PrzepisDeseryNajprostsze cynamonki na świecie. Nawet nie ubrudzisz sobie rąk

Najprostsze cynamonki na świecie. Nawet nie ubrudzisz sobie rąk

Pankejki o smaku cynamonek.
Pankejki o smaku cynamonek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.10.2023 15:54

Miękkie, delikatne, rozkosznie słodkie, niezwykle aromatyczne, wprost idealne na jesień. Oczywiście, mowa o słynnych cynamonkach. Jeśli jesteś fanem tych aromatycznych bułeczek, wypróbuj poniższy przepis. Przygotowanie nie zajmie ci nawet 15 minut.

Pierwsze cynamonki, kanelbullar, powstały w Szwecji, tuż po zakończeniu II wojny światowej. Przygotowywano je na bazie delikatnego ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanej masy z dodatkiem cynamonu i kardamonu.

W Ameryce pojawiły się dopiero w latach 80, gdzie z miejsca stały się hitem, a to wszystko dzięki sieci kawiarni Cinnanbons, która specjalizuje się w cynamonkach. Podobnie jak szwedzki oryginał, ciastka wykonuje się z delikatnego ciasta drożdżowego, jednak nadzienie składa się wyłącznie z masła, cukru i cynamonu, a na upieczonym ciastku rozprowadza się masę słodkiego lukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować bułeczki cynamonowe?

Podstawą bułeczek cynamonowych jest ciasto drożdżowe. Najlepsze będzie takie, które zawiera zarówno mleko jak i masło. Dużą ilość masła. Niestety, ciasta drożdżowe z dodatkiem tłuszczu rosną znacznie dłużej niż te klasyczne. Czas wyrastania wynosi ok. 2 - 3 godzin. Nie warto skracać tego czasu, bowiem niewyrośnięte ciasto po upieczeniu nie będzie miękkie i puszyste, tylko twarde, a wręcz zakalcowate.

Po przygotowaniu ciasta czas na nadzienie. Podstawowy przepis na nadzienie to rozpuszczone masło, brązowy cukier oraz sproszkowany cynamon. W szwedzkiej wersji dodaje się jeszcze kardamonu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nadzienia inne przyprawy. Nie masz czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego? Skorzystaj z poniższego przepisu na cynamonki, który nie wymaga gniecenia czy czekania. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Najprostsze cynamonki w formie pankejków — przepis

Składniki:

  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cztery pełne łyżki miękkiego masła,
  • łyżka mleka,
  • dwie łyżeczki cynamonu,
  • dwie łyżki brązowego cukru,
  • opcjonalnie: lukier, miód, syrop klonowy, prażone jabłka.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania placuszków. W wysokiej misce umieść mąkę, mleko, jajko, olej, łyżeczkę cukru oraz proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę. Po zmiksowaniu wstaw ją do lodówki i zajmij się nadzieniem.
  2. Do niewielkiej miseczki wrzuć masło, cynamon, brązowy cukier oraz łyżkę mleka. Wymieszane składniki przełóż w rękaw cukierniczy.
  3. Przygotuj patelnię wraz z pokrywką. Rozgrzej ją, a następnie, wlej na nią ciasto naleśnikowe.
  4. Na wierzchu smażących się placków wyciśnij nieco masy maślano-cynamonowej. Nie żałuj jej. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Tak przygotowane placki będą delikatne niczym bułeczki. Przełóż je na talerz i podawaj z miodem, lukrem, prażonymi jabłkami albo solo.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także