Jabłuszkowe ciasteczka w wydaniu mini. Skradają serca od pierwszego kęsa

Masz ochotę na małe słodkości domowej roboty, ale nie masz sprawdzonego przepisu pod ręką? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem! Co więcej, cała receptura idealnie wpisuje się w jesienny klimat.

Domowe ciasteczka w genialnym wydaniuDomowe ciasteczka w genialnym wydaniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jesień zarówno za oknem, jak i w kalendarzu. Nie może zabraknąć jej również w kuchni. Na naszej stronie czeka na ciebie cała masa genialnych przepisów na smaczne obiady oparte na jesiennych warzywach. Nie brakuje tu też niesamowitych inspiracji na domowe wypieki.

A, że wychodzę z założenia, że słodkości nigdy za wiele, to dziś podzielę się z tobą najnowszym odkryciem. Genialne ciasteczka z jabłuszkowym nadzieniem skradły moje serce od pierwszego kęsa. Z tobą też tak będzie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Domowe ciasteczka w wydaniu mini zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po prostu nie sposób oderwać od nich wzroku!

Składniki:

Nadzienie:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 jabłka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 200 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko.

Posypka do obtoczenia: 

  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania nadzienia. W tym celu dzielę jabłka w drobną kostkę. Owoców nie trzeba wcześniej ubierać ze skórki. 

Jabłka kroję w drobną kostkę
Jabłka kroję w drobną kostkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kawałki jabłek przerzucam do garnka na palniku. Po chwili wrzucam do środka również masło, cynamon oraz drobny cukier. Dokładnie mieszam smażę jabłka do chwili, aż staną się miękkie. 

Przygotowanie nadzienia na bazie jabłek
Przygotowanie nadzienia na bazie jabłek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem. Do dużej miski przesypuję przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, brązowy cukier oraz masło. 

Pierwszy etap przygotowania ciasta
Pierwszy etap przygotowania ciasta © Licencjodawca | Pyszności

Po chwili do miski dodaję też dwa jajka oraz żółtko. Powstałą mieszankę zagniatam na jednolite ciasto

Krok 4. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Z każdego takiego elementu formuję małą kuleczkę. Następnie przy pomocy wykrawacza do owoców robię małe wgłębienie w każdym ciastku

Wgłębienie w ciastka robię przy pomocy wykrywacza do owoców
Wgłębienie w ciastka robię przy pomocy wykrywacza do owoców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasteczka z dodatkowym wgłębieniem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko wypełniam jabłkowym farszem. Dopiero teraz wkładam formę do piekarnika na 12 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jeszcze krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję posypkę do obtoczenia. W misce łączę cynamon oraz cukier. Upieczone ciasteczka delikatnie obtaczam w domowej posypce i od razu podaję. Smacznego!

Pycha przez duże P!
Pycha przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Lubisz takie połączenia? Osobiście jestem ogromną fanką jesiennych wypieków, a Ty?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę