WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Dyniowe pączki to przepis na słodką przekąskę w jesiennym wydaniu. Bez względu na to, ile ich usmażę, błyskawicznie znikają z talerzyków. Idealnie puszyste, miękkie i przepyszne.

Pączki dyniowe- PysznościPączki dyniowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jesień nieodzownie kojarzy mi się z dynią. Warzywo to zapraszam nie tylko do dań wytrawnych, ale również deserów. W szczególności uwielbiam pączki dyniowe, które skrywają w swoim wnętrzu powidła śliwkowe. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że smakują po prostu nieziemsko, a cały dom wypełnia się pięknym zapachem. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Taki pączek potrafi wywołać uśmiech na twarzy nawet w deszczowy i pochmurny dzień.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Pączki dyniowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 2 łyżki mąki luksusowej.

Mokre składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 g purée z dyni,
  • 80 g miękkiego masła,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Suche składniki:

  • 600 g mąki luksusowej,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • 200 g powidła śliwkowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od rozczynu. Do ciepłego mleka wkruszam świeże drożdże, dodaję cukier, mąkę i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut, aby wyrósł. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, przygotowywanie zaczynu trzeba zacząć od nowa.

Rozczyn- Pyszności
Rozczyn- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do miski przesiewam mąkę pszenną wraz z przyprawami. Do zaczynu dodaję jajka, ekstrakt waniliowy oraz purée z dyni. Łączę z suchymi składnikami, wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Dyniowe ciasto na pączki- Pyszności
Dyniowe ciasto na pączki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 kawałków, formuję z nich kulki, a następnie spłaszczam w dłoniach. Na środek dodaję porcję powideł śliwkowych i formuję kształt pączka. Przykrywam kulki czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na dodatkowe 15-20 minut.

Pączki dyniowe ze śliwkami- Pyszności
Pączki dyniowe ze śliwkami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Pączki smażę w głębokim, rozgrzanym oleju przez 5 minut na obu stronach, aż się zarumienią. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pochłonął nadmiar tłuszczu i posypuję cukrem pudrem, gdy już wystygną. Smacznego!

Pączki dyniowe
Pączki dyniowe © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier