PrzepisZupyLatem gotuję zupę ogórkową inaczej. Zamieniam jeden składnik i wychodzi obłędnie pyszna

Latem gotuję zupę ogórkową inaczej. Zamieniam jeden składnik i wychodzi obłędnie pyszna

Ten przepis z całą pewnością spodoba się wszystkim fanom dodawania do tradycyjnych receptur odrobiny innowacyjności. Tak przygotowana zupa ogórkowa najlepiej smakuje podczas letnich upałów, dlatego lepiej się pospieszyć; kto wie, ile jeszcze przyjdzie się nam nimi cieszyć?

Zupa ogórkowa na lato - inna niż myślisz
Zupa ogórkowa na lato - inna niż myślisz
Źródło zdjęć: © canva.com

19.08.2023 07:43

Żeberka wieprzowe, ogórki kiszone, trochę cierpliwości i powstaje idealna zupa ogórkowa. Tak podchodzimy do jej gotowania niemal przez cały rok. Dlaczego "niemal"? Cóż, kiedy za oknem temperatury niebezpiecznie balansują pomiędzy miłym ciepełkiem a nieznośnym skwarem, tę klasyczną zupę przygotowujemy w nieco inny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nasza ulubiona "letnia" zupa ogórkowa zakłada bowiem zrezygnowanie z użycia ogórków kiszonychzastąpienie ich wersją małosolną. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zapewnieniom o genialnym smaku i aromacie takiej zupy nie uwierzysz nam na słowo, dlatego musisz się o tym przekonać na własnym podniebieniu. Kiedy już to zrobisz, to za każdym razem, gdy wskaźnik termometru zbliży się do 30 stopni, wrócisz do tego przepisu myślami. I — jak mniemamy — czynami też!

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 l wody,
  • 250 g ogórków małosolnych + zalewa,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • śmietana,
  • sól, pieprz.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to hit tego lata
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to hit tego lata© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka wieprzowe umieść w dużym garnku i zalej je zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zbierz szumowiny, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 90 minut.
  2. Przekrojoną na pół cebulę opal. Marchewkę i pietruszkę pokrój w ćwiartki (marchew możesz też zetrzeć na dużych oczkach tarki). Ziemniaki pokrój w kostkę. Selera obierz. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków dorzuć do bulionu.
  3. Ogórki małosolne zetrzyj i podsmaż na maśle.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dorzuć do garnka pokrojone ziemniaki, a następnie ogórki małosolne wraz z zalewą. Trzymaj na ogniu do momentu, w którym ziemniaki się ugotują. Następnie zabiel zupę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie