Zamiast zwykłej owsianki, robię babeczki. Dzieci zajadają aż miło
Płatki owsiane to nie tylko baza do owsianki, ale również cenny składnik pysznych wypieków. Są smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu. To idealna propozycja na smaczny podwieczorek.
12.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:21
Muffiny owsiane to doskonały sposób na smaczną przekąskę. Pokochają je nawet ci, którzy na widok owsianki przewracają oczami. Odpowiednią słodycz zapewnia dodatek banana, a całość podkręca dodatkowo czekolada. W sezonie owocowym do masy warto dorzucić również borówki czy porzeczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto sięgać po płatki owsiane?
Płatki owsiane to jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych. Są bogate w błonnik, białko, witaminy (szczególnie witaminy z grupy B) oraz minerały takie jak żelazo, magnez i cynk. Wysoka zawartość błonnika w owsiance sprzyja regularnym wypróżnieniom i pomaga w zapobieganiu zaparciom.
Regularne spożywanie płatków owsianych może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Muffiny owsiane - prosty przepis na babeczki
Muffiny to znakomity sposób na przekonania do płatków owsianych nawet najmłodszych. Podane w odpowiedni sposób sprawiają, że nawet owsianka później nie budzi grozy. Są słodkie, mięciutkie i zdecydowanie warte grzechu. Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie.
Zamiast czekolady możesz użyć innych dodatków, np. rodzynek, orzechów, żurawiny lub suszonych owoców. Im dojrzalszy będzie banan, tym słodsze będę muffinki.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki posiekanej czekolady.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce zmiksuj mokre składniki: rozgniecionego banana, jajko, mleko i cukier waniliowy.
- Połącz mokre i suche składniki.
- Dodaj miód lub syrop klonowy oraz posiekaną czekoladę. Najlepiej sprawdzi się gorzka, możesz sięgnąć również po czekoladowe dropsy do wypieków.
- Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
- Piecz przez około 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia w foremkach przez kilka minut przed wyjęciem ich na kratkę. Smacznego!