Wsyp te składniki do miski i gotowe. Ciasto na pierogi możesz zrobić bez ręcznego wyrabiania
Proste ciasto na pierogi, bez długiego wyrabiania, to przepis, który każdy powinien zapisać. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealne za każdym razem.
11.07.2023 12:00
Pierogi na słodko, na słono, gotowane, podsmażane — każdy z nas ma swoją ulubioną odsłonę tego polskiego dania. Jednak nawet najlepiej przygotowany farsz potrafi stracić na jakości, jeśli zamkniemy go w niesmacznym cieście. Idealne powinno być mięciutkie, delikatne i po prostu smaczne. Jak tego dokonać bez długiego, ręcznego wyrabiania?
Idealne pierogi
Przepis na pierogi przekazywany jest często z pokolenia na pokolenie. Moja babcia zawsze powtarzała, że ciasto trzeba pokochać i z czułością wyrabiać, długo i dokładnie. Nie oszukujmy się — żyjemy w dość zabieganych czasach, kiedy nie każdy ma czas i ochotę na mozolne zagniatanie ciasta na pierogi. Z pomocą przychodzą wtedy kuchenne sprzęty, a dokładniej malakser z plastikowymi nożykami. Wyrobi ciasto za nas, a my w tym czasie możemy dopić swoją kawę. Ciasto wychodzi idealnie mięciutkie i sprężysta, a zawijanie w nie farszu nie sprawi większego problemu. Pasuje zarówno do słodkiego nadzienia z jagodami czy twarogiem, jak i do słonej odsłony uwielbianego dania.
Ciasto na pierogi bez wyrabiania
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 120 ml gorącej wody,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Do misy malaksera wsypuję sól oraz mąkę.
- W rondelku umieszczam wodę, podgrzewam, dodaję łyżeczkę masła. Nie powinno być zbyt gorące, aby nie sparzyło się ciasto.
- Dolewam do suchych składników i włączam sprzęt.
- Wyrabiam ciasto do momentu, aż powstanie zgrabna kulka. Jeśli masa jest zbyt zbita, dodaję odrobinę masła.
- Uformowane ciasto przekładam na blat i rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka, wykładam przygotowane nadzienie i zalepiam brzegi. Wrzucam do wrzątku i gotowe.
Możliwość zrobienia ciasta bez długiego wyrabiania oraz brudzenia rąk z pewnością zachęci wiele osób do samodzielnego przygotowania pysznych pierogów. Jest prosto, szybko i smacznie — tak, jak lubimy najbardziej.