Był hitem w PRL. Dziś mało kto robi, chociaż jest smaczniejszy niż schabowy

Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Wrócimy do kuchni PRL-u, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu na popisowe danie tamtego okresu. Palce lizać!

Rumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonegoRumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że przepisy kuchni PRL cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. I moim zdaniem jest tak z kilku powodów. Starsze pokolenia za pośrednictwem dawnych dań, mogą wrócić do tamtejszych czasów i powspominać, jak to kiedyś było. Z kolei młodsze pokolenia nie znając na własnej skórze realiów tamtych czasów, mogą choć trochę doświadczyć ich przez kuchnię tamtego okresu. 

I dziś właśnie na jednej z takich perełek się skupimy. Będzie to genialne danie, które niegdyś cieszyło się ogromną popularnością. Ba, wiele osób uważało, że było dużo lepsze od klasycznego schabowego. Wiem, to szokujące, ale i prawdziwe stwierdzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Hit PRL-u

Zanim zdradzę, o jakie danie dzisiaj chodzi, muszę podkreślić, że był to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj można było dostać go w barach mlecznych

Ok, dłużej nie przedłużam. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest genialny rumsztyk, który podawano zazwyczaj z podsmażoną cebulkąpieczarkami. Był to rodzaj kotleta, który robiono na bazie mielonej wołowiny. Miałeś kiedykolwiek okazję go skosztować? Jeśli nie, już za moment może się to zmienić. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu, który już na ciebie czeka!

Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina
Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina © Adobe Stock | Brent Hofacker

Jak zrobić rumsztyk w zaciszu własnego domu?

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • ¼ szkl. zimnej wody,
  • 8 szt. pieczarek,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. 
  2. Następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem, dodaj też trochę wody. 
  3. Z powstałej mieszanki formuj małe kotlety, jak mielone. 
  4. Następnie smaż je na każdej stronie po kilka minut na rozgrzanejdobrze natłuszczonej patelni
  5. W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. To samo zrób z cebulami. Składniki przerzuć na patelnię i duś do miękkości. 
  6. Gotowe rumsztyki podawaj ze smażoną cebulą oraz pieczarkami. Smacznego!

Oczywiście na talerzu z rumsztykiem mogą znaleźć się również takie dodatki jak: ziemniaki, ryż, czy też kasza. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione