Ciasto milky way. Smakuje, jak popularny batonik

Desery inspirowane kultowymi słodyczami cieszą się niesłabnącą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo zamiast jeść jeden batonik, można przygotować całe ciasto, którym zajadać się można z rodziną lub przyjaciółmi.

Kadr z kanału Kuchnia MagdyKadr z kanału Kuchnia Magdy
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Milky Way to kultowy batonik z mlecznym nadzieniem oblanym czekoladą. W sklepach można znaleźć go w dość małym rozmiarze, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domu przygotować deser w wydaniu XXL. Czekoladowy, puszysty biszkopt skrywa warstwę z mleka w proszku, masła oraz cukru. Całość zwieńczona jest słodką polewą z mlecznej czekolady. To ciasto uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Po upieczeniu i schłodzeniu radzę szybko ukroić sobie porcje - znika tak szybko, że nim się obejrzysz, to blaszka będzie pusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ciasto Milky Way

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao.

Masa mleczna:

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 6 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając również cukier.
  2. Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dodaj też przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
  3. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut.
  4. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym i odstaw do wystudzenia.
  5. Maso utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj wystudzone mleko oraz mleko w proszku. Całość dokładnie zmiksuj.
  6. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Na jednej rozprowadź krem mleczny i przykryj drugim biszkoptem.
  7. Czekoladę rozpuść w niewielkim garnuszku wraz z mlekiem. Powstałą polewą udekoruj ciasto.
  8. Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała i połączyła się z ciastem.


Ciasto jest już gotowe. Możesz dodatkowo udekorować deser świeżymi malinami. Smacznego!

Ciasto Milky Way - Pyszności
Ciasto Milky Way - Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy