Ogórki są mętne i buzują po otwarciu? Popełniłeś błąd w czasie kiszenia

Kiszenie ogórków w teorii wydaje się mega proste. Kiedy jednak przychodzi do praktyki, pojawiają się problemy. Co powinno wzbudzić twoją czujność? A co jest jak najbardziej normalne? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natalya
Marzena Pęcak

Jeśli chodzi o kiszenie ogórków, to jestem w tym temacie starym wyjadaczem. Co roku robię domowe przetwory. I muszę przyznać, że jestem w tym całkiem dobra, bo za każdym razem żaden słoik z kiszonkami nie ląduje w koszu. A to naprawdę jest duże osiągnięcie!

Oczywiście nie zawsze tak było. Musiałam zaliczyć kilka wpadek i pouczających lekcji, aby dojść do perfekcji. Uważam jednak, że dobrze się stało, bo teraz mogę pomóc tobie. Jeśli nie jesteś pewny, czy zakiszone ogórki nadają się do spożycia, przychodzę z pomocą. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Mętna woda w słoiku

Pierwszym zjawiskiem, które jest zarazem źródłem największych obaw, jest mętna woda w słoiku z przetworami. Wiele osób obawia się użyć takich kiszonek w swojej kuchni. Ich zdaniem takie zjawisko może świadczyć o zepsuciu kiszonek. Tylko czy jest tak na pewno?

Otóż nie do końca. Mętna woda to jak najbardziej naturalne zjawisko, które jest ściśle związane z procesem fermentacji. Twoją uwagę powinien wzbudzić natomiast gruby i wręcz włochaty nalot na powierzchni słoika. Może być to objaw pojawienia się pleśni, a co za tym idzie, ogórki nie nadają się do użycia. 

Buzujące ogórki są oznaką zepsucia?

To drugie zjawisko, które jest odbierane przez wiele osób w błędny sposób. Otóż należy rozróżnić tu dwie kwestie. Jeśli ogórki po otwarciu słoika lekko gazują, jest to jak najbardziej normalne zjawisko. Jest to jeden ze skutków fermentacji, jaka miała miejsce w słoiku. 

Jednocześnie powinieneś pamiętać, że o ile lekkie buzowanie ogórków jest jak najbardziej w porządku, to silne gazowanie w połączeniu z powstałą pianą na wierzchu słoika, to już bardzo zły znak. Takich ogórków nie powinno się jeść, ponieważ są z pewnością zepsute. 

Kiszenie ogórków
Kiszenie ogórków © Adobe Stock | evgeniykleymenov

Miękkie ogórki

I na koniec jeszcze jedna kwestia. Kiszone ogórki kojarzą się z niesamowitą chrupkością, którą wręcz dobrze słychać przy konsumpcji. Co więc w takim razie oznacza fakt, że po otwarciu słoika, ogórki okazują się miękkie?

Takie zjawisko też powinno dać do myślenia. Sytuacja tego typu może być wynikiem faktu, że ogórki, które zostały użyte do kiszenia, nie były zbyt dobrej jakości. Jeśli jednak ogórki są miękkie, wręcz się rozpadają i jednocześnie wydzielają nieprzyjemny zapach, lepiej od razu się ich pozbyć. Wszystkie te elementy wskazują na jedno — warzywa w takiej postaci nie nadają się do spożycia.

Jak sam więc widzisz, aby ocenić czy ogórki na pewno nadają się do jedzenia, trzeba się dobrze im przyjrzeć. Warto poświęcić dodatkowych kilka minut, aby dokonać trafnej oceny. Z dzisiejszymi poradami na pewno sobie poradzisz!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀