Był hitem w PRL. Dziś mało kto robi, chociaż jest smaczniejszy niż schabowy

Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Wrócimy do kuchni PRL-u, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu na popisowe danie tamtego okresu. Palce lizać!

Rumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonegoRumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że przepisy kuchni PRL cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. I moim zdaniem jest tak z kilku powodów. Starsze pokolenia za pośrednictwem dawnych dań, mogą wrócić do tamtejszych czasów i powspominać, jak to kiedyś było. Z kolei młodsze pokolenia nie znając na własnej skórze realiów tamtych czasów, mogą choć trochę doświadczyć ich przez kuchnię tamtego okresu. 

I dziś właśnie na jednej z takich perełek się skupimy. Będzie to genialne danie, które niegdyś cieszyło się ogromną popularnością. Ba, wiele osób uważało, że było dużo lepsze od klasycznego schabowego. Wiem, to szokujące, ale i prawdziwe stwierdzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Hit PRL-u

Zanim zdradzę, o jakie danie dzisiaj chodzi, muszę podkreślić, że był to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj można było dostać go w barach mlecznych

Ok, dłużej nie przedłużam. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest genialny rumsztyk, który podawano zazwyczaj z podsmażoną cebulkąpieczarkami. Był to rodzaj kotleta, który robiono na bazie mielonej wołowiny. Miałeś kiedykolwiek okazję go skosztować? Jeśli nie, już za moment może się to zmienić. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu, który już na ciebie czeka!

Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina
Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina © Adobe Stock | Brent Hofacker

Jak zrobić rumsztyk w zaciszu własnego domu?

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • ¼ szkl. zimnej wody,
  • 8 szt. pieczarek,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. 
  2. Następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem, dodaj też trochę wody. 
  3. Z powstałej mieszanki formuj małe kotlety, jak mielone. 
  4. Następnie smaż je na każdej stronie po kilka minut na rozgrzanejdobrze natłuszczonej patelni
  5. W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. To samo zrób z cebulami. Składniki przerzuć na patelnię i duś do miękkości. 
  6. Gotowe rumsztyki podawaj ze smażoną cebulą oraz pieczarkami. Smacznego!

Oczywiście na talerzu z rumsztykiem mogą znaleźć się również takie dodatki jak: ziemniaki, ryż, czy też kasza. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥