Jabłuszkowe ciasteczka w wydaniu mini. Skradają serca od pierwszego kęsa
Masz ochotę na małe słodkości domowej roboty, ale nie masz sprawdzonego przepisu pod ręką? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem! Co więcej, cała receptura idealnie wpisuje się w jesienny klimat.
06.11.2023 10:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesień zarówno za oknem, jak i w kalendarzu. Nie może zabraknąć jej również w kuchni. Na naszej stronie czeka na ciebie cała masa genialnych przepisów na smaczne obiady oparte na jesiennych warzywach. Nie brakuje tu też niesamowitych inspiracji na domowe wypieki.
A, że wychodzę z założenia, że słodkości nigdy za wiele, to dziś podzielę się z tobą najnowszym odkryciem. Genialne ciasteczka z jabłuszkowym nadzieniem skradły moje serce od pierwszego kęsa. Z tobą też tak będzie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe ciasteczka w wydaniu mini zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po prostu nie sposób oderwać od nich wzroku!
Składniki:
Nadzienie:
- 2 łyżki masła,
- 3 jabłka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 200 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko.
Posypka do obtoczenia:
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania nadzienia. W tym celu dzielę jabłka w drobną kostkę. Owoców nie trzeba wcześniej ubierać ze skórki.
Krok 2. Kawałki jabłek przerzucam do garnka na palniku. Po chwili wrzucam do środka również masło, cynamon oraz drobny cukier. Dokładnie mieszam i smażę jabłka do chwili, aż staną się miękkie.
Krok 3. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem. Do dużej miski przesypuję przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, brązowy cukier oraz masło.
Po chwili do miski dodaję też dwa jajka oraz żółtko. Powstałą mieszankę zagniatam na jednolite ciasto.
Krok 4. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Z każdego takiego elementu formuję małą kuleczkę. Następnie przy pomocy wykrawacza do owoców robię małe wgłębienie w każdym ciastku.
Krok 5. Ciasteczka z dodatkowym wgłębieniem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko wypełniam jabłkowym farszem. Dopiero teraz wkładam formę do piekarnika na 12 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję posypkę do obtoczenia. W misce łączę cynamon oraz cukier. Upieczone ciasteczka delikatnie obtaczam w domowej posypce i od razu podaję. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Lubisz takie połączenia? Osobiście jestem ogromną fanką jesiennych wypieków, a Ty?
Zobacz także