Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Ziemniaki, surówka i kotlet – to sprawdzony zestaw, który dla wielu jest najlepszym wyborem na obiad. W tej wersji zamiast tradycyjnego, mięsnego kotleta proponuję coś zupełnie innego, ale wciąż sycącego i bogatego w białko.
Pierogi ruskie zdecydowanie należą do moich ulubieńców. Połączenie twarogu i ziemniaków jest wyjątkowo trafne, nie tylko w przypadku farszu, ale również w formie wegetariańskich kotlecików. Wystarczy całość ze sobą połączyć, dodać kilka składników, które lepiej skleją masę, i usmażyć – prosto, smacznie i zdrowo. To przepis na udany obiad, który zasmakuje całej rodzinie.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Kotlety z farszu na pierogi
Połączenie twarogu i ziemniaków nie jest świetne jedynie w farszu na pierogi, ale również w kotletach. Dzięki obecności twarogu twoje kotlety są źródłem białka w posiłku, więc pełnią rolę zamiennika mięsa i świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Jeśli zwracasz na to dużą uwagę, warto zdecydować się na twaróg chudy, chociaż osobiście najbardziej polecam półtłusty - wtedy jest lepsza konsystencja.
Dodatek ziemniaków sprawia, że kotleciki są bardziej sycące i przyjemnie miękkie w środku. Możesz je jednak zastąpić kaszą. Taki posiłek świetnie komponuje się z surówkami, na przykład ćwikłą lub startą marchewką z jabłkiem.
Przepis na kotlety ruskie
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 400 g twarogu,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, dokładnie je umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedź i odstaw na kilka minut, aby odparowały, a następnie przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
- Odstaw na bok do wystudzenia.
- Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z przestudzonymi ziemniakami.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju, aż stanie się szklista; potem odstaw do ostudzenia.
- Do masy ziemniaczano-serowej dodaj jajka oraz przestudzoną cebulę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
- Formuj z masy kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.