WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Zamiast zwykłej owsianki, robię babeczki. Dzieci zajadają aż miło

Płatki owsiane to nie tylko baza do owsianki, ale również cenny składnik pysznych wypieków. Są smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu. To idealna propozycja na smaczny podwieczorek.

Muffiny owsiane - PysznościMuffiny owsiane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Muffiny owsiane to doskonały sposób na smaczną przekąskę. Pokochają je nawet ci, którzy na widok owsianki przewracają oczami. Odpowiednią słodycz zapewnia dodatek banana, a całość podkręca dodatkowo czekolada. W sezonie owocowym do masy warto dorzucić również borówki czy porzeczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Dlaczego warto sięgać po płatki owsiane?

Płatki owsiane to jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych. Są bogate w błonnik, białko, witaminy (szczególnie witaminy z grupy B) oraz minerały takie jak żelazo, magnez i cynk. Wysoka zawartość błonnika w owsiance sprzyja regularnym wypróżnieniom i pomaga w zapobieganiu zaparciom.

Odchudzanie to zaledwie początek. Płatki owsiane na śniadanie to rewelacyjny pomysł
Odchudzanie to zaledwie początek. Płatki owsiane na śniadanie to rewelacyjny pomysł © Canva

Regularne spożywanie płatków owsianych może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Muffiny owsiane - prosty przepis na babeczki

Muffiny to znakomity sposób na przekonania do płatków owsianych nawet najmłodszych. Podane w odpowiedni sposób sprawiają, że nawet owsianka później nie budzi grozy. Są słodkie, mięciutkie i zdecydowanie warte grzechu. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Muffinki
Muffinki © Adobe Stock

Zamiast czekolady możesz użyć innych dodatków, np. rodzynek, orzechów, żurawiny lub suszonych owoców. Im dojrzalszy będzie banan, tym słodsze będę muffinki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki posiekanej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W osobnej misce zmiksuj mokre składniki: rozgniecionego banana, jajko, mleko i cukier waniliowy.
  3. Połącz mokre i suche składniki.
  4. Dodaj miód lub syrop klonowy oraz posiekaną czekoladę. Najlepiej sprawdzi się gorzka, możesz sięgnąć również po czekoladowe dropsy do wypieków.
  5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
  6. Piecz przez około 20 minut w 180 st. Celsjusza.

Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia w foremkach przez kilka minut przed wyjęciem ich na kratkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟