W czekoladowych babeczkach czeka słodka niespodzianka. Nikt się jej nie oprze
Pomysłów na domowe wypieki nigdy za wiele. Tym bardziej, kiedy oprócz genialnej kombinacji smakowej, możesz przygotować jednocześnie ciekawą niespodziankę w środku. W jaki sposób? Już tłumaczę!
20.06.2024 08:02
Okazji do podania domowych słodkości nie brakuje. Tego typu pyszności mogą pojawić się na rodzinnych spotkaniach, urodzinowych przyjęciach, a nawet w postaci pysznego deseru po zwykłym niedzielnym obiedzie. To oczywiście nie koniec długiej listy.
Tym razem mam dla ciebie pomysł na wyjątkowe babeczki, które mogą świetnie spisać się również jako jadalny prezent np. z okazji Dnia Dziecka czy drobny upominek na zakończenia roku szkolnego. Dlaczego akurat te babeczki? Otóż w puszystych wypiekach z kakaową nutką możesz ukryć kolorowe draże, którym nie oprze się nawet największy niejadek. Do tego jeszcze rozpływający się w ustach maślany krem i kolorowa posypka. Lepiej być nie może!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie na genialne babeczki z niespodzianką, aby natychmiast zgłodnieć
Składniki:
Babeczki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżeczki kakao.
Krem maślany:
- 200 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Dodatki:
- 200 g kolorowych draży,
- kolorowa posypka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na przyszłe babeczki. W tym celu przesiewam do dużej miski: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Po chwili do mieszanki dodaję również dwa rodzaje cukru.
Krok 2. W osobnej misce łączę mokre składniki, a mianowicie: jajko, mleko oraz olej roślinny.
Krok 3. Do miski z płynnymi produktami zaczynam dodawać powoli miks sypkich składników. Na tym etapie pomocna okazuje się kuchenna rózga, dzięki której w mgnieniu oka uzyskuje idealną konsystencję powstałej mieszanki.
Krok 4. Gotowe ciasto rozlewam do papilotek na babeczki, po czym formę z zawartością wkładam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję maślany krem. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą masło oraz cukier puder. I już po chwili idealnie aksamitny krem jest gotowy.
Krok 6. W upieczonych i ostudzonych babeczkach robię małe wgłębienie na środku, do którego wsypuję następnie kolorowe draże.
Krok 7. Rękaw cukierniczy wypełniam maślanym kremem, po czym dekoruję nim każdą babeczką. Na koniec domowe wypieki zdobię dodatkowo kolorową posypką. I to wszystko, smacznego!