Wylewasz sok z ogórków kiszonych do zlewu? Poważny błąd, zwłaszcza w lecie

Kiszone ogórki to kultowy dodatek obiadowy w każdym polskim domu. Niestety mało kto wie, jak wykorzystać drzemiący w nich potencjał w 100 procentach. Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu.

Kiszone ogórki.Kiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marzena Pęcak

Na pewno masz w swojej kuchni przynajmniej kilka słoików z ogórkami kiszonymi. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych w naszym kraju. Ogórki w kiszonej wersji świetnie pasują zarówno do chrupiącego schabowego, jak i genialnych mielonych

Jest tylko jeden mały problem. Praktycznie wszyscy skupiają się na wykorzystaniu ogórków, a co z pozostałymi składnikami? Czy można ich jeszcze użyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne danie z ryżu i jajek. Czegoś takiego jeszcze nie było!

Woda po kiszonych ogórkach — co w niej drzemie?

Muszę się w tym miejscu do czegoś przyznać. Jeszcze do niedawna, za każdym razem kiedy otwierałam słoik z kiszonymi ogórkami, woda ze słoika lądowała w kuchennym zlewie. I z tego co wiem, wiele osób postępuje podobnie. A to duży błąd

Mało kto wie, że woda po ogórkach to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Kiedy więc wylewasz ją do zlewu, po prostu marnujesz jej ogromny potencjał

Nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach.
Nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach do zlewu © Adobe Stock | New Africa

Co można znaleźć w wodzie po ogórkach? Przede wszystkim jest tu cała masa witamin, zarówno tych z grupy B, jak i A, C, E oraz K. Ponadto w tym na pozór niepotrzebnym dodatku znajdziesz żelazo, magnez, wapń, potas oraz cynk

To jednak nie koniec dobrych wiadomość. Okazuje się bowiem, że woda po ogórkach nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga przy problemach z koncentracją, atakach migreny i kaszlu oraz bólach gardła. Pomoże też na kaca oraz ureguluje poziom ciśnienia.

Na koniec warto wspomnieć, że woda po ogórkach świetnie wpłynie na stan włosów, paznokciskóry. Tak więc na piciu wody po ogórkach może skorzystać zarówno nasze zdrowie, jak i uroda!

Domowy izotonik z soku z kiszonych ogórków

Kolejny ważny powód, aby nie pozbywać się wody po kiszonych ogórkach, możesz przetestować już dziś. Otóż kwas ten to genialny iztotonik. A jak wiadomo, podczas upałów warto stawiać właśnie na takie rozwiązania. 

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to rozcieńczyć mieszankę ze słoika z wodą i wypić. Dzięki temu rozwiązaniu nie tylko dostarczysz organizmowi cennych wartości odżywczych, ale też skutecznie go nawodnisz. A to kluczowa sprawa, kiedy za oknem panują tropikalne upały. W dodatku na taki izotonik nie musisz wydawać ani grosza.

Myślę, że po przeczytaniu całego artykułu, już nigdy więcej nie wylejesz wody po ogórkach kiszonych do zlewu. Wykorzystaj drzemiący w niej potencjał na maksa, a na pewno nie pożałujesz!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej