Czy kiszonki są zdrowe? Naukowcy zdradzili, dlaczego warto jeść kiszone ogórki

Czy kiszonki są zdrowe? Właściwości, badania naukowe, przepisy. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to samo zdrowie. Naukowcy udowodnili, że mogą być pomocne nie tylko w budowaniu odpowiedniego mikrobiomu jelit. Dlaczego jeszcze warto sięgać po kiszonki?

Obrazek
Ewa

Ogórki, kapusta, buraki… Kisić można naprawdę sporo produktów. Kiszona kapusta to prawdziwe bogactwo witamin B12, B6 i C. Kiszone warzywa budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit.  A o tym, że są po prostu przepyszne chyba nie trzeba przypominać 🙂

Czy warto jeść kiszonki? Badania naukowe nt. kiszonek

Naukowcy z College of William & Mary (Williamsburg w stanie Wirginia) wzięli pod lupę sfermentowaną żywność. Przeprowadzili badania na grupie 710 studentów, którzy mieli skrupulatnie zapisywać ile kapusty kiszonej, ogórków, kimchi, kefirów, jogurtów spożywali. Okazało się, że osoby jedzące dużo kiszonek zauważyły znaczną poprawę swojego stanu psychicznego. Odczuwały mniejszy strach przed kontaktami z obcymi ludźmi, śmielej podchodziły do nawiązywania nowych znajomości. Dodatkowo rzadziej odczuwały ogólny niepokój i lęk społeczny.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Co mówią naukowcy? W swoich odkryciach naukowcy wzięli również pod uwagę takie czynniki, jak spożywanie zdrowej żywności i ilość ćwiczeń. Nie od dziś wiadomo, że holistyczne podejście do zdrowia i życia jest bardzo ważne.

Ponieważ lękowi często towarzyszą objawy żołądkowo-jelitowe, zmniejszenie stanu zapalnego jelit pomaga złagodzić te objawy dr Matthew Hilimire, adiunkt na wydziale psychologii w College of William and Mary

Hilimire mówi, że przyszłe badania mogą sprawdzić, czy spożywanie sfermentowanej żywności pomaga ludziom uzyskać więcej z tradycyjnych metod leczenia, takich jak leki lub terapia poznawczo-behawioralna.

Na co pomagają kiszonki? Dobre bakterie w kiszonych ogórkach, kapuście i kefirze

Badacze dowodzą, że probiotyki (odpowiadające za fermentowanie żywności) dokonują korzystnych zmian w jelitach. Na co pomagają kiszonki? Osoby zmagające się z lękami często cierpią też na wszelakie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Probiotyki łagodzą stany zapalne jelit i automatycznie pozwalają lepiej radzić sobie z chroniczną nieśmiałością czy fobiami.

Kiszone ogórki – na co pomagają?

Naukowcy uważają, że to niezwykłe, iż dobre bakterie są w stanie wywierać wpływ na nasz mózg. Zwiększają one produkcję kwasu gamma-aminomasłowego (neuroprzekaźnik GABA), który łagodzi stres, zmniejsza lęki, pomaga się wyciszyć. Kiszonki mogą być świetnym wspomaganiem dla tradycyjnego leczenia.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier