on często piekarnik, skracając czas przygotowania potraw. Pozwala również na pewną oszczędność, bo zużywa mniej prądu.

Chociaż z tym urządzeniem kojarzyć się mogą przede wszystkim pieczone mięsa czy frytki, to z powodzeniem przygotować w nim można również desery, takie jak babeczki, małe ciasta czy słodkie pączki bananowe.

Pączki bananowe z dwóch składników

Pączki bananowe z łatwością przygotujesz przy pomocy airfryera. Wystarczy kilka minut, dwa podstawowe składniki i nieco cukru z cynamonem do obtoczenia i deser gotowy. Jeśli nie masz tego urządzenia, pączki możesz upiec w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3/4 szklanki mąki typ 00. 

Do obtoczenia: 

  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 8 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z banana ściągam skórkę i rozgniatam go widelcem. Dodaję mąkę i zagniatam ciasta.

Krok 2. Z powstałego ciasta odrywam kawałki i formuję z nich kulki.

Pączki z dwóch składników
Pączki z dwóch składników © Pyszności

Krok 3. Kulki układam w urządzeniu typu aifryer. Ustawiam temperaturę na 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut, przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.

Krok 4. Pączki smaruję roztopionym masłem i obtaczam w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Pączki bananowe
Pączki bananowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem