Śląski rosół jest wyjątkowy w smaku. Wszystko przez składnik, o którym reszta Polski nawet nie pomyśli

Rosół to najbardziej popularna zupa w naszym kraju. Ale czy wiesz, że niektórzy dodają do niej bardzo nietypowe składniki. Tak jest na przykład na Śląsku. Koniecznie sprawdź, o jaki produkt chodzi!

Gotowanie domowego rosołuGotowanie domowego, śląskiego rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Filip Olejowski
Marzena Pęcak

W wielu polskich domach nie sposób wyobrazić sobie niedzieli bez pysznego rosołu. To już po prostu tradycja, której nikt nie chce łamać. Ba, należę do osób, które uważają, że rosół robiony w niedzielę smakuje jakoś inaczej. Jest wtedy dużo lepszy. Zgadzasz się ze mną?

Jeśli jesteś ogromnym miłośnikiem rosołu w równym stopniu jak ja, ten artykuł z pewnością cię zainteresuje. Otóż już za chwilę dowiesz się, jaki nietypowy składnik można znaleźć w rosole na Śląsku. Zdradzę tylko, że tajemniczy produkt w ogóle nie kojarzy się z gotowaniem niedzielnej zupy. Będzie więc intrygująco i pouczająco jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Taki rosół tylko na Śląsku

Mogłoby się wydawać, że o gotowaniu rosołu każdy z nas wie praktycznie wszystko. Nikt więc nie spodziewa się zaskakujących nowinek w tym temacie. A jednak dziś właśnie tak będzie.

Muszę przyznać, że kiedy dowiedziałam się, co dodaje się do rosołu na Śląsku, myślałam, że to jakiś żart. Potrzebowałam dobrej godziny, aby uwierzyć znajomym, że mówią prawdę. Dlatego uprzedzam już na wstępie, to naprawdę nie jest żadna wkrętka. Wiele osób naprawdę gotuje rosół z dodatkiem tego warzywa

Rosół po śląsku, czyli z nietypowym dodatkiem

Moi znajomy byli ostatnio na Śląsku na dużej rodzinnej imprezie. Podczas wspólnego biesiadowania nie zabrakło kultowego rosołu. I kiedy tylko go skosztowali, byli pod wielkim wrażeniem. Smak domowej zupy był po prostu idealny, a aromat mocno wyczuwalny. Nie wytrzymali i zapytali, co jest sekretnym składnikiem śląskiego rosołu.

Rosół
Rosół w głębokim talerzu © Adobe Stock | robert6666

Okazało się, że kluczem do sukcesu w przypadku idealnego rosołu jest dodanie do garnka z wywarem kawałka kapusty. Tak, dobrze przeczytałeś, do rosołu warto dodać warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z gołąbkami. Ten niepozorny składnik podkręci smak rosołu na 1000 procent. Niesamowita kombinacja z pewnością na długo zapadnie ci w pamięci.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to pewnie podejrzewasz już, co zrobiłam z ciekawą nowinką kulinarną. Oczywiście przy najbliższej okazji ją wykorzystałam i przyznaję, że lepszego rosołu wcześniej nie jadłam. To była prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Zastanawiasz się, kiedy i w jakiej ilości dodać warzywo do garnka z gotującą się zupą? Już odpowiadam! Otóż wystarczy ¼ główki kapusty, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem pysznego rosołu. Dodajemy ją z pozostałymi warzywami, po zdjęciu szumowin z wierzchu gotującego się wywaru. 

O tym też warto pamiętać

To jednak nadal nie koniec. Tak się wkręciłam w temat rosołu serwowanego na Śląsku, że dowiedziałam się, czegoś jeszcze. Otóż najlepiej gotować domową zupę na całej kurze z dodatkiem drobiowych podrobów oraz mięsa wołowego. Taka mieszanka również wpłynie korzystnie na smak i aromat domowej zupy. Kto raz jej skosztuje, już zawsze będzie robił ją tylko w ten sposób!

Rosół gotowany na mieszance mięs będzie o wiele bogatszy w smaku
Rosół gotowany na mieszance mięs będzie o wiele bogatszy w smaku © Adobe Stock | weyo

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o gotowaniu rosołu z kapustą? A może znasz i stosujesz od wielu lat patent z łączeniem różnego rodzaju mięsa?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska