WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil

Ziemniaki, surówka i kotlet – to sprawdzony zestaw, który dla wielu jest najlepszym wyborem na obiad. W tej wersji zamiast tradycyjnego, mięsnego kotleta proponuję coś zupełnie innego, ale wciąż sycącego i bogatego w białko.

Z farszu na pierogi robię pyszne kotlecikiZ farszu na pierogi robię pyszne kotleciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergio Hayashi

Pierogi ruskie zdecydowanie należą do moich ulubieńców. Połączenie twarogu i ziemniaków jest wyjątkowo trafne, nie tylko w przypadku farszu, ale również w formie wegetariańskich kotlecików. Wystarczy całość ze sobą połączyć, dodać kilka składników, które lepiej skleją masę, i usmażyć – prosto, smacznie i zdrowo. To przepis na udany obiad, który zasmakuje całej rodzinie.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Kotlety z farszu na pierogi

Połączenie twarogu i ziemniaków nie jest świetne jedynie w farszu na pierogi, ale również w kotletach. Dzięki obecności twarogu twoje kotlety są źródłem białka w posiłku, więc pełnią rolę zamiennika mięsa i świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Jeśli zwracasz na to dużą uwagę, warto zdecydować się na twaróg chudy, chociaż osobiście najbardziej polecam półtłusty - wtedy jest lepsza konsystencja.

Dodatek ziemniaków sprawia, że kotleciki są bardziej sycące i przyjemnie miękkie w środku. Możesz je jednak zastąpić kaszą. Taki posiłek świetnie komponuje się z surówkami, na przykład ćwikłą lub startą marchewką z jabłkiem.

Przepis na kotlety ruskie

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, dokładnie je umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na kilka minut, aby odparowały, a następnie przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
  3. Odstaw na bok do wystudzenia.
  4. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z przestudzonymi ziemniakami.
  5. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju, aż stanie się szklista; potem odstaw do ostudzenia.
  6. Do masy ziemniaczano-serowej dodaj jajka oraz przestudzoną cebulę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
  8. Formuj z masy kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  9. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka