Przepis Ani Starmach na cynamonki robi furorę. Gwiazda TVN dodaje ten wyjątkowy składnik

Są takie słodkie przekąski, które z powodzeniem można określić mianem kultowych. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć wypieki z ciasta drożdżowego. Co prawda, wymagają one cierpliwości, ze względu na czas rośnięcia, ale czego się nie robi dla wspaniałego efektu. Jeśli zależy ci na tym, by zaskoczyć swoich gości, to już dziś sięgnij po recepturę na cynamonki Ani Starmach.

ObrazekCynamonki Ani Starmach - Pyszności; Foto screen z instagram.com/ania_starmach/
Karol Wiak

Jeśli jesteś fanem rozmaitych programów kulinarnych, które emituje się w telewizji, to z pewnością dobrze wiesz, że Ania Starmach to wielka miłośniczka deserów. Nie tylko ocenia zmagania uczestników, ale też sama przygotowuje wiele wspaniałych wypieków. Swoimi najlepszymi recepturami, zawsze chętnie dzieli się ze swoimi fanami. Tym razem, przyszła kolej na coś z ciasta drożdżowego. Każdy, kto zdecyduje się zrobić cynamonki Ani Starmach, powinien być zachwycony.

Cynamonki Ani Starmach - skandynawski przysmak w polskim wydaniu

Dlaczego skandynawski? Być może nie zdajesz sobie sprawy z faktu, że bułeczki cynamonowe to skandynawski słodki przysmak, który przebojem podbił cały świat, w tym Polskę. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Najbardziej wyczuwalne, co zrozumiałe, są tu aromaty cynamonu. Sam deser rozpływa się w ustach i stanowi świetny dodatek do kawy, herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Możesz je podać zarówno na śniadanie, na deser po obiedzie, jak i pyszną kolację. Wszyscy twoi domownicy powinni być zachwyceni i wniebowzięci.

Obrazek
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Swoją recepturą na ten słodki przysmak podzieliła się z nami Ania Starmach. To jurorka programów kulinarnych, emitowanych w stacji TVN i jednocześnie wielka miłośniczka gotowania, a przede wszystkim przygotowania rozmaitych deserów. Chyba nie może być lepszego przepisu niż ten od osoby, która kocha słodkości. Cynamonki Ani Starmach będą świetną alternatywą dla sklepowych drożdżówek. Puszyste ciasto drożdżowe i słodkie, cynamonowe nadzienie — brzmi smacznie, prawda?

Jak przygotować cynamonki Ani Starmach?

Na pewno nie można określić tego przepisu, jako szybki. Cały proces przygotowania takich cynamonek zajmuje około 2 godzin. Niezwykle ważny jest czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta, przygotowanie nadzienia i następnie upieczenie tych bułeczek cynamonowych. Efekt jest jednak warty zachodu, bo ten słodki przysmak zniknie z talerzy w parę chwil. Przekonaj się osobiście.

Składniki na ciasto:

  • 150 g cukru
  • około 900 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 370 ml ciepłego mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • duże jajko
  • łyżeczka mielonego kardamonu.

Składniki na nadzienie:

  • 120 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 120 g masła.

Potrzebne również będą:

  • cukier perlisty do posypania bułeczek
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko oraz mąkę. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Podgrzej mleko i rozpuść masło, a mąkę wymieszaj z kardamonem.
  3. Wykorzystując robota, zacznij wyrabianie ciasta, przy pomocy haka. Rób to na dość wolnych obrotach i stopniowo do wyrośniętego zaczynu zacznij dodawać masło, ciepłe mleko, mąkę i jajka. Wyrabiaj przez około 8 minut.
  4. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Rozpocznij przygotowanie nadzienia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Pamiętaj, by masło ucierać z cynamonem, aż będzie puszyste.
  6. Po godzinie podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Następnie posmaruj je masą cynamonową.
  7. Zwiń ciasto w formę "ślimaka" i następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Odstaw bułeczki do wyrośnięcia, na około 30 minut. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz cynamonki Ani Starmach przez około 10 minut. Smacznego!

A co powiesz na staropolską babę parzoną? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus