Wyśmienite kiszone buraki babci Ani. Każdy, kto je próbował od razu prosił o przepis!

Buraki kiszone to samo zdrowie. Kto wie lepiej o tym niż babcia? Ten przepis podbija serca wszystkich moich gości: każdy prosi o przepis jak tylko spróbuje ich podczas obiadu. Idealne do surówek.

Obrazek
Ewa

O buraczkach babci Ani krążyła w naszej rodzinie legenda. Każdy kto je próbował od razu prosił ją o przepis. Sama gdy dorosłam pytałam moją mamę, jaki był sekret tych buraczków. Całe szczęście przepis znalazł się w zeszycie i dziś mogę się nim z Wami podzielić:

Przygotuj:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1,5 l wody
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżkę ziaren kolendry
  • 6 łyżek octu (To chyba był ten tajemniczy składnik)

Krok 1: Przygotuj buraki

Dokładnie je umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kawałki, kostkę, albo plasty - tak, jak lubisz najbardziej

Krok 2: Zagotuj wodę

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek soli. Użyjesz jej później do zalania buraków.

Krok 3: Napełnij słoiki

Do wyparzonych, czystych słoików włóż buraki i ząbki czosnku. Dorzuć do tego jeszcze ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe.

Krok 4: Wlej wodę do słoików

Pamiętaj, żeby przykryła dokładnie wszystkie buraki. Dzięki temu nie zepsują się. Dodaj ocet.

Krok 5: Odstaw i czekaj

Kiszonki lubią posiedzieć trochę w chłodzie. Odłóż słoiki do piwnicy lub lodówki (kiszonki preferują temperaturę 4-10 stopni Celsjusza) na 2 tygodnie.

Krok 6: Zbierz pianę i zjadaj ze smakiem

Po kilu dniach możesz zaobserwować, że na powierzchni pojawiła się piana. Nie martw się, to naturalna oznaka fermentacji. Po 14 dniach możesz otworzyć słoik, zebrać biały osad i delektować się kiszonymi ogórkami.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier