Latem gotuję zupę ogórkową inaczej. Zamieniam jeden składnik i wychodzi obłędnie pyszna

Ten przepis z całą pewnością spodoba się wszystkim fanom dodawania do tradycyjnych receptur odrobiny innowacyjności. Tak przygotowana zupa ogórkowa najlepiej smakuje podczas letnich upałów, dlatego lepiej się pospieszyć; kto wie, ile jeszcze przyjdzie się nam nimi cieszyć?

Zupa ogórkowa na lato - inna niż myśliszZupa ogórkowa na lato - inna niż myślisz
Źródło zdjęć: © canva.com

Żeberka wieprzowe, ogórki kiszone, trochę cierpliwości i powstaje idealna zupa ogórkowa. Tak podchodzimy do jej gotowania niemal przez cały rok. Dlaczego "niemal"? Cóż, kiedy za oknem temperatury niebezpiecznie balansują pomiędzy miłym ciepełkiem a nieznośnym skwarem, tę klasyczną zupę przygotowujemy w nieco inny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Nasza ulubiona "letnia" zupa ogórkowa zakłada bowiem zrezygnowanie z użycia ogórków kiszonychzastąpienie ich wersją małosolną. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zapewnieniom o genialnym smaku i aromacie takiej zupy nie uwierzysz nam na słowo, dlatego musisz się o tym przekonać na własnym podniebieniu. Kiedy już to zrobisz, to za każdym razem, gdy wskaźnik termometru zbliży się do 30 stopni, wrócisz do tego przepisu myślami. I — jak mniemamy — czynami też!

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 l wody,
  • 250 g ogórków małosolnych + zalewa,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • śmietana,
  • sól, pieprz.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to hit tego lata
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to hit tego lata © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka wieprzowe umieść w dużym garnku i zalej je zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zbierz szumowiny, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 90 minut.
  2. Przekrojoną na pół cebulę opal. Marchewkę i pietruszkę pokrój w ćwiartki (marchew możesz też zetrzeć na dużych oczkach tarki). Ziemniaki pokrój w kostkę. Selera obierz. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków dorzuć do bulionu.
  3. Ogórki małosolne zetrzyj i podsmaż na maśle.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dorzuć do garnka pokrojone ziemniaki, a następnie ogórki małosolne wraz z zalewą. Trzymaj na ogniu do momentu, w którym ziemniaki się ugotują. Następnie zabiel zupę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej