Nie w słoiku i nie w garnku. Jakub Kuroń robi ogórki małosolne w inny sposób
Jakub Kuroń stawia na ogórki małosolne w niecodziennym wydaniu. Nie potrzebujesz słoika, nie szukaj również glinianego garnka. Korzystam z tego patentu na okrągło.
13.07.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:17
Nie wyobrażam sobie lata bez ogórków małosolnych. Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe, natychmiastowo zabieram się za ich obrabianie. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, składnik sałatki, część kanapki, jak i po prostu zdrowa, chrupiąca przekąska. W przepisach zaleca się najczęściej sięgnięcie po duży słoik lub gliniany garnek do kiszenia. Jakub Kuroń stawia jednak na zupełnie inne, proste i tanie rozwiązanie. Pyszne małosolne przygotowuje w zwykłym woreczku strunowym.
Zobacz także
Kim jest Jakub Kuroń?
Jakub Kuroń to popularny polski kucharz i autor książek kulinarnych, takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” Jego ojcem był znany i ceniony dziennikarz kucharz i publicysta, Jacek Kuroń. Gotowanie zdecydowanie ma w genach i od lat udowadnia to, publikując swoje przepisy. Samodzielnie gotuje od 18 roku życia, od wielu lat prowadzi również szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.
Ogórki małosolne w woreczku
Przygotowanie małosolnych jest naprawdę proste i poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator. Co ciekawe, nie robi się w tym przypadku klasycznej solanki, tylko przygotowuje je na sucho. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że coś będzie przeciekało. Są już gotowe następnego dnia, więc szybko można zabrać się za chrupanie.
Składniki:
- 5 ząbków czosnku,
- 50 dag małych ogórków,
- gałązka kopru z nasionami,
- 4 listki laurowe,
- sól,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- kawałek świeżego chrzanu,
- 2 liście chrzanu,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.
Składniki:
- Ogórki dokładnie myję i osuszam. Odcinam końcówki, aby przyspieszyć proces kiszenia.
- Czosnek obieram z łupinki i kroję w plasterki.
- Do woreczka strunowego wkładam ogórki kiszone, wsypuję czubatą łyżkę soli, pokrojony czosnek, chrzan, gorczycę, pieprz oraz liście laurowe. Dorzucam również liście chrzanu oraz obowiązkowo koperek.
- Woreczek szczelnie zamykam i intensywnie potrząsam, aby zawartość dobrze się wymieszała.
- Wkładam do lodówki 20 godzin. W międzyczasie 2-3 razy obracam woreczek lub potrząsam nim, aby ogórki równomiernie przeszły aromatem i smakiem.