Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam
Od wyczarowania pysznego deseru dzielą cię zaledwie dwa składniki. Tylko tyle wystarczy, by zrobić ekspresowe pączki. W połączeniu z cynamonowo-cukrową posypką staną się deserem wartym słodkiego grzechu.
06.08.2024 06:06
Kilka minut w kuchni, trochę czasu na pieczenie i pączki są gotowe do jedzenia. Powstają z tego, co zazwyczaj jest w domu lub można to kupić od ręki w niemal każdym sklepie - bananów i mąki. Owoce sprawiają, że pączki są słodkie i pyszne, dzięki czemu nie trzeba używać dodatkowej porcji cukru do przygotowania ciasta. Całość otula słodka posypka z cynamonową nutą. Po prostu palce lizać!
Deser z airfryera
Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa, to urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało sposób przygotowywania potraw. W ostatnich latach bije rekordy popularności i coraz więcej osób sięga po ten sprzęt w swojej kuchni. Zastępuje on często piekarnik, skracając czas przygotowania potraw. Pozwala również na pewną oszczędność, bo zużywa mniej prądu.
Zobacz także
Chociaż z tym urządzeniem kojarzyć się mogą przede wszystkim pieczone mięsa czy frytki, to z powodzeniem przygotować w nim można również desery, takie jak babeczki, małe ciasta czy słodkie pączki bananowe.
Pączki bananowe z dwóch składników
Pączki bananowe z łatwością przygotujesz przy pomocy airfryera. Wystarczy kilka minut, dwa podstawowe składniki i nieco cukru z cynamonem do obtoczenia i deser gotowy. Jeśli nie masz tego urządzenia, pączki możesz upiec w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 banan,
- 3/4 szklanki mąki typ 00.
Do obtoczenia:
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 8 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z banana ściągam skórkę i rozgniatam go widelcem. Dodaję mąkę i zagniatam ciasta.
Krok 2. Z powstałego ciasta odrywam kawałki i formuję z nich kulki.
Krok 3. Kulki układam w urządzeniu typu aifryer. Ustawiam temperaturę na 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut, przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.
Krok 4. Pączki smaruję roztopionym masłem i obtaczam w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!