W latach 60. gospodynie dodawały ten składnik do racuchów. Dziś nikt już tak nie robi

Rarytas wśród rarytasów. Niejednemu cieknie ślinka na wspomnienie tego smakołyku. Kilkadziesiąt lat wstecz właśnie w ten sposób podkręcano smak najprostszych dań. Dzisiaj nikt by na to nie wpadł.

Tak robiono racuchy 60 lat temuTak robiono racuchy 60 lat temu
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

Co powiecie, gdyby do ciasta na racuchy dodać... mleko w proszku? Niegdyś produkt ten był nieodzownym składnikiem deserów. W peerelowskiej kuchni, gdzie wyobraźnia gospodyń przekraczała wszelkie granice, gdzie robiło się coś z niczego, i gdzie nie było miejsca na grymaszenie, takie racuszki były prawdziwym rarytasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Mleko w proszku. Rarytas rodem z PRL-u

Dzisiaj raczej stronimy od takich specyfików, jednak w minionej epoce mleko w proszku było na wagę złota. Wiele osób pamięta zapewne duże niebieskie opakowanie pełne białego granulatu. Mlekiem w proszku zajadano się prosto z opakowania i był to nie lada rarytas. Produkt ten stanowił również nieodłączny składnik wielu deserów, w tym szalenie popularnego w okresie PRL- u bloku czekoladowego.

W książce kucharskiej z 1965 r. znajduje się przepis na "racuchy na mleku proszkowym". Przepis na drożdżowe placuszki jest bardzo prosty i uwzględnia jedynie obligatoryjne składniki, czyli drożdże, mąkę i jajka. Dodatek w postaci mleka w proszku dzisiaj to żadna rewelacja, kiedyś jednak zajadano się takimi specjałami z nieskrywanym zachwytem.

Mleko w proszku niegdyś było składnikiem wielu deserów
Mleko w proszku niegdyś było składnikiem wielu deserów © Freepik | azerbaijan_stockers

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Zdrowo i smacznie. Poradnik racjonalnego żywienia rodziny w zdrowiu i chorobie" pod redakcją doc. dr Władysława Kiersta. Recepturę na racuchy możesz urozmaicić o dowolne dodatki, np. przyprawy korzenne, rodzynki, jabłka, banany czy brzoskwinie.

Racuchy na mleku w proszku. Przepis z lat 60.

Składniki:

ROZCZYN:

  • 10 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mleka w proszku,
  • przegotowana ciepła woda.

CIASTO:

  • 300 g mąki,
  • 40 g mleka w proszku (4 łyżki),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże do małego pojemnika, wsyp cukier i mleko w proszku, a następnie dodaj tyle ciepłej przegotowanej wody, by rozczyn miał konsystencję śmietanki. Przykryj i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie utrzyj cukier z jajkiem.
  3. Mleko w proszku rozpuść w ciepłej wodzie tak, by powstała gładka i gęsta masa.
  4. Gotowy rozczyn połącz z przesianą mąką, rozpuszczonym mlekiem w proszku, solą i masą jajeczną.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o lejącej konsystencji. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Po tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
  7. Podawaj udekorowane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza