Ciasto milky way. Smakuje, jak popularny batonik
Desery inspirowane kultowymi słodyczami cieszą się niesłabnącą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo zamiast jeść jeden batonik, można przygotować całe ciasto, którym zajadać się można z rodziną lub przyjaciółmi.
26.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:32
Milky Way to kultowy batonik z mlecznym nadzieniem oblanym czekoladą. W sklepach można znaleźć go w dość małym rozmiarze, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domu przygotować deser w wydaniu XXL. Czekoladowy, puszysty biszkopt skrywa warstwę z mleka w proszku, masła oraz cukru. Całość zwieńczona jest słodką polewą z mlecznej czekolady. To ciasto uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Po upieczeniu i schłodzeniu radzę szybko ukroić sobie porcje - znika tak szybko, że nim się obejrzysz, to blaszka będzie pusta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Milky Way
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2,5 łyżki ciemnego kakao.
Masa mleczna:
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 250 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego.
Polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady,
- 6 łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając również cukier.
- Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dodaj też przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
- Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.
- W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym i odstaw do wystudzenia.
- Maso utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj wystudzone mleko oraz mleko w proszku. Całość dokładnie zmiksuj.
- Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Na jednej rozprowadź krem mleczny i przykryj drugim biszkoptem.
- Czekoladę rozpuść w niewielkim garnuszku wraz z mlekiem. Powstałą polewą udekoruj ciasto.
- Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała i połączyła się z ciastem.
Ciasto jest już gotowe. Możesz dodatkowo udekorować deser świeżymi malinami. Smacznego!