W latach 60. gospodynie dodawały ten składnik do racuchów. Dziś nikt już tak nie robi
Rarytas wśród rarytasów. Niejednemu cieknie ślinka na wspomnienie tego smakołyku. Kilkadziesiąt lat wstecz właśnie w ten sposób podkręcano smak najprostszych dań. Dzisiaj nikt by na to nie wpadł.
26.10.2023 11:20
Co powiecie, gdyby do ciasta na racuchy dodać... mleko w proszku? Niegdyś produkt ten był nieodzownym składnikiem deserów. W peerelowskiej kuchni, gdzie wyobraźnia gospodyń przekraczała wszelkie granice, gdzie robiło się coś z niczego, i gdzie nie było miejsca na grymaszenie, takie racuszki były prawdziwym rarytasem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko w proszku. Rarytas rodem z PRL-u
Dzisiaj raczej stronimy od takich specyfików, jednak w minionej epoce mleko w proszku było na wagę złota. Wiele osób pamięta zapewne duże niebieskie opakowanie pełne białego granulatu. Mlekiem w proszku zajadano się prosto z opakowania i był to nie lada rarytas. Produkt ten stanowił również nieodłączny składnik wielu deserów, w tym szalenie popularnego w okresie PRL- u bloku czekoladowego.
W książce kucharskiej z 1965 r. znajduje się przepis na "racuchy na mleku proszkowym". Przepis na drożdżowe placuszki jest bardzo prosty i uwzględnia jedynie obligatoryjne składniki, czyli drożdże, mąkę i jajka. Dodatek w postaci mleka w proszku dzisiaj to żadna rewelacja, kiedyś jednak zajadano się takimi specjałami z nieskrywanym zachwytem.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Zdrowo i smacznie. Poradnik racjonalnego żywienia rodziny w zdrowiu i chorobie" pod redakcją doc. dr Władysława Kiersta. Recepturę na racuchy możesz urozmaicić o dowolne dodatki, np. przyprawy korzenne, rodzynki, jabłka, banany czy brzoskwinie.
Racuchy na mleku w proszku. Przepis z lat 60.
Składniki:
ROZCZYN:
- 10 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mleka w proszku,
- przegotowana ciepła woda.
CIASTO:
- 300 g mąki,
- 40 g mleka w proszku (4 łyżki),
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- sól,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Rozkrusz drożdże do małego pojemnika, wsyp cukier i mleko w proszku, a następnie dodaj tyle ciepłej przegotowanej wody, by rozczyn miał konsystencję śmietanki. Przykryj i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- W międzyczasie utrzyj cukier z jajkiem.
- Mleko w proszku rozpuść w ciepłej wodzie tak, by powstała gładka i gęsta masa.
- Gotowy rozczyn połącz z przesianą mąką, rozpuszczonym mlekiem w proszku, solą i masą jajeczną.
- Składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o lejącej konsystencji. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni. Racuchy smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj udekorowane cukrem pudrem.