Jak zrobić ciasteczka w kształcie uroczych motylków? Okazuje się, że to bajecznie proste!

Genialne ciasteczka motylki wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. I choć, może będzie ciężko ci w to uwierzyć, ich przygotowanie jest bajecznie proste!

Ciasteczka motylki staną się hitem w każdym domuCiasteczka motylki staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Słodkości nigdy za wiele. A kiedy jeszcze można podać je w ciekawy sposób, nie ma co zwlekać i najlepiej od razu zabrać się do pracy. Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować genialne ciasteczka w mega słodkim wydaniu. 

I nie chodzi mi tu wcale o kombinację smakową, ale uroczy wygląd upieczonych ciasteczek. Wyglądają dosłownie jak motylki. Nie muszę więc chyba dodawać, że tego przepisu po prostu nie możesz przegapić. To będzie prawdziwy hit, idealny na każdą okazję, zarówno niedzielny deser, jak i ciekawy element urodzinowego menu twojego malucha.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Fenomenalne ciasteczka motylki zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie!

I jeszcze jedna dobra wiadomość na koniec. Smaczne ciasteczka zrobisz dosłownie z kilku składników. Są to naprawdę podstawowe produkty, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał iść na dodatkowe zakupy, bo masz je już w domu.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu. 

Nadzienie: 

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia w małej misce cukru oraz cynamonu

Najpierw łączę cukier i cynamon
Najpierw łączę cukier i cynamon © Licencjodawca | Pyszności

Dokładnie mieszam zawartość miseczki przy pomocy zwykłej łyżeczki stołowej.

Krok 2. Na blacie kuchennym umieszczam deskę z ciastem francuskim. Następnie posypuję całą jego powierzchnię przygotowaną wcześniej mieszanką. 

Ciasto francuskie posypuję miksem cukru i cynamonu
Ciasto francuskie posypuję miksem cukru i cynamonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy cała powierzchnia ciasta jest już przykryta mieszanką, zaczynam zwijać do środka obie końcówki ciasta. W rezultacie dwa ruloniki mają ściśle do siebie przylegać.

Ruloniki są już gotowe
Ruloniki są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Dużą roladkę dzielę następnie na mniejsze elementy. Każdy kawałek dodatkowo nacinam w centralnej części (nie do końca). 

To małe nacięcie ma kluczowe znaczenie
To małe nacięcie ma kluczowe znaczenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dzięki małemu nacięciu kawałki ciasta można spokojnie rozłożyć. Tak też robię w blaszce do pieczenia z dodatkiem papieru. Co więcej, każdy element formuje tak, aby już na tym etapie przypominał kształtem motylka

I motylek już jest
I motylek już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na wierzchu każdego motylka w centralnej części układam dodatkowo trzy małe kuleczki z ciasta francuskiego, które zostało. 

Jeszcze małe dodatki
Jeszcze małe dodatki i motylki mogą trafić do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takiej formie wkładam motylki do piekarnika. Urządzenie pracuje przez 15 minut w temp. 200 stopni Celsjusza

Krok 7. W międzyczasie przygotowuję krem do wypełnienia motylków. W tym celu ubijam przy pomocy miksera śmietankę i cukier puder

Przygotowanie dwuskładnikowego kremu to bułka z masłem
Przygotowanie dwuskładnikowego kremu to bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Ostudzone motylki przekładam domowej roboty kremem. Następnie dekoruję je również na wierzchu przy pomocy czerwonej porzeczki i kremu

Ostatnie elementy dekoracji
Ostatnie elementy dekoracji © Licencjodawca | Pyszności

Nie zapominam też o czułkach, które przygotowuję z łodyg świeżych ziół. Pełnią tylko funkcję dekoracyjną. 

Krok 9. Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser w pięknym wydaniu. Smacznego!

Małe cudeńka są już gotowe!
Małe cudeńka są już gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości