Był hitem w PRL. Dziś mało kto robi, chociaż jest smaczniejszy niż schabowy
Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Wrócimy do kuchni PRL-u, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu na popisowe danie tamtego okresu. Palce lizać!
11.09.2023 16:55
Chyba zgodzisz się ze mną, że przepisy kuchni PRL cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. I moim zdaniem jest tak z kilku powodów. Starsze pokolenia za pośrednictwem dawnych dań, mogą wrócić do tamtejszych czasów i powspominać, jak to kiedyś było. Z kolei młodsze pokolenia nie znając na własnej skórze realiów tamtych czasów, mogą choć trochę doświadczyć ich przez kuchnię tamtego okresu.
I dziś właśnie na jednej z takich perełek się skupimy. Będzie to genialne danie, które niegdyś cieszyło się ogromną popularnością. Ba, wiele osób uważało, że było dużo lepsze od klasycznego schabowego. Wiem, to szokujące, ale i prawdziwe stwierdzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hit PRL-u
Zanim zdradzę, o jakie danie dzisiaj chodzi, muszę podkreślić, że był to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj można było dostać go w barach mlecznych.
Ok, dłużej nie przedłużam. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest genialny rumsztyk, który podawano zazwyczaj z podsmażoną cebulką i pieczarkami. Był to rodzaj kotleta, który robiono na bazie mielonej wołowiny. Miałeś kiedykolwiek okazję go skosztować? Jeśli nie, już za moment może się to zmienić. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu, który już na ciebie czeka!
Jak zrobić rumsztyk w zaciszu własnego domu?
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- ¼ szkl. zimnej wody,
- 8 szt. pieczarek,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przełóż do miski.
- Następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem, dodaj też trochę wody.
- Z powstałej mieszanki formuj małe kotlety, jak mielone.
- Następnie smaż je na każdej stronie po kilka minut na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni.
- W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. To samo zrób z cebulami. Składniki przerzuć na patelnię i duś do miękkości.
- Gotowe rumsztyki podawaj ze smażoną cebulą oraz pieczarkami. Smacznego!
Oczywiście na talerzu z rumsztykiem mogą znaleźć się również takie dodatki jak: ziemniaki, ryż, czy też kasza. Każdy znajdzie coś dla siebie!