WideoProste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Pączki bananowe
Pączki bananowe
Źródło zdjęć: © Pyszności

06.08.2024 06:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od wyczarowania pysznego deseru dzielą cię zaledwie dwa składniki. Tylko tyle wystarczy, by zrobić ekspresowe pączki. W połączeniu z cynamonowo-cukrową posypką staną się deserem wartym słodkiego grzechu.

Kilka minut w kuchni, trochę czasu na pieczenie i pączki są gotowe do jedzenia. Powstają z tego, co zazwyczaj jest w domu lub można to kupić od ręki w niemal każdym sklepie - bananów i mąki. Owoce sprawiają, że pączki są słodkie i pyszne, dzięki czemu nie trzeba używać dodatkowej porcji cukru do przygotowania ciasta. Całość otula słodka posypka z cynamonową nutą. Po prostu palce lizać!

Deser z airfryera

Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa, to urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało sposób przygotowywania potraw. W ostatnich latach bije rekordy popularności i coraz więcej osób sięga po ten sprzęt w swojej kuchni. Zastępuje on często piekarnik, skracając czas przygotowania potraw. Pozwala również na pewną oszczędność, bo zużywa mniej prądu.

Chociaż z tym urządzeniem kojarzyć się mogą przede wszystkim pieczone mięsa czy frytki, to z powodzeniem przygotować w nim można również desery, takie jak babeczki, małe ciasta czy słodkie pączki bananowe.

Pączki bananowe z dwóch składników

Pączki bananowe z łatwością przygotujesz przy pomocy airfryera. Wystarczy kilka minut, dwa podstawowe składniki i nieco cukru z cynamonem do obtoczenia i deser gotowy. Jeśli nie masz tego urządzenia, pączki możesz upiec w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3/4 szklanki mąki typ 00. 

Do obtoczenia: 

  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 8 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z banana ściągam skórkę i rozgniatam go widelcem. Dodaję mąkę i zagniatam ciasta.

Krok 2. Z powstałego ciasta odrywam kawałki i formuję z nich kulki.

Pączki z dwóch składników
Pączki z dwóch składników© Pyszności

Krok 3. Kulki układam w urządzeniu typu aifryer. Ustawiam temperaturę na 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut, przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.

Krok 4. Pączki smaruję roztopionym masłem i obtaczam w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Pączki bananowe
Pączki bananowe© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także