Wylewasz sok z ogórków kiszonych do zlewu? Poważny błąd, zwłaszcza w lecie

Kiszone ogórki to kultowy dodatek obiadowy w każdym polskim domu. Niestety mało kto wie, jak wykorzystać drzemiący w nich potencjał w 100 procentach. Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu.

Kiszone ogórki.Kiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marzena Pęcak

Na pewno masz w swojej kuchni przynajmniej kilka słoików z ogórkami kiszonymi. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych w naszym kraju. Ogórki w kiszonej wersji świetnie pasują zarówno do chrupiącego schabowego, jak i genialnych mielonych

Jest tylko jeden mały problem. Praktycznie wszyscy skupiają się na wykorzystaniu ogórków, a co z pozostałymi składnikami? Czy można ich jeszcze użyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne danie z ryżu i jajek. Czegoś takiego jeszcze nie było!

Woda po kiszonych ogórkach — co w niej drzemie?

Muszę się w tym miejscu do czegoś przyznać. Jeszcze do niedawna, za każdym razem kiedy otwierałam słoik z kiszonymi ogórkami, woda ze słoika lądowała w kuchennym zlewie. I z tego co wiem, wiele osób postępuje podobnie. A to duży błąd

Mało kto wie, że woda po ogórkach to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Kiedy więc wylewasz ją do zlewu, po prostu marnujesz jej ogromny potencjał

Nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach.
Nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach do zlewu © Adobe Stock | New Africa

Co można znaleźć w wodzie po ogórkach? Przede wszystkim jest tu cała masa witamin, zarówno tych z grupy B, jak i A, C, E oraz K. Ponadto w tym na pozór niepotrzebnym dodatku znajdziesz żelazo, magnez, wapń, potas oraz cynk

To jednak nie koniec dobrych wiadomość. Okazuje się bowiem, że woda po ogórkach nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga przy problemach z koncentracją, atakach migreny i kaszlu oraz bólach gardła. Pomoże też na kaca oraz ureguluje poziom ciśnienia.

Na koniec warto wspomnieć, że woda po ogórkach świetnie wpłynie na stan włosów, paznokciskóry. Tak więc na piciu wody po ogórkach może skorzystać zarówno nasze zdrowie, jak i uroda!

Domowy izotonik z soku z kiszonych ogórków

Kolejny ważny powód, aby nie pozbywać się wody po kiszonych ogórkach, możesz przetestować już dziś. Otóż kwas ten to genialny iztotonik. A jak wiadomo, podczas upałów warto stawiać właśnie na takie rozwiązania. 

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to rozcieńczyć mieszankę ze słoika z wodą i wypić. Dzięki temu rozwiązaniu nie tylko dostarczysz organizmowi cennych wartości odżywczych, ale też skutecznie go nawodnisz. A to kluczowa sprawa, kiedy za oknem panują tropikalne upały. W dodatku na taki izotonik nie musisz wydawać ani grosza.

Myślę, że po przeczytaniu całego artykułu, już nigdy więcej nie wylejesz wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Wykorzystaj drzemiący w niej potencjał na maksa, a na pewno nie pożałujesz!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość