Najprostsze cynamonki na świecie. Nawet nie ubrudzisz sobie rąk

Miękkie, delikatne, rozkosznie słodkie, niezwykle aromatyczne, wprost idealne na jesień. Oczywiście, mowa o słynnych cynamonkach. Jeśli jesteś fanem tych aromatycznych bułeczek, wypróbuj poniższy przepis. Przygotowanie nie zajmie ci nawet 15 minut.

Pankejki o smaku cynamonek.Pankejki o smaku cynamonek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze cynamonki, kanelbullar, powstały w Szwecji, tuż po zakończeniu II wojny światowej. Przygotowywano je na bazie delikatnego ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanej masy z dodatkiem cynamonu i kardamonu.

W Ameryce pojawiły się dopiero w latach 80, gdzie z miejsca stały się hitem, a to wszystko dzięki sieci kawiarni Cinnanbons, która specjalizuje się w cynamonkach. Podobnie jak szwedzki oryginał, ciastka wykonuje się z delikatnego ciasta drożdżowego, jednak nadzienie składa się wyłącznie z masła, cukru i cynamonu, a na upieczonym ciastku rozprowadza się masę słodkiego lukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jak przygotować bułeczki cynamonowe?

Podstawą bułeczek cynamonowych jest ciasto drożdżowe. Najlepsze będzie takie, które zawiera zarówno mleko jak i masło. Dużą ilość masła. Niestety, ciasta drożdżowe z dodatkiem tłuszczu rosną znacznie dłużej niż te klasyczne. Czas wyrastania wynosi ok. 2 - 3 godzin. Nie warto skracać tego czasu, bowiem niewyrośnięte ciasto po upieczeniu nie będzie miękkie i puszyste, tylko twarde, a wręcz zakalcowate.

Po przygotowaniu ciasta czas na nadzienie. Podstawowy przepis na nadzienie to rozpuszczone masło, brązowy cukier oraz sproszkowany cynamon. W szwedzkiej wersji dodaje się jeszcze kardamonu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nadzienia inne przyprawy. Nie masz czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego? Skorzystaj z poniższego przepisu na cynamonki, który nie wymaga gniecenia czy czekania. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Najprostsze cynamonki w formie pankejków — przepis

Składniki:

  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cztery pełne łyżki miękkiego masła,
  • łyżka mleka,
  • dwie łyżeczki cynamonu,
  • dwie łyżki brązowego cukru,
  • opcjonalnie: lukier, miód, syrop klonowy, prażone jabłka.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania placuszków. W wysokiej misce umieść mąkę, mleko, jajko, olej, łyżeczkę cukru oraz proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę. Po zmiksowaniu wstaw ją do lodówki i zajmij się nadzieniem.
  2. Do niewielkiej miseczki wrzuć masło, cynamon, brązowy cukier oraz łyżkę mleka. Wymieszane składniki przełóż w rękaw cukierniczy.
  3. Przygotuj patelnię wraz z pokrywką. Rozgrzej ją, a następnie, wlej na nią ciasto naleśnikowe.
  4. Na wierzchu smażących się placków wyciśnij nieco masy maślano-cynamonowej. Nie żałuj jej. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Tak przygotowane placki będą delikatne niczym bułeczki. Przełóż je na talerz i podawaj z miodem, lukrem, prażonymi jabłkami albo solo.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej