InspiracjeŚląski rosół jest wyjątkowy w smaku. Wszystko przez składnik, o którym reszta Polski nawet nie pomyśli

Śląski rosół jest wyjątkowy w smaku. Wszystko przez składnik, o którym reszta Polski nawet nie pomyśli

Gotowanie domowego, śląskiego rosołu
Gotowanie domowego, śląskiego rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Filip Olejowski
20.08.2023 13:26

Rosół to najbardziej popularna zupa w naszym kraju. Ale czy wiesz, że niektórzy dodają do niej bardzo nietypowe składniki. Tak jest na przykład na Śląsku. Koniecznie sprawdź, o jaki produkt chodzi!

W wielu polskich domach nie sposób wyobrazić sobie niedzieli bez pysznego rosołu. To już po prostu tradycja, której nikt nie chce łamać. Ba, należę do osób, które uważają, że rosół robiony w niedzielę smakuje jakoś inaczej. Jest wtedy dużo lepszy. Zgadzasz się ze mną?

Jeśli jesteś ogromnym miłośnikiem rosołu w równym stopniu jak ja, ten artykuł z pewnością cię zainteresuje. Otóż już za chwilę dowiesz się, jaki nietypowy składnik można znaleźć w rosole na Śląsku. Zdradzę tylko, że tajemniczy produkt w ogóle nie kojarzy się z gotowaniem niedzielnej zupy. Będzie więc intrygująco i pouczająco jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Taki rosół tylko na Śląsku

Mogłoby się wydawać, że o gotowaniu rosołu każdy z nas wie praktycznie wszystko. Nikt więc nie spodziewa się zaskakujących nowinek w tym temacie. A jednak dziś właśnie tak będzie.

Muszę przyznać, że kiedy dowiedziałam się, co dodaje się do rosołu na Śląsku, myślałam, że to jakiś żart. Potrzebowałam dobrej godziny, aby uwierzyć znajomym, że mówią prawdę. Dlatego uprzedzam już na wstępie, to naprawdę nie jest żadna wkrętka. Wiele osób naprawdę gotuje rosół z dodatkiem tego warzywa

Rosół po śląsku, czyli z nietypowym dodatkiem

Moi znajomy byli ostatnio na Śląsku na dużej rodzinnej imprezie. Podczas wspólnego biesiadowania nie zabrakło kultowego rosołu. I kiedy tylko go skosztowali, byli pod wielkim wrażeniem. Smak domowej zupy był po prostu idealny, a aromat mocno wyczuwalny. Nie wytrzymali i zapytali, co jest sekretnym składnikiem śląskiego rosołu.

Rosół w głębokim talerzu
Rosół w głębokim talerzu© Adobe Stock | robert6666

Okazało się, że kluczem do sukcesu w przypadku idealnego rosołu jest dodanie do garnka z wywarem kawałka kapusty. Tak, dobrze przeczytałeś, do rosołu warto dodać warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z gołąbkami. Ten niepozorny składnik podkręci smak rosołu na 1000 procent. Niesamowita kombinacja z pewnością na długo zapadnie ci w pamięci.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to pewnie podejrzewasz już, co zrobiłam z ciekawą nowinką kulinarną. Oczywiście przy najbliższej okazji ją wykorzystałam i przyznaję, że lepszego rosołu wcześniej nie jadłam. To była prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Zastanawiasz się, kiedy i w jakiej ilości dodać warzywo do garnka z gotującą się zupą? Już odpowiadam! Otóż wystarczy ¼ główki kapusty, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem pysznego rosołu. Dodajemy ją z pozostałymi warzywami, po zdjęciu szumowin z wierzchu gotującego się wywaru. 

O tym też warto pamiętać

To jednak nadal nie koniec. Tak się wkręciłam w temat rosołu serwowanego na Śląsku, że dowiedziałam się, czegoś jeszcze. Otóż najlepiej gotować domową zupę na całej kurze z dodatkiem drobiowych podrobów oraz mięsa wołowego. Taka mieszanka również wpłynie korzystnie na smak i aromat domowej zupy. Kto raz jej skosztuje, już zawsze będzie robił ją tylko w ten sposób!

Rosół gotowany na mieszance mięs będzie o wiele bogatszy w smaku
Rosół gotowany na mieszance mięs będzie o wiele bogatszy w smaku© Adobe Stock | weyo

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o gotowaniu rosołu z kapustą? A może znasz i stosujesz od wielu lat patent z łączeniem różnego rodzaju mięsa?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także