Wsyp te składniki do miski i gotowe. Ciasto na pierogi możesz zrobić bez ręcznego wyrabiania

Proste ciasto na pierogi, bez długiego wyrabiania, to przepis, który każdy powinien zapisać. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealne za każdym razem.

Ciasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło CanvaCiasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Pierogi na słodko, na słono, gotowane, podsmażane — każdy z nas ma swoją ulubioną odsłonę tego polskiego dania. Jednak nawet najlepiej przygotowany farsz potrafi stracić na jakości, jeśli zamkniemy go w niesmacznym cieście. Idealne powinno być mięciutkie, delikatne i po prostu smaczne. Jak tego dokonać bez długiego, ręcznego wyrabiania?

Idealne pierogi

Przepis na pierogi przekazywany jest często z pokolenia na pokolenie. Moja babcia zawsze powtarzała, że ciasto trzeba pokochać i z czułością wyrabiać, długo i dokładnie. Nie oszukujmy się — żyjemy w dość zabieganych czasach, kiedy nie każdy ma czas i ochotę na mozolne zagniatanie ciasta na pierogi. Z pomocą przychodzą wtedy kuchenne sprzęty, a dokładniej malakser z plastikowymi nożykami. Wyrobi ciasto za nas, a my w tym czasie możemy dopić swoją kawę. Ciasto wychodzi idealnie mięciutkie i sprężysta, a zawijanie w nie farszu nie sprawi większego problemu. Pasuje zarówno do słodkiego nadzienia z jagodami czy twarogiem, jak i do słonej odsłony uwielbianego dania.

Ciasto na pierogi bez wyrabiania

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 120 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła.
Ciasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło Canva
Ciasto na pierogi bez wyrabiania- Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do misy malaksera wsypuję sól oraz mąkę.
  2. W rondelku umieszczam wodę, podgrzewam, dodaję łyżeczkę masła. Nie powinno być zbyt gorące, aby nie sparzyło się ciasto.
  3. Dolewam do suchych składników i włączam sprzęt.
  4. Wyrabiam ciasto do momentu, aż powstanie zgrabna kulka. Jeśli masa jest zbyt zbita, dodaję odrobinę masła.
  5. Uformowane ciasto przekładam na blat i rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka, wykładam przygotowane nadzienie i zalepiam brzegi. Wrzucam do wrzątku i gotowe.

Możliwość zrobienia ciasta bez długiego wyrabiania oraz brudzenia rąk z pewnością zachęci wiele osób do samodzielnego przygotowania pysznych pierogów. Jest prosto, szybko i smacznie — tak, jak lubimy najbardziej.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska