Był hitem w PRL. Dziś mało kto robi, chociaż jest smaczniejszy niż schabowy

Dziś zabieram cię w kolejną podróż kulinarną. Wrócimy do kuchni PRL-u, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu na popisowe danie tamtego okresu. Palce lizać!

Rumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonegoRumsztyk w okresie PRL robiono na bazie mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach

Chyba zgodzisz się ze mną, że przepisy kuchni PRL cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. I moim zdaniem jest tak z kilku powodów. Starsze pokolenia za pośrednictwem dawnych dań, mogą wrócić do tamtejszych czasów i powspominać, jak to kiedyś było. Z kolei młodsze pokolenia nie znając na własnej skórze realiów tamtych czasów, mogą choć trochę doświadczyć ich przez kuchnię tamtego okresu. 

I dziś właśnie na jednej z takich perełek się skupimy. Będzie to genialne danie, które niegdyś cieszyło się ogromną popularnością. Ba, wiele osób uważało, że było dużo lepsze od klasycznego schabowego. Wiem, to szokujące, ale i prawdziwe stwierdzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Hit PRL-u

Zanim zdradzę, o jakie danie dzisiaj chodzi, muszę podkreślić, że był to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj można było dostać go w barach mlecznych

Ok, dłużej nie przedłużam. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest genialny rumsztyk, który podawano zazwyczaj z podsmażoną cebulkąpieczarkami. Był to rodzaj kotleta, który robiono na bazie mielonej wołowiny. Miałeś kiedykolwiek okazję go skosztować? Jeśli nie, już za moment może się to zmienić. A wszystko to zasługa sprawdzonego przepisu, który już na ciebie czeka!

Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina
Bazą kultowego dania z okresu PRL była mielona wołowina © Adobe Stock | Brent Hofacker

Jak zrobić rumsztyk w zaciszu własnego domu?

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • ¼ szkl. zimnej wody,
  • 8 szt. pieczarek,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. 
  2. Następnie dopraw je do smaku solą i pieprzem, dodaj też trochę wody. 
  3. Z powstałej mieszanki formuj małe kotlety, jak mielone. 
  4. Następnie smaż je na każdej stronie po kilka minut na rozgrzanejdobrze natłuszczonej patelni
  5. W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. To samo zrób z cebulami. Składniki przerzuć na patelnię i duś do miękkości. 
  6. Gotowe rumsztyki podawaj ze smażoną cebulą oraz pieczarkami. Smacznego!

Oczywiście na talerzu z rumsztykiem mogą znaleźć się również takie dodatki jak: ziemniaki, ryż, czy też kasza. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia