Najprostsze cynamonki na świecie. Nawet nie ubrudzisz sobie rąk

Miękkie, delikatne, rozkosznie słodkie, niezwykle aromatyczne, wprost idealne na jesień. Oczywiście, mowa o słynnych cynamonkach. Jeśli jesteś fanem tych aromatycznych bułeczek, wypróbuj poniższy przepis. Przygotowanie nie zajmie ci nawet 15 minut.

Pankejki o smaku cynamonek.Pankejki o smaku cynamonek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze cynamonki, kanelbullar, powstały w Szwecji, tuż po zakończeniu II wojny światowej. Przygotowywano je na bazie delikatnego ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanej masy z dodatkiem cynamonu i kardamonu.

W Ameryce pojawiły się dopiero w latach 80, gdzie z miejsca stały się hitem, a to wszystko dzięki sieci kawiarni Cinnanbons, która specjalizuje się w cynamonkach. Podobnie jak szwedzki oryginał, ciastka wykonuje się z delikatnego ciasta drożdżowego, jednak nadzienie składa się wyłącznie z masła, cukru i cynamonu, a na upieczonym ciastku rozprowadza się masę słodkiego lukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jak przygotować bułeczki cynamonowe?

Podstawą bułeczek cynamonowych jest ciasto drożdżowe. Najlepsze będzie takie, które zawiera zarówno mleko jak i masło. Dużą ilość masła. Niestety, ciasta drożdżowe z dodatkiem tłuszczu rosną znacznie dłużej niż te klasyczne. Czas wyrastania wynosi ok. 2 - 3 godzin. Nie warto skracać tego czasu, bowiem niewyrośnięte ciasto po upieczeniu nie będzie miękkie i puszyste, tylko twarde, a wręcz zakalcowate.

Po przygotowaniu ciasta czas na nadzienie. Podstawowy przepis na nadzienie to rozpuszczone masło, brązowy cukier oraz sproszkowany cynamon. W szwedzkiej wersji dodaje się jeszcze kardamonu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nadzienia inne przyprawy. Nie masz czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego? Skorzystaj z poniższego przepisu na cynamonki, który nie wymaga gniecenia czy czekania. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Najprostsze cynamonki w formie pankejków — przepis

Składniki:

  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cztery pełne łyżki miękkiego masła,
  • łyżka mleka,
  • dwie łyżeczki cynamonu,
  • dwie łyżki brązowego cukru,
  • opcjonalnie: lukier, miód, syrop klonowy, prażone jabłka.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania placuszków. W wysokiej misce umieść mąkę, mleko, jajko, olej, łyżeczkę cukru oraz proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę. Po zmiksowaniu wstaw ją do lodówki i zajmij się nadzieniem.
  2. Do niewielkiej miseczki wrzuć masło, cynamon, brązowy cukier oraz łyżkę mleka. Wymieszane składniki przełóż w rękaw cukierniczy.
  3. Przygotuj patelnię wraz z pokrywką. Rozgrzej ją, a następnie, wlej na nią ciasto naleśnikowe.
  4. Na wierzchu smażących się placków wyciśnij nieco masy maślano-cynamonowej. Nie żałuj jej. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Tak przygotowane placki będą delikatne niczym bułeczki. Przełóż je na talerz i podawaj z miodem, lukrem, prażonymi jabłkami albo solo.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀