Czy kiszonki są zdrowe? Naukowcy zdradzili, dlaczego warto jeść kiszone ogórki
Czy kiszonki są zdrowe? Właściwości, badania naukowe, przepisy. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to samo zdrowie. Naukowcy udowodnili, że mogą być pomocne nie tylko w budowaniu odpowiedniego mikrobiomu jelit. Dlaczego jeszcze warto sięgać po kiszonki?
26.03.2022 | aktual.: 08.08.2023 11:03
Ogórki, kapusta, buraki… Kisić można naprawdę sporo produktów. Kiszona kapusta to prawdziwe bogactwo witamin B12, B6 i C. Kiszone warzywa budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit. A o tym, że są po prostu przepyszne chyba nie trzeba przypominać 🙂
Czy warto jeść kiszonki? Badania naukowe nt. kiszonek
Naukowcy z College of William & Mary (Williamsburg w stanie Wirginia) wzięli pod lupę sfermentowaną żywność. Przeprowadzili badania na grupie 710 studentów, którzy mieli skrupulatnie zapisywać ile kapusty kiszonej, ogórków, kimchi, kefirów, jogurtów spożywali. Okazało się, że osoby jedzące dużo kiszonek zauważyły znaczną poprawę swojego stanu psychicznego. Odczuwały mniejszy strach przed kontaktami z obcymi ludźmi, śmielej podchodziły do nawiązywania nowych znajomości. Dodatkowo rzadziej odczuwały ogólny niepokój i lęk społeczny.
Dlaczego warto jeść kiszonki? Co mówią naukowcy? W swoich odkryciach naukowcy wzięli również pod uwagę takie czynniki, jak spożywanie zdrowej żywności i ilość ćwiczeń. Nie od dziś wiadomo, że holistyczne podejście do zdrowia i życia jest bardzo ważne.
Hilimire mówi, że przyszłe badania mogą sprawdzić, czy spożywanie sfermentowanej żywności pomaga ludziom uzyskać więcej z tradycyjnych metod leczenia, takich jak leki lub terapia poznawczo-behawioralna.
Na co pomagają kiszonki? Dobre bakterie w kiszonych ogórkach, kapuście i kefirze
Badacze dowodzą, że probiotyki (odpowiadające za fermentowanie żywności) dokonują korzystnych zmian w jelitach. Na co pomagają kiszonki? Osoby zmagające się z lękami często cierpią też na wszelakie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Probiotyki łagodzą stany zapalne jelit i automatycznie pozwalają lepiej radzić sobie z chroniczną nieśmiałością czy fobiami.
Kiszone ogórki – na co pomagają?
Naukowcy uważają, że to niezwykłe, iż dobre bakterie są w stanie wywierać wpływ na nasz mózg. Zwiększają one produkcję kwasu gamma-aminomasłowego (neuroprzekaźnik GABA), który łagodzi stres, zmniejsza lęki, pomaga się wyciszyć. Kiszonki mogą być świetnym wspomaganiem dla tradycyjnego leczenia.