Wyśmienite kiszone buraki babci Ani. Każdy, kto je próbował od razu prosił o przepis!

Buraki kiszone to samo zdrowie. Kto wie lepiej o tym niż babcia? Ten przepis podbija serca wszystkich moich gości: każdy prosi o przepis jak tylko spróbuje ich podczas obiadu. Idealne do surówek.

Obrazek
Ewa

O buraczkach babci Ani krążyła w naszej rodzinie legenda. Każdy kto je próbował od razu prosił ją o przepis. Sama gdy dorosłam pytałam moją mamę, jaki był sekret tych buraczków. Całe szczęście przepis znalazł się w zeszycie i dziś mogę się nim z Wami podzielić:

Przygotuj:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1,5 l wody
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżkę ziaren kolendry
  • 6 łyżek octu (To chyba był ten tajemniczy składnik)

Krok 1: Przygotuj buraki

Dokładnie je umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kawałki, kostkę, albo plasty - tak, jak lubisz najbardziej

Krok 2: Zagotuj wodę

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek soli. Użyjesz jej później do zalania buraków.

Krok 3: Napełnij słoiki

Do wyparzonych, czystych słoików włóż buraki i ząbki czosnku. Dorzuć do tego jeszcze ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe.

Krok 4: Wlej wodę do słoików

Pamiętaj, żeby przykryła dokładnie wszystkie buraki. Dzięki temu nie zepsują się. Dodaj ocet.

Krok 5: Odstaw i czekaj

Kiszonki lubią posiedzieć trochę w chłodzie. Odłóż słoiki do piwnicy lub lodówki (kiszonki preferują temperaturę 4-10 stopni Celsjusza) na 2 tygodnie.

Krok 6: Zbierz pianę i zjadaj ze smakiem

Po kilu dniach możesz zaobserwować, że na powierzchni pojawiła się piana. Nie martw się, to naturalna oznaka fermentacji. Po 14 dniach możesz otworzyć słoik, zebrać biały osad i delektować się kiszonymi ogórkami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej