Poszła na polskie wesele. Gdy zaczęli roznosić obiad, chwyciła za telefon
Jak wygląda obecnie menu na polskim weselu? Jeśli dawno nie byłeś na takiej imprezie, nic nie szkodzi. Znana tiktokerka przychodzi z pomocą.
09.09.2023 18:19
Na temat polskich wesel krążą już legendy. Jesteśmy znani z niezwykłej gościnności, bogatego menu i zabawy do białego rana. Sama muszę przyznać, że kiedy planowałam własne wesele, starałam się dopiąć wszystko na tzw. "ostatni guzik".
Jednym z głównych priorytetów było dobre menu. Zależało mi na tym, aby wszyscy goście byli zadowoleni i najedzeni. I z relacji naszych bliskich wynika, że na tym polu odniosłam sukces. Wszyscy byli zachwyceni i świetnie się bawili. A to najważniejsze!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tiktokerka na weselu
Jeśli śledzisz moje artykuły na bieżąco, to na pewno zauważyłeś, że kilka razy zdarzyło mi się pisać o agatestuje_, która ma na tiktoku profil @wyzszy_instytut_smaku. Zazwyczaj dzieliłam się jej relacjami i przemyśleniami na temat testowania cateringu od znanych gwiazd i celebrytów.
Tym razem będzie zupełnie inaczej. Okazuje się bowiem, że kobieta brała ostatnio udział w podniosłej uroczystości. Była gościem na ślubie i weselu. Ze swoimi obserwującymi postanowiła podzielić się tym, co miała okazję skosztować tego dnia. Jak wygląda obecnie weselne menu?
Zobacz także
Jedzenie na weselu. Co było w menu?
Aga swoją relację zaczęła od oceny pierwszego dania, jakie zostało podane gościom weselnym, czyli tradycyjnego rosołu. Zdaniem tiktokerki - był wyśmienity. Na drugie danie: kilka rodzajów mięs do wyboru oraz trzy różne surówki. Aga wyjaśnia w swoim filmie, że goście mogli skusić się m.in. na dewolaje, kotlety mielone, żeberka, a nawet kaczkę. Na weselnym stole nie zabrakło też klusek śląskich. W przypadku warzywnych dodatków, serce kobiety skradła modra kapusta.
Kolejne dania, o których opowiedziała tiktokerka, były bardzo ciekawym i nietypowym urozmaiceniem. Aga miała okazję skosztować krewetek w tempurze, kanapek z ciasta ptysiowego z łososiem oraz wołowego carpaccio. I muszę przyznać, że wszystko brzmi i wygląda bardzo smacznie. A przecież aż tak zróżnicowane menu nie zdarza się często.
To jednak nie koniec. W trakcie wesela pojawiło się jeszcze jedno mięsne danie z warzywami gotowanymi na parze oraz karkówka z kopytkami, do której dołączono też kapustę.
- Wszystko było bardzo dobre - podsumowuje Aga na nagraniu.
Z relacji znanej tiktokerki wynika, że polskie wesela nadal przygotowywane są na bogato. Tego dnia oprócz przekąsek, goście mogą zjeść kilka ciepłych dań. Warto podkreślić, że widać również otwarcie na nowe smaki. Krewetki w tempurze czy wołowe carpaccio to naprawdę ciekawe i oryginalne elementy weselnego menu. A ty co o nim myślisz? Która z potraw najbardziej przypadła ci do gustu?