PrzepisDeseryW latach 60. gospodynie dodawały ten składnik do racuchów. Dziś nikt już tak nie robi

W latach 60. gospodynie dodawały ten składnik do racuchów. Dziś nikt już tak nie robi

Tak robiono racuchy 60 lat temu
Tak robiono racuchy 60 lat temu
Źródło zdjęć: © Pixabay

26.10.2023 11:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rarytas wśród rarytasów. Niejednemu cieknie ślinka na wspomnienie tego smakołyku. Kilkadziesiąt lat wstecz właśnie w ten sposób podkręcano smak najprostszych dań. Dzisiaj nikt by na to nie wpadł.

Co powiecie, gdyby do ciasta na racuchy dodać... mleko w proszku? Niegdyś produkt ten był nieodzownym składnikiem deserów. W peerelowskiej kuchni, gdzie wyobraźnia gospodyń przekraczała wszelkie granice, gdzie robiło się coś z niczego, i gdzie nie było miejsca na grymaszenie, takie racuszki były prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleko w proszku. Rarytas rodem z PRL-u

Dzisiaj raczej stronimy od takich specyfików, jednak w minionej epoce mleko w proszku było na wagę złota. Wiele osób pamięta zapewne duże niebieskie opakowanie pełne białego granulatu. Mlekiem w proszku zajadano się prosto z opakowania i był to nie lada rarytas. Produkt ten stanowił również nieodłączny składnik wielu deserów, w tym szalenie popularnego w okresie PRL- u bloku czekoladowego.

W książce kucharskiej z 1965 r. znajduje się przepis na "racuchy na mleku proszkowym". Przepis na drożdżowe placuszki jest bardzo prosty i uwzględnia jedynie obligatoryjne składniki, czyli drożdże, mąkę i jajka. Dodatek w postaci mleka w proszku dzisiaj to żadna rewelacja, kiedyś jednak zajadano się takimi specjałami z nieskrywanym zachwytem.

Mleko w proszku niegdyś było składnikiem wielu deserów
Mleko w proszku niegdyś było składnikiem wielu deserów© Freepik | azerbaijan_stockers

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Zdrowo i smacznie. Poradnik racjonalnego żywienia rodziny w zdrowiu i chorobie" pod redakcją doc. dr Władysława Kiersta. Recepturę na racuchy możesz urozmaicić o dowolne dodatki, np. przyprawy korzenne, rodzynki, jabłka, banany czy brzoskwinie.

Racuchy na mleku w proszku. Przepis z lat 60.

Składniki:

ROZCZYN:

  • 10 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mleka w proszku,
  • przegotowana ciepła woda.

CIASTO:

  • 300 g mąki,
  • 40 g mleka w proszku (4 łyżki),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże do małego pojemnika, wsyp cukier i mleko w proszku, a następnie dodaj tyle ciepłej przegotowanej wody, by rozczyn miał konsystencję śmietanki. Przykryj i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie utrzyj cukier z jajkiem.
  3. Mleko w proszku rozpuść w ciepłej wodzie tak, by powstała gładka i gęsta masa.
  4. Gotowy rozczyn połącz z przesianą mąką, rozpuszczonym mlekiem w proszku, solą i masą jajeczną.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o lejącej konsystencji. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Po tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
  7. Podawaj udekorowane cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także