Rosół z gwoździa smakuje świetnie. Robi się go zupełnie inaczej niż tradycyjny

Rosół jest obowiązkowym daniem na niedzielnym obiedzie w wielu domach. Zazwyczaj robimy go w tradycyjny sposób i dodajemy typowe składniki. Jednak istnieje zupełnie inna wersja. Rosół z gwoździa to hit od Koła Gospodyń Wiejskich. Zawiera całkiem inne produkty, ale za to jest smaczny i prosty.

RosółRosół w garnku z chochlą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tradycyjny rosół przygotowujemy na mięsie (najczęściej drobiowym) i warzywach korzennych. Dzięki temu zyskuje odpowiedni smak oraz aromat. Część osób wcześniej podpieka warzywa w piekarniku i przygotowuje wersję wegetariańską. Obie są równie smaczne. Teraz przyszła kolej na rosół z gwoździa. Przepis pochodzi z "Regionalnej książki kucharskiej Lachów i Górali z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich". Spokojnie, nie musimy do zupy wrzucać żadnych gwoździ - tak intrygująco brzmi jedynie nazwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

W tej wersji nie używamy mięsa, zastępuje go słonina. Mamy też mniej innych składników, ale są one zupełne inne niż w klasycznym rosole. Nie uświadczymy tam włoszczyzny, a zamiast makaronu... są ziemniaki. To ostatnie może wydać się nam naprawdę bardzo dziwne. Rosół z ziemniakami? Jednak nie oceniajmy, póki nie spróbujemy.

Rosół z gwoździa - przepis. Niewiele osób miało o nim pojęcie

Przygotuj potrzebne składniki. Na liście są:

  • woda,
  • kawałek słoniny,
  • ziemniaki,
  • gałązka mięty,
  • sól,
  • dodatkowo: liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Rosół
Rosół z tłustymi oczkami © Public Domain Picture

Wykonanie jest banalnie proste. Nie trzeba robić żadnych rytuałów nad zupą. Wszystko praktycznie gotuje się samo. Jedyne, co musisz zrobić, to przestrzegać poniżej podanego przepisu. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Wlej wodę do garnka, posól i dodaj do niej gałązkę mięty, zagotuj. W tym czasie możesz też dorzucić pozostałe przyprawy.
  2. W tym czasie pokrój słoninę i podsmaż ją na patelni. Od razu po tym dodaj do wywaru miętowego.
  3. Obierz też ziemniaki i ugotuj je w osobnym garnku. Gotowe kartofle przełóż na talerzyk i zalej je rosołem. I już. Właśnie zrobiłaś rosół z gwoździa.

Jak widzisz, przygotowanie tej zupy jest łatwe, proste i przyjemne. Zastanawiacie się czemu pojawił się akurat w tej konkretnej książce? Tamtejsza kuchnia opiera się głównie na ziemniakach, fasoli, kaszach i kapuście kiszonej. Nie znajdziemy w niej zbyt wielu warzyw, gdyż gleby na ziemi limanowskiej były mało urodzajne.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo